Všetci dobre poznáme tie ťahané štrúdle, ktorých príprava bola celkom riskantná. Ak sa cesto roztrhlo, mohli ste s prípravou štrúdle začať odznova a s naťahovaním cesta rovnako. Dnes však poznáme mnoho receptov, pri ktorých cesto nie je potrebné naťahovať, ale len vyvaľkať.
Vedeli ste, že štrúdľa bola pôvodne jedlom chudoby a k nám sa dostala ako turecké pečivo (baklava), ktoré si osvojili Rakúšania? Tí ho postupne začali obmieňať a dali mu názov jablkový závin. Dnes sa pripravuje s rôznymi náplňami. Ak ste teda dostali chuť túto pochúťku, tak nech sa páči, pripravte si ju podľa jednoduchého receptu.
Pozri aj: Rýchla hubová polievka s cestovinami: Jedinečná chuť v tradične netradičnej pochúťke!
Na štrúdľové cesto budete potrebovať:
- 125 g zmäknutého masla
- 300 g hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 dcl mlieka
- 1 vajíčko
- štipku soli
Na náplň si pripravte:
- 1 a ½ kg očistených a nastrúhaných jabĺk
- 100 g kryštálového cukru (môže byť aj hnedý)
- šťavu z ½ citróna
- škoricový cukor
- hrozienka
- mletý mak alebo strúhanku
- maslo a mlieko na potretie
Začnite prípravou samotného cesta, ktoré je potrebné nechať chvíľku odležať. Teda z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a prášku do pečiva si vypracujeme cesto. Cesto musí byť hladké a nesmie sa lepiť na ruky. Až budete mať cesto pripravené, tak múkou posypte pracovnú dosku a cesto preložte. Ako sme písali, nechajte ho chvíľku „odpočívať.“
Medzitým dáme nahriať rúru na 200 °C a pripravíme si plnku do štrúdle. Jablká ošúpeme a nastrúhame na najširšom strúhadle (alebo nakrájame na kocky). Niektoré jablká sú samé osebe kyslejšie, preto ich zmiešame s kryštálovým cukrom, pre lepšiu chuť pokvapkáme citrónovou šťavou a dobre premiešame.
Ak máte radi hrozienka, tak na tie nesmiete zabudnúť. Pre lepšiu chuť sa ich oplatí namočiť do rumu, no tento krok môžete pokojne vynechať. Na rade je strúhanka. Na panvici si rozpustíme 3 lyžice masla a strúhanku opečieme dozlatista.
Cesto si rozdeľte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte. Každý plát posypte strúhankou a navrstvíte jablká, z ktorých jemne vytlačte šťavu, aby neboli až príliš mokré. Ak máte radi mak, tak jablká posypte pomletým a s práškovým cukrom zmiešaným makom. Pridajte hrozienka a cesto zviňte. Okraje cesta zahnite dovnútra a cesto zrolujte.
Štrúdle preložte na papierom na pečenie vystlaný plech a potrite rozpusteným maslom. Štrúdle pečieme približne 30 – 35 minút. Po upečení potrieme mliekom a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Štrúdľa je skvelá so šľahačkou alebo so zmrzlinou.
P.S: Ak nechcete zbytočne strácať čas prípravou štrúdľového cesta, tak pokojne siahnite po tom z obchodu, ktoré je už rozvaľkané a stačí ho len naplniť.
Odporúčame: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!