Všetci dobre poznáme tie ťahané štrúdle, ktorých príprava bola celkom riskantná. Ak sa cesto roztrhlo, mohli ste s prípravou štrúdle začať odznova a s naťahovaním cesta rovnako. Dnes však poznáme mnoho receptov, pri ktorých cesto nie je potrebné naťahovať, ale len vyvaľkať.
Vedeli ste, že štrúdľa bola pôvodne jedlom chudoby a k nám sa dostala ako turecké pečivo (baklava), ktoré si osvojili Rakúšania? Tí ho postupne začali obmieňať a dali mu názov jablkový závin. Dnes sa pripravuje s rôznymi náplňami. Ak ste teda dostali chuť túto pochúťku, tak nech sa páči, pripravte si ju podľa jednoduchého receptu.
Recept na neťahanú štrúdľu
Ak patríte medzi tých, ktorí sa boja tradičného ťahania cesta, tento recept vás určite poteší. Neťahaná jablková štrúdľa je jednoduchšia na prípravu, no pritom rovnako chutná a šťavnatá ako klasická verzia. Cesto stačí len vyvaľkať, naplniť sladkou jablkovou zmesou a za chvíľu máte na stole voňavý koláč, ktorý poteší celú rodinu.
Na štrúdľové cesto budete potrebovať:
- 125 g zmäknutého masla
- 300 g hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 dcl mlieka
- 1 vajíčko
- štipku soli
Na náplň si pripravte:
- 1 a ½ kg očistených a nastrúhaných jabĺk
- 100 g kryštálového cukru (môže byť aj hnedý)
- šťavu z ½ citróna
- škoricový cukor
- hrozienka
- mletý mak alebo strúhanku
- maslo a mlieko na potretie
Postup prípravy neťahanej štrúdle
Začnite prípravou samotného cesta, ktoré je potrebné nechať chvíľku odležať. Teda z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a prášku do pečiva si vypracujeme cesto. Cesto musí byť hladké a nesmie sa lepiť na ruky. Až budete mať cesto pripravené, tak múkou posypte pracovnú dosku a cesto preložte. Ako sme písali, nechajte ho chvíľku „odpočívať.“
Medzitým dáme nahriať rúru na 200 °C a pripravíme si plnku do štrúdle. Jablká ošúpeme a nastrúhame na najširšom strúhadle (alebo nakrájame na kocky). Niektoré jablká sú samé osebe kyslejšie, preto ich zmiešame s kryštálovým cukrom, pre lepšiu chuť pokvapkáme citrónovou šťavou a dobre premiešame.
Ak máte radi hrozienka, tak na tie nesmiete zabudnúť. Pre lepšiu chuť sa ich oplatí namočiť do rumu, no tento krok môžete pokojne vynechať. Na rade je strúhanka. Na panvici si rozpustíme 3 lyžice masla a strúhanku opečieme dozlatista.
Cesto si rozdeľte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte. Každý plát posypte strúhankou a navrstvíte jablká, z ktorých jemne vytlačte šťavu, aby neboli až príliš mokré. Ak máte radi mak, tak jablká posypte pomletým a s práškovým cukrom zmiešaným makom. Pridajte hrozienka a cesto zviňte. Okraje cesta zahnite dovnútra a cesto zrolujte.
Štrúdle preložte na papierom na pečenie vystlaný plech a potrite rozpusteným maslom. Štrúdle pečieme približne 30 – 35 minút. Po upečení potrieme mliekom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Štrúdľa je skvelá so šľahačkou alebo so zmrzlinou.
P.S: Ak nechcete zbytočne strácať čas prípravou štrúdľového cesta, tak pokojne siahnite po tom z obchodu, ktoré je už rozvaľkané a stačí ho len naplniť.
Shutterstock®Tipy na obmeny náplne
Maková štrúdľa – sladký mletý mak zmiešaný s cukrom a trochou mlieka vytvorí vláčnu a voňavú náplň, ktorá dokonale ladí s jemným cestom.
Orechová verzia – plnka z mletých vlašských orechov dochutená medom, vanilkou či škoricou poteší milovníkov výraznejších a sýtych chutí.
Tvarohová náplň – jemný tvaroh vyšľahaný s vajíčkom, cukrom a hrozienkami dodá štrúdli ľahkosť a lahodnú krémovosť.
Slivková či višňová – ovocná plnka zo sliviek alebo višní prinesie štrúdli sviežosť a príjemný kyselkavý kontrast k sladkému cestu.
Kombinovaná – obľúbená je aj kombinácia jabĺk s orechmi, makom či tvarohom, ktorá vytvorí bohatú a chuťovo pestrú štrúdľu.
Ako štrúdľu podávať
Čerstvo upečená štrúdľa je výborná sama o sebe, no chuť ešte viac vynikne, keď ju podávaš s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s ľahko oslazenou šľahačkou. Skvelou voľbou je aj vanilkový puding alebo ovocná omáčka, ktorá štrúdli dodá svieži kontrast.
Ak chceš navodiť pocit tradičného domáceho dezertu, stačí štrúdľu posypať cez jemné sitko práškovým cukrom. Pekne sa vyníma na dezertnom tanieri, ak ju nakrájaš na úhľadné rezy a pridáš k nim pár plátkov čerstvého ovocia.
Uchovávanie a skladovanie
Štrúdľu je najlepšie skladovať prikrytú čistou kuchynskou utierkou pri izbovej teplote – vďaka tomu zostane vláčna a neoschne. Ak ju chceš uchovať dlhšie, pokojne ju môžeš zamraziť, a pred podávaním len krátko ohriať v rúre.
Štrúdľa už dávno nie je iba jednoduchým jedlom chudoby, ale plnohodnotným dezertom, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie sladké jedlá u nás aj v zahraničí. Vďaka jednoduchým receptom si ju môže pripraviť každý a prispôsobiť si náplň podľa chuti. Či už máš radšej klasickú jablkovú alebo experimentuješ s tvarohom či orechmi, výsledkom je vždy domáca dobrota, ktorá poteší rodinu i hostí.
Aktualizovaný článok: 20.09.2025