November prináša chladné rána, pri ktorých sa človeku len ťažko vstáva z teplej periny. Práve vtedy prichádzajú na scénu raňajky, ktoré nielen zasýtia, ale aj zahrejú – miska horúcej kaše. Či už dávate prednosť ovseným vločkám, pohánke, ryži alebo quinoe, kaše sú ideálne pre pomalý štart dňa. Sú ľahko stráviteľné, plné vlákniny a s troškou fantázie môžu mať vždy inú chuť.
Spojte výživné suroviny s vôňou škorice, pečeného ovocia či roztopeného masla a pripravte si raňajky, ktoré vám spríjemnia aj ten najpochmúrnejší deň. Tu je deväť receptov na hrejivé ranné kaše, ktoré si zamilujete nielen pre ich chuť, ale aj pre to, ako rozvoňajú vašu kuchyňu.
FreepikOvsená kaša s pečenými jablkami a škoricou
Ingrediencie
1 hrnček jemných ovsených vločiek
2 hrnčeky mlieka (alebo rastlinného mlieka)
1 jablko
1 lyžička škorice
1 lyžička medu
hrsť vlašských orechov
Postup
Jablko nakrájajte na plátky a opečte ho na panvici s kúskom masla alebo kokosového oleja. Pridajte škoricu a nechajte ho jemne skaramelizovať. Medzitým priveďte mlieko do varu, vsypte vločky a varte 5–7 minút do krémovej konzistencie. Kašu oslaďte medom, premiešajte a navrch poukladajte teplé jablká s orechmi. Tento klasický jesenný variant vás zahreje a dodá telu energiu aj dobrú náladu.
Pohánková kaša s hruškou a karamelovým sirupom
Ingrediencie
½ hrnčeka pohánky
1 hrnček mlieka
1 lyžica masla
1 zrelá hruška
1 lyžica karamelového alebo javorového sirupu
štipka škorice
Postup
Pohánku prepláchnite a varte v mlieku asi 10 minút, kým zmäkne. Na panvici roztopte maslo, pridajte plátky hrušky, posypte škoricou a nechajte ich jemne skaramelizovať. Hotovú pohánku zmiešajte so sirupom a ozdobte teplými hruškami. Kombinácia orieškovej chuti pohánky a sladkej hrušky vytvára dokonalý kontrast pre jesenné rána.
FreepikRyžová kaša s kokosovým mliekom a mangom
Ingrediencie
½ hrnčeka ryže
1 hrnček kokosového mlieka
1 hrnček vody
1 lyžica medu
½ zrelého manga
kokosové lupienky na ozdobu
Postup
Ryžu prepláchnite a varte v zmesi kokosového mlieka a vody asi 15 minút, kým zmäkne. Na konci pridajte med a premiešajte, aby kaša získala jemnú sladkosť. Podávajte s kúskami čerstvého manga a kokosovými lupienkami. Tropická chuť prinesie do vášho rána slnečnú energiu aj v najchladnejších dňoch.
Quinová kaša s kakaom a banánom
Ingrediencie
½ hrnčeka quinoy
1 hrnček mlieka
1 lyžička kakaa
1 lyžica javorového sirupu
1 banán
štipka vanilky
Postup
Quinou prepláchnite a varte v mlieku asi 12–15 minút, kým nezmäkne. Keď sa tekutina vsiakne, pridajte kakao, vanilku a javorový sirup a premiešajte. Podávajte s plátkami banánu – jeho sladkosť krásne doplní jemne horkú chuť kakaa. Výživná kaša plná bielkovín a energie vás pripraví na celý deň.
FreepikJačmenná kaša s medom a lieskovými orieškami
Ingrediencie
½ hrnčeka jačmenných krúp
2 hrnčeky mlieka
1 lyžica medu
hrsť lieskových orieškov
štipka muškátového orieška
Postup
Krúpy prepláchnite a varte v mlieku približne 20 minút, kým zmäknú. Keď sú hotové, dochuťte ich medom a muškátovým orieškom. Podávajte posypané nasekanými lieskovými orieškami. Výsledok je hustý, krémový a výborne zasýti – ideálne pre tých, ktorí potrebujú poriadne raňajky.
Špaldová kaša s makom a slivkovým kompótom
Ingrediencie
½ hrnčeka špaldových vločiek
1 hrnček mlieka
1 lyžica mletého maku
1 lyžička cukru alebo medu
3 slivky (môžu byť aj kompótové)
Postup
Vložky varte v mlieku asi 5–7 minút. Pridajte mak, oslaďte a nechajte krátko prevrieť, aby sa chute spojili. Slivky nakrájajte a prehrejte v malom množstve šťavy, kým sa mierne rozvaria. Podávajte na vrchu kaše – táto kombinácia maku a sliviek pripomenie tradičné slovenské chute.
FreepikPšeničná krupicová kaša s maslom a kakaom
Ingrediencie
2 lyžice detskej krupice
250 ml mlieka
1 lyžička cukru
1 lyžička masla
1 lyžička kakaa
Postup
Mlieko priveďte do varu, pomaly doň vsypte krupicu a miešajte, kým nezačne hustnúť. Po zhustnutí pridajte cukor a kúsok masla pre jemnejšiu chuť. Podávajte posypané kakaom. Jednoduchá, nostalgická kaša, ktorá mnohým pripomenie detstvo – ideálna na pomalé novembrové rána, keď chcete deň začať sladko.
Kukuričná kaša s čokoládou a mandľami
Ingrediencie
½ hrnčeka kukuričnej krupice
2 hrnčeky mlieka
1 lyžica masla
1 lyžička medu
kocky horkej čokolády
plátky mandlí
Postup
Kukuričnú krupicu varte v mlieku, kým zhustne. Na konci pridajte maslo a med, premiešajte do hladka. Servírujte s kúskami roztopenej čokolády a plátkami mandlí. Sladká, jemná a pritom sýta – ideálna pre milovníkov čokolády.
FreepikKaša z amarantových semienok s lesným ovocím
Ingrediencie
½ hrnčeka amarantu
1 hrnček mlieka alebo rastlinného nápoja
1 lyžica medu
hrsť mrazeného lesného ovocia
pár lístkov mäty
Postup
Amarant prepláchnite a varte v mlieku asi 15 minút. Keď je mäkký, oslaďte medom a nechajte pár minút postáť, aby zhustol. Podávajte s ohriatym lesným ovocím a ozdobte mätou. Farebná, svieža kaša plná antioxidantov, ktorá povzbudí telo aj myseľ.
Z kaše sa môže stať vaša ranná láska
Ranná kaša je viac než len jedlo – je to rituál, ktorý v chladných mesiacoch prináša pocit pokoja, tepla a rovnováhy. V novembri, keď sa slnko prebúdza lenivejšie a dni sú kratšie, si naše telo prirodzene žiada niečo, čo ho zahreje zvnútra. Práve preto sa oplatí vstúpiť do nového dňa s miskou teplej kaše, ktorá vám dodá energiu, upokojí trávenie a pripraví vás na hektické dopoludnie. Kaše sú zároveň úžasne variabilné – každý deň môžu chutiť inak, hoci ich základ zostáva rovnaký.
Stačí meniť druhy obilnín, mlieka, ovocia či orechov a vytvoríte si nekonečné množstvo kombinácií – od klasických po exotické. Navyše, výhodou týchto ranných pokladov je ich jednoduchosť. Nevyžadujú dlhú prípravu, no dokážu zasýtiť, potešiť aj rozvoniavať celú kuchyňu. Sú ideálne aj pre tých, ktorí ráno zápasia s časom, ale nechcú robiť kompromisy medzi chuťou a zdravím.
Doprajte si ráno pomalšie, vedomejšie a plné chutí. Každá z týchto deviatich kaší je dôkazom, že zdravé raňajky nemusia byť nudné. Stačí pár ingrediencií, štipka škorice a kvapka medu – a z obyčajného rána sa stane malý sviatok. Vychutnajte si november lyžičku po lyžičke, s vôňou, ktorá zahreje aj dušu.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik