Recept: Pestrá šošovicová polievka po domácky

Pestrá šošovicová polievka

Ani vegánska kuchyňa nemusí byť len o niekoľkých základných surovinách. Stačí dobrý recept, tie správne ingrediencie a môžete si pochutnať napríklad na domácej šošovicovej polievke. Tento recept nájdete aj v kuchárskej knihe La veganista od Nicole Justovej, ktorá dokazuje to, že vegánske jedlá môžu byť nielen chutné, ale aj pestré.

Reklama

Recept na pestrú šošovicovú polievku

Táto šošovicová polievka je dôkazom, že vegánska kuchyňa dokáže ponúknuť hlboké chute, sýtosť aj aromatickú rozmanitosť. Kombinuje tradičné suroviny, ktoré poznáme z klasických polievok, no dopĺňa ich netradičnými akcentmi – údeným tofu, sójovou omáčkou či kvapkou agávového sirupu, ktoré dodajú jedlu moderný vegánsky charakter. Výsledkom je polievka, ktorá zahreje, zasýti a poteší aj tých, ktorí inak po vegánskych receptoch nesiahajú.

Jej príprava je navyše jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Šošovica netreba namáčať, zelenina sa varí rýchlo a všetky chute sa spoja v jednu príjemne aromatickú harmóniu. Tento recept sa výborne hodí na chladné dni, do obedových menu aj ako výživná večera pre celú rodinu. Stačí jedna miska a máte pocit, akoby ste ochutnali klasiku v modernej rastlinnej podobe.

Ingrediencie: 

  • 350 g hnedej šošovice
  • 2,5 l zeleninového vývaru
  • 1 veľká cibuľa
  • 250 g zemiakov
  • 250 g mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 200 g údeného tofu
  • 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 polievková lyžica pšeničnej múky
  • ½ čajovej lyžičky sušeného tymianu
  • ½ čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 3 polievkové lyžice agávového sirupu
  • 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • štipka mletej škorice
  • 5 polievkových lyžíc vínneho octu
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Kuchárska kniha La veganista (recenzia)

šošovicová polievka
Lucia Hausknechtová

polievka zo šošovice
Lucia Hausknechtová

Príprava šošovicovej polievky

Šošovicu zalejeme zeleninovým vývarom, necháme zovrieť a asi 15 minút povaríme. Uvarenú šošovicu prelejeme cez sito a vývar zachytíme.

Medzitým ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu. Zemiaky, mrkvu a zeler očistíme, ošúpeme a nakrájame na kocky veľké asi 1 cm. Aj údené tofu nakrájame na približne rovnako veľké kocky.

Reklama

V rajnici rozpálime olej, dáme naň údené tofu a opekáme pri strednej teplote asi 3 minúty. Pridáme pokrájanú cibuľu a restujeme dozlatista, asi 1 minútu.

Všetko zalejeme zachyteným vývarom. Pridáme šošovicu, zeleninu nakrájanú na kocky, bylinky, horčicu, agávový sirup a sójovú omáčku. Polievku necháme zovrieť a pri nízkej teplote pomaly varíme asi 20 minút. Hotovú polievku podľa chuti dochutíme škoricou, octom, soľou a korením.

recept na polievku
Lucia Hausknechtová

Tipy na vylepšenie receptu

Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do polievky pridať údenú papriku alebo kvapku liquid smoke, ktorá ešte viac zvýrazní „údený tón“ tofu. Polievku tiež vylepšíte tým, že časť uvarenej zeleniny alebo šošovice rozmixujete ponorným mixérom – získa hustejšiu, krémovejšiu konzistenciu bez potreby pridávať múku. Skvele funguje aj pridaná hrsť paradajok nakrájaných na kocky, ktoré prinesú jemnú kyselkavosť a šťavnatosť.

Ak chcete recept obmeniť, skúste pridať batat, pór alebo stopkový zeler, čím polievka získa nový chuťový rozmer. Namiesto údeného tofu môžete použiť pečené šampiňóny, ktoré dodajú jemnú zemitosť, alebo tempeh, ktorý polievku ešte viac obohatí o bielkoviny. Pre pikantnejšiu verziu stačí pridať štipku chilli vločiek či kajenského korenia.

Ako servírovať polievku

Šošovicová polievka chutí výborne sama o sebe, no podávať ju môžete aj s niekoľkými jednoduchými doplnkami, ktoré ju posunú na úplne iný level. Skvelo sa k nej hodí čerstvo nasekaný petržlen, majorán alebo kvapka kvalitného rastlinného jogurtu, ktorá zjemní chuť a dodá jemný kontrast k údenému tofu. Ak máte radi kyslejšie polievky, tesne pred podávaním pridajte kvapku octu alebo citrónovej šťavy.

Výborným doplnkom sú aj chrumkavé prílohy – domáce krutóny, zapečená bageta alebo ražný chlieb natretý cesnakom. Ak polievku plánujete podávať ako hlavné jedlo, doplňte ju malým šalátom alebo pečenou zeleninou. V zimných mesiacoch pôsobí veľmi príjemne, ak na vrch pridáte pár kvapiek aromatického oleja, napríklad tekvicového či chilli oleja.

recept na šošovicovú polievku
Lucia Hausknechtová

Nutričné benefity šošovice

Šošovica patrí medzi najhodnotnejšie rastlinné potraviny – obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín, ktoré sú dôležité najmä pri vegánskej alebo vegetariánskej strave. Vysoký obsah vlákniny zabezpečuje dobré trávenie, podporuje zdravie čriev a udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi, čo pomáha predchádzať návalom hladu. Šošovica je zároveň prirodzene bezlepková, takže ju môžu bez obáv konzumovať aj ľudia s intoleranciou.

Okrem toho je významným zdrojom železa, kyseliny listovej, draslíka a ďalších minerálov, ktoré podporujú energiu, srdcovo-cievny systém a celkovú vitalitu. Nízky obsah tuku spolu s vysokým obsahom mikronutrientov robí zo šošovice ideálnu súčasť vyváženej stravy. Vďaka kombinácii s údeným tofu a zeleninou vzniká jedlo, ktoré zasýti, dodá potrebné živiny a pritom nezaťaží trávenie.

Reklama

Polievka, ktorá zahreje aj zasýti

Pestrá šošovicová polievka z knihy La veganista je dôkazom, že vegánska kuchyňa môže byť jednoduchá, sýta aj mimoriadne chutná. Tento recept ponúka krásny balans medzi tradičnými chuťami a moderným rastlinným prístupom. Vďaka bohatým ingredienciám, údenému tónu tofu a výraznému dochuteniu ide o jedlo, ku ktorému sa ľahko vrátite aj počas chladnejších dní.

Ak hľadáte recept, ktorý zasýti celú rodinu, je cenovo dostupný, výživný a navyše dobre skladovateľný, táto polievka je skvelou voľbou. Pridajte si ju do svojho zimného repertoáru – a objavíte, že aj obyčajná šošovica môže byť prekvapivo pestrá.

Aktualizovaný článok: 06.12.2025

5/5 - 4 hlasov

22 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Lipovská

Kristína Lipovská

26.02.2016 18:34

Zaujimavy recept; pre mna je vsak prava sosovicova polievka taka, ktora je s klobaskou a ciernou sosovicou Beluga.
Ak robim polievku so sosovicou bez masa, tak davam cervenu, ktora sa pri dlhsom povareni ciastocne rozpadne a polievku zahusti.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 13:04

Tiež zvyknem variť šošovicovú, skôr takú sýtejšiu:))

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

02.01.2016 15:35

Ja robievam podobnú akurát, že fazuľovú

Vaše meno:

Iveta Sýkorová

Iveta Sýkorová

30.12.2015 22:21

Vyborne suroviny, zdrave, ziadna muka....vyborny recept!

Vaše meno:

Tomas Agocs

Tomas Agocs

29.12.2015 11:02

mnam vyzera to chutne :)

Vaše meno:

Viera Dvoranova

Viera Dvoranova

25.12.2015 18:37

Vyzera chutne, skusim ju

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

21.12.2015 08:32

takúto som ešte neskúšala :)

Vaše meno:

Andrea Kyjanicová

Andrea Kyjanicová

20.12.2015 15:52

urcite vyskusam :)

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

16.12.2015 10:29

nieco podobne robievame aj my...., a chuti nam :)

Vaše meno:

Júlia A.

Júlia A.

13.12.2015 18:51

Vyzerá to chutne :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

12.12.2015 18:00

robievam často no troška inak

Vaše meno:

Tibor Benkovics

Tibor Benkovics

09.12.2015 13:39

dobre to vyzerá :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

07.12.2015 15:59

tofu a šošovica? no neviem...

Vaše meno:

Maria Kardosova

Maria Kardosova

07.12.2015 13:54

vyzera to dobre

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

07.12.2015 01:29

No vyzerá to vynikajuco,už si ju len uvariť a zistiť,že tak aj chutí.

Vaše meno:

Anita Makkiová

Anita Makkiová

06.12.2015 19:49

dobre to vyzerá :)

Vaše meno:

Júlia

Júlia

06.12.2015 19:36

mňam, vyskúšam! :)

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

06.12.2015 19:03

Výborná,vitamínová bomba.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:32

Ktovie či by mi chutila?

Vaše meno:

Dominika Šutvajová

Dominika Šutvajová

06.12.2015 15:11

šošovičku mám rada,dala by som si

Vaše meno:

Claudia V

Claudia V

06.12.2015 13:57

vyzera to chutne, hned som nna nu dostala chut

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.12.2015 11:34

takáto polievočka je úplne najlepšia v takomto sychravom počasí

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE