Ani vegánska kuchyňa nemusí byť len o niekoľkých základných surovinách. Stačí dobrý recept, tie správne ingrediencie a môžete si pochutnať napríklad na domácej šošovicovej polievke. Tento recept nájdete aj v kuchárskej knihe La veganista od Nicole Justovej, ktorá dokazuje to, že vegánske jedlá môžu byť nielen chutné, ale aj pestré.
Recept na pestrú šošovicovú polievku
Táto šošovicová polievka je dôkazom, že vegánska kuchyňa dokáže ponúknuť hlboké chute, sýtosť aj aromatickú rozmanitosť. Kombinuje tradičné suroviny, ktoré poznáme z klasických polievok, no dopĺňa ich netradičnými akcentmi – údeným tofu, sójovou omáčkou či kvapkou agávového sirupu, ktoré dodajú jedlu moderný vegánsky charakter. Výsledkom je polievka, ktorá zahreje, zasýti a poteší aj tých, ktorí inak po vegánskych receptoch nesiahajú.
Jej príprava je navyše jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Šošovica netreba namáčať, zelenina sa varí rýchlo a všetky chute sa spoja v jednu príjemne aromatickú harmóniu. Tento recept sa výborne hodí na chladné dni, do obedových menu aj ako výživná večera pre celú rodinu. Stačí jedna miska a máte pocit, akoby ste ochutnali klasiku v modernej rastlinnej podobe.
Ingrediencie:
- 350 g hnedej šošovice
- 2,5 l zeleninového vývaru
- 1 veľká cibuľa
- 250 g zemiakov
- 250 g mrkvy
- 150 g zeleru
- 200 g údeného tofu
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 polievková lyžica pšeničnej múky
- ½ čajovej lyžičky sušeného tymianu
- ½ čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 čajová lyžička horčice
- 3 polievkové lyžice agávového sirupu
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- štipka mletej škorice
- 5 polievkových lyžíc vínneho octu
- mleté čierne korenie
- soľ
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)
Lucia Hausknechtová Lucia HausknechtováPríprava šošovicovej polievky
Šošovicu zalejeme zeleninovým vývarom, necháme zovrieť a asi 15 minút povaríme. Uvarenú šošovicu prelejeme cez sito a vývar zachytíme.
Medzitým ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu. Zemiaky, mrkvu a zeler očistíme, ošúpeme a nakrájame na kocky veľké asi 1 cm. Aj údené tofu nakrájame na približne rovnako veľké kocky.
V rajnici rozpálime olej, dáme naň údené tofu a opekáme pri strednej teplote asi 3 minúty. Pridáme pokrájanú cibuľu a restujeme dozlatista, asi 1 minútu.
Všetko zalejeme zachyteným vývarom. Pridáme šošovicu, zeleninu nakrájanú na kocky, bylinky, horčicu, agávový sirup a sójovú omáčku. Polievku necháme zovrieť a pri nízkej teplote pomaly varíme asi 20 minút. Hotovú polievku podľa chuti dochutíme škoricou, octom, soľou a korením.
Lucia HausknechtováTipy na vylepšenie receptu
Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do polievky pridať údenú papriku alebo kvapku liquid smoke, ktorá ešte viac zvýrazní „údený tón“ tofu. Polievku tiež vylepšíte tým, že časť uvarenej zeleniny alebo šošovice rozmixujete ponorným mixérom – získa hustejšiu, krémovejšiu konzistenciu bez potreby pridávať múku. Skvele funguje aj pridaná hrsť paradajok nakrájaných na kocky, ktoré prinesú jemnú kyselkavosť a šťavnatosť.
Ak chcete recept obmeniť, skúste pridať batat, pór alebo stopkový zeler, čím polievka získa nový chuťový rozmer. Namiesto údeného tofu môžete použiť pečené šampiňóny, ktoré dodajú jemnú zemitosť, alebo tempeh, ktorý polievku ešte viac obohatí o bielkoviny. Pre pikantnejšiu verziu stačí pridať štipku chilli vločiek či kajenského korenia.
Ako servírovať polievku
Šošovicová polievka chutí výborne sama o sebe, no podávať ju môžete aj s niekoľkými jednoduchými doplnkami, ktoré ju posunú na úplne iný level. Skvelo sa k nej hodí čerstvo nasekaný petržlen, majorán alebo kvapka kvalitného rastlinného jogurtu, ktorá zjemní chuť a dodá jemný kontrast k údenému tofu. Ak máte radi kyslejšie polievky, tesne pred podávaním pridajte kvapku octu alebo citrónovej šťavy.
Výborným doplnkom sú aj chrumkavé prílohy – domáce krutóny, zapečená bageta alebo ražný chlieb natretý cesnakom. Ak polievku plánujete podávať ako hlavné jedlo, doplňte ju malým šalátom alebo pečenou zeleninou. V zimných mesiacoch pôsobí veľmi príjemne, ak na vrch pridáte pár kvapiek aromatického oleja, napríklad tekvicového či chilli oleja.
Lucia HausknechtováNutričné benefity šošovice
Šošovica patrí medzi najhodnotnejšie rastlinné potraviny – obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín, ktoré sú dôležité najmä pri vegánskej alebo vegetariánskej strave. Vysoký obsah vlákniny zabezpečuje dobré trávenie, podporuje zdravie čriev a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, čo pomáha predchádzať návalom hladu. Šošovica je zároveň prirodzene bezlepková, takže ju môžu bez obáv konzumovať aj ľudia s intoleranciou.
Okrem toho je významným zdrojom železa, kyseliny listovej, draslíka a ďalších minerálov, ktoré podporujú energiu, srdcovo-cievny systém a celkovú vitalitu. Nízky obsah tuku spolu s vysokým obsahom mikronutrientov robí zo šošovice ideálnu súčasť vyváženej stravy. Vďaka kombinácii s údeným tofu a zeleninou vzniká jedlo, ktoré zasýti, dodá potrebné živiny a pritom nezaťaží trávenie.
Polievka, ktorá zahreje aj zasýti
Pestrá šošovicová polievka z knihy La veganista je dôkazom, že vegánska kuchyňa môže byť jednoduchá, sýta aj mimoriadne chutná. Tento recept ponúka krásny balans medzi tradičnými chuťami a moderným rastlinným prístupom. Vďaka bohatým ingredienciám, údenému tónu tofu a výraznému dochuteniu ide o jedlo, ku ktorému sa ľahko vrátite aj počas chladnejších dní.
Ak hľadáte recept, ktorý zasýti celú rodinu, je cenovo dostupný, výživný a navyše dobre skladovateľný, táto polievka je skvelou voľbou. Pridajte si ju do svojho zimného repertoáru – a objavíte, že aj obyčajná šošovica môže byť prekvapivo pestrá.
Aktualizovaný článok: 06.12.2025