Ovocné chlebíky otriasli svetom chlebov už pár rokov dozadu. Sú chutné, svieže a navyše sladké. Úplne dokonalé na víkendové raňajky s vašou rodinou. Recept na ovocný chlebík 3-krát inak nájdete v galérii o niečo nižšie. Potom, ako ich dôkladne preštudujete, nám nezabudnite v ankete pod článkom povedať, ktorý je vášho srdca šampión!
Ovocný chlebík 3-krát inak
Aj vo vašej domácnosti naberú raňajky úplne iný rozmer, keď si na ne ráno upečiete čerstvý a sladký ovocný chlebík? Podávajte ho s vaším obľúbeným teplým nápojom. A to, čo zostane, určite zužitkujete pri poobednej kávičke ako dezert.
Banánový chlebík s čučoriedkami
Banánový chlebík je vo svete ovocných chlebíkov absolútna stálica. Tento s čučoriedkami podľa Pizzazerie je ale úplná lahôdka.
Ingrediencie
- 125 g masla izbovej teploty
- 250 g cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2 zrelé banány
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 250 ml cmaru
- 325 g hladkej múky
- 625 g čučoriedok
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 180 stupňov.
- V mise si vymiešame maslo a cukor až do peny. Následne pridáme vajcia po jednom a mixujeme. Pridáme vanilkový extrakt a následne aj popučené zrelé banány.
- V ďalšej mise si zmiešame všetky suché ingrediencie. Pridáme ich k mokrej zmesi a miešame, až kým nevznikne hladké cesto.
- Do zmesi pomaly vmiešame čučoriedky.
- Cesto vylejeme do plechu na chlebík vystlatého papierom na pečenie a pečieme 50 až 60 minút. Keďže sú medzi rúrami veľké rozdiely, stav neustále kontrolujeme špáradlom. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke a podávame.
Tekvicový chlieb s jogurtom
Tekvicový chlebík nasladko podľa Running with Spoonsvyzerá veľmi lákavo a navyše obsahuje čokoládu. Čo viac si priať?
Ingrediencie
- 2 väčšie vajcia
- 125 g tekvicového pyré
- 60 g gréckeho jogurtu
- 75 g cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 100 g hladkej múky
- 60 g čokolády na kúsky
Postup prípravy
- Rúru si predohrejeme na 180 stupňov a formu na chlebík si vymastíme a vysypeme múkou.
- V jednej mise si vymiešame vajcia. Potom pridáme tekvicu, cukor, vanilku, koreniny, sódu bikarbónu a soľ a vymiešame hladké cesto.
- Napokon pomaly pridáme múku a prekladáme ju vareškou dohladka. Na záver pridáme čokoládové kúsky a tiež ich do zmesi jemne zamiešame. Pár kúskov si necháme na vrch chlebíka.
- Zmes vylejeme do formy na pečenie a povrch jemne posypeme zvyšnými čokoládovými kúskami.
- Pečieme 40 – 45 minút. Po dopečení necháme chlebík 10 minút chladnúť a potom ho vyklopíme na mriežku a necháme ho vychladnúť úplne. Podávame.
Citrónový chlebík s polevou
Na vynikajúci a svieži citrónový chlebík s makom a s polevou podľa Whole and Heavenly Oven budeme potrebovať nasledovné prísady (z prísad vyjdú 2 chlebíky).
Ingrediencie na chlebík
- 125 g masla (roztopeného)
- 250 g cukru
- 3 väčšie vajcia
- 80 g bieleho jogurtu
- 60 ml citrónovej šťavy
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 ml cmaru
- 325 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky makových semienok
Ingrediencie na polevu
- 125 g cukru
- 60 ml citrónovej šťavy
- 2 lyžice vody
Postup prípravy
- V dvoch misách si zmiešame suché ingrediencie a mokré ingrediencie zvlášť. Rúru si predohrejeme na 180 stupňov.
- Do tekutej zmesi postupne primiešame suchú zmes a poriadne premiešame. Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto vylejeme do dvoch plechov na chlebík. Oba plechy musia byť vymastené maslom a vysypané múkou. Ak chcete len jeden chlebík, použite polovicu ingrediencií.
- Chlebíky pečieme na 180 stupňov 40 až 45 minút. Chlebík otestujeme špáradlom.
- Poďme na polevu. Všetky ingrediencie spolu zohrejeme na panvici na strednom plameni, až kým nesplynú v hladkú hmotu. Polevou pojeme ešte teplé chlebíky a necháme ich úplne vychladnúť na mriežkach.
Tipy na servírovanie ovocného chlebíka
Ovocný chlebík sa dá podávať nielen samotný, ale aj s rôznymi doplnkami, ktoré zvýraznia jeho chuť. Skvele chutí natretý kvalitným maslom alebo domácim džemom, ktorý podčiarkne sladkú ovocnú zložku. Ako dezert poslúži s lyžicou šľahačky alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Výbornou kombináciou je tiež servírovanie s gréckym jogurtom a čerstvým ovocím, ktoré dodajú chlebíku sviežosť. Na slávnostnejší stôl môžete pridať jemnú citrónovú polevu alebo posypať práškovým cukrom, aby pôsobil ešte lákavejšie.
Možnosti skladovania a mrazenia
Ovocný chlebík si zachová čerstvosť približne 3 až 4 dni, ak ho budete uchovávať v uzavretej nádobe alebo obalený v potravinovej fólii pri izbovej teplote. V chladničke vydrží ešte o niečo dlhšie, no je vhodné ho pred podávaním krátko zohriať, aby znovu získal svoju mäkkosť.
Ak si chcete pripraviť zásobu, chlebík sa dá veľmi dobre zamraziť. Odporúča sa nakrájať ho na plátky, zabaliť do potravinovej fólie a uložiť do mraziaceho vrecka. Takto si kedykoľvek vyberiete len toľko kúskov, koľko potrebujete, a necháte ich pri izbovej teplote rozmraziť alebo krátko ohriať v rúre.
Sladká bodka na záver
Ovocné chlebíky sú krásnym príkladom toho, ako spojiť jednoduchosť s lahodnou chuťou. Či už si vyberiete banánový, tekvicový alebo svieži citrónový variant, každý z nich prinesie do domácnosti kúsok sladkej pohody. Vďaka tipom na servírovanie a skladovanie si túto pochúťku môžete vychutnať nielen čerstvú, ale aj ako pripravenú zásobu na dni, keď budete túžiť po rýchlej a chutnej dobrote.
Anketa: Ktorý z chlebíkov vás oslovil najviac?
Odpovedalo 33 ľudí
36%
27%
36%
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/pizzazzerie, wholeandheavenlyoven.com, pinterest.com/runwithspoons
Aktualizovaný článok: 21.09.2025