Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!

Všetci dobre poznáme tie ťahané štrúdle, ktorých príprava bola celkom riskantná. Ak sa cesto roztrhlo, mohli ste s prípravou štrúdle začať odznova a s naťahovaním cesta rovnako. Dnes však poznáme mnoho receptov, pri ktorých cesto nie je potrebné naťahovať, ale len vyvaľkať.

Vedeli ste, že štrúdľa bola pôvodne jedlom chudoby a k nám sa dostala ako turecké pečivo (baklava), ktoré si osvojili Rakúšania? Tí ho postupne začali obmieňať a dali mu názov jablkový závin. Dnes sa pripravuje s rôznymi náplňami. Ak ste teda dostali chuť túto pochúťku, tak nech sa páči, pripravte si ju podľa jednoduchého receptu.

Pozri aj: Rýchla hubová polievka s cestovinami: Jedinečná chuť v tradične netradičnej pochúťke!

najlepšia jablková štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Na štrúdľové cesto budete potrebovať:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 300 g hladkej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 1 dcl mlieka
  • 1 vajíčko
  • štipku soli

Na náplň si pripravte:

  • 1 a ½ kg očistených a nastrúhaných jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru (môže byť aj hnedý)
  • šťavu z ½ citróna
  • škoricový cukor
  • hrozienka
  • mletý mak alebo strúhanku
  • maslo a mlieko na potretie
neťahaná jablková štrúdľa

Zdroj: Shutterstock®

Začnite prípravou samotného cesta, ktoré je potrebné nechať chvíľku odležať. Teda z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a prášku do pečiva si vypracujeme cesto. Cesto musí byť hladké a nesmie sa lepiť na ruky. Až budete mať cesto pripravené, tak múkou posypte pracovnú dosku a cesto preložte. Ako sme písali, nechajte ho chvíľku „odpočívať.“

Medzitým dáme nahriať rúru na 200 °C a pripravíme si plnku do štrúdle. Jablká ošúpeme a nastrúhame na najširšom strúhadle (alebo nakrájame na kocky). Niektoré jablká sú samé osebe kyslejšie, preto ich zmiešame s kryštálovým cukrom, pre lepšiu chuť pokvapkáme citrónovou šťavou a dobre premiešame.

Ak máte radi hrozienka, tak na tie nesmiete zabudnúť. Pre lepšiu chuť sa ich oplatí namočiť do rumu, no tento krok môžete pokojne vynechať. Na rade je strúhanka. Na panvici si rozpustíme 3 lyžice masla a strúhanku opečieme dozlatista.

Cesto si rozdeľte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte. Každý plát posypte strúhankou a navrstvíte jablká, z ktorých jemne vytlačte šťavu, aby neboli až príliš mokré. Ak máte radi mak, tak jablká posypte pomletým a s práškovým cukrom zmiešaným makom. Pridajte hrozienka a cesto zviňte. Okraje cesta zahnite dovnútra a cesto zrolujte.

Štrúdle preložte na papierom na pečenie vystlaný plech a potrite rozpusteným maslom. Štrúdle pečieme približne 30 – 35 minút. Po upečení potrieme mliekom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Štrúdľa je skvelá so šľahačkou alebo so zmrzlinou.

P.S: Ak nechcete zbytočne strácať čas prípravou štrúdľového cesta, tak pokojne siahnite po tom z obchodu, ktoré je už rozvaľkané a stačí ho len naplniť.

Odporúčame: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

21.09.2020 13:19

Radšej by som si dala z ťahanej štrúdle.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

21.09.2020 18:55

Určite vyskúšam :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.09.2020 08:40

Jednoduchá a chutná pochúťka!

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

22.09.2020 12:17

Dobré, jednoduché a rýchle...recept sa mi páči, vyskúšam s rôznymi plnkami

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

22.09.2020 22:58

Jablková štrúdla - mňam. Hlavne teraz na jeseň,ked nám dozrievajú jablká v záhrade,pečiem často z lístkového cesta (narýchlo). Určite vyskúšam aj tento recept.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

23.09.2020 22:04

vyzera dobre

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

24.09.2020 09:12

Ťahaná štrúdla mi pripomína detstvo a moju mamu.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

25.09.2020 07:55

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

26.09.2020 18:07

mám podobný recept, inú už nepečiem

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:35

Hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.