Už v minulom roku sa začalo hovoriť o účinkoch zelerovej šťavy, ktorej podľahli mnohé celebrity, ale aj bežní ľudia. Hovoriť dokonca môžeme aj o akomsi zelerovom ošiali, v dôsledku ktorého boli zelerovou šťavou doslova zaplavené všetky sociálne siete. Tejto zelenej šťave podľahli osobnosti ako Pharrel Williams, Naomi Campbell, Gwyneth Paltrow či Robert de Niro, ktorí potvrdili liečivé účinky nielen samotnej šťavy, ale aj zeleru ako takého.
Po tom, ako sa začali informácie o zelerovej šťave a predovšetkým o jej účinkoch, ktoré uzdravili milióny ľudí po celom svete, šíriť naprieč celým internetom, vyskúšať ju chceli všetci. Ale prečo? Čím je stopkový zeler výnimočný a čo všetko obsahuje?
Čo stonkový zeler obsahuje?
Popularitu zeleru môžeme pripísať Američanovi Anthonymu Williamsovi, ktorý vo svojich knihách začal opisovať zelerovú šťavu ako akúsi zázračnú tekutinu. Nejde však len o prázdne slová. Tieto jeho slová potvrdzuje aj veda. Stonkový zeler bol totižto podrobený mnohým výskumom, na základe ktorých bolo preukázané, že obsahuje veľké množstvo vitamínu K, vitamínu A a taktiež vitamíny B2, B6 a C. Okrem vitamínov sú v zelery obsiahnuté aj minerály a stopové prvky, ako je draslík, mangán, vláknina a kyseliny – predovšetkým kyselina listová a pantoténová.
Ak z neho chcete vyťažiť maximum a doplniť prostredníctvom tejto zelenej zeleniny svojmu telu dávku vitamínov a minerálov, mali by ste ho konzumovať predovšetkým v surovom stave. Už aj odšťavený zeler stráca niektoré vitamíny a minerály – najmä vlákninu.
Pri akých chorobách je zeler nápomocný?
Celebrity ho začali konzumovať a odšťavovať najmä preto, lebo sa po ňom cítia skvelo a údajne im zelerová šťava pomáha udržiavať sa v skvelej kondícii. Je to pravda alebo len virálny výmysel?
Poďme pekne po poriadku. V prvom rade môžeme hovoriť o zlepšení trávenia. Zeler totižto obsahuje dostatočné množstvo vlákniny a vody, čím pomáha podporovať celý tráviaci proces. No pokiaľ ide o chudnutie, tak na to táto zelenina nemá žiaden výraznejší vplyv. Na druhej strane stopkový zeler obsahuje antioxidanty (apigenín a luteolín), ktoré pomáhajú zmierňovať zápal v tele. Vďaka zeleru je telo a naša obranyschopnosť posilnená a chránené pred vznikom zápalových ochorení (napr. artritída). Uvedené antioxidanty tiež pomáhajú zlepšovať pamäť a spomaľovať rozvoj Alzheimerovej choroby. Pri ktorých ochoreniach tiež zeler a zelerová šťava pomáha?
- Bolesti hlavy a migréna
- Ochorenia štítnej žľazy
- Nadúvanie a zápcha
- Autoimunitné ochorenia
- Kožné problémy – akné, psoriáza, ekzém,
Odborníci sa tiež domnievajú, že zeler pomáha znižovať vysoký krvný tlak, a to vďaka tomu, že pomáha odstraňovať tukové usadeniny v tepnách, čím sa zlepšuje ich elasticita. Avšak pozor, aj zeler je potrebné konzumovať s mierou. Niektoré štúdie totižto uvádzajú, že konzumácia zeleru v nadmernom množstve môže spôsobiť neplodnosť, respektíve môže znížiť plodnosť. Môže za to spomínaný antioxidant apigenín, ktorý má vo vysokých dávkach negatívne účinky.
Neprehliadni: Prečo začať používať zelerový olej? Jeho účinky ťa presvedčia!
Zelerová šťava a jej príprava
Ak sa rozhodnete podstúpiť zelerovú kúru, tak vedzte, že jeho aromatická chuť vám nemusí byť príjemná. Neodporúča sa ju však nijako dochucovať ani riediť. Ak máte k dispozícii odšťavovač, tak umytý zeler doň vhoďte a následne odšťavenú šťavu vypite. Ak odšťavovač nemáte, tak zeler nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte. Vznikne vám hladká hmota, ktorú sa odporúča precediť – najlepšie cez gázu. Takto pripravená zelerová šťava by sa mala piť nalačno, približne 15 až 30 minút pred jedením.
Ak preferujete polievky alebo iné jedlá, tak zelerová polievka vám bude isto po vôli i po chuti. Stačí v hrnci opražiť cibuľku, pridať nakrájaný zemiak a zeler. Všetko zalejte vývarom a nechajte variť, kým zelenina nezmäkne. Na záver osoľte, okoreňte a vymixujte polievku dohladka. Podľa chuti môžete pridať aj štipku kurkumy a tiež zjemniť smotanou na varenie.
Inšpiruj sa: Ako pomôže našim vlasom žihľavový ocot? Priprav si ho a uvidíš sama!
12 komentárov
Margaret Zimova
25.05.2021 13:13Zeler je božský ... zbožňujeme ho celá rodina .
Martin Kendra
24.05.2021 19:41Pridávam do vývaru, do zeleninovej polievky aj do šalátov
Katarína Kačuriková
02.06.2021 14:18Do vývaru som ho veru ešte nedávala, ale tak skúsim, čo to spraví - ďakujem za tip :)
Anna Kristova
24.05.2021 16:01Chuťovo mi vyhovuje,čo ma odrádza je zdrevnatené vlákna.
Elena Švachová
24.05.2021 00:24Stonkový zeler som si už odšťavovala,myslím,že je aj proti zvýšenému cholesterolu.Zaujala ma polievka,ktorú si v najbližšom čase uvarím.
Zdenka Sabanošová
23.05.2021 20:23Chcela by som ho raz vyskusala
Lenka Falatová
23.05.2021 10:33stonkovy zeller zboznujem este nanho nejak naucit manzela :D
Katarína Konečná
23.05.2021 09:12ešte som ho nejedla, musím vyskúšať
Mária Maxianová
22.05.2021 18:33zasa sa potvrdzuje, že všetko s mierou
Daniela Bieliková
22.05.2021 18:15Mne veľmi nechutí....
Daniela Bieliková
22.05.2021 18:15Mne veľmi nechutí....
Helena Kalusová
22.05.2021 10:37článok o stonkovom zelery ma potešil.....prvý krát som si zasiala stonkový zeler a už iba čakám na pekné počasie a sadeničky pôjdu do záhradky. Teším sa na úrodu.
Ľubica Šťastná
22.05.2021 06:03Výborný pomocník pri naozaj rôznych druhoch ochorení.