Slováci odjakživa patria k vášnivým hubárom milujúcim prechádzky v lese. Aj keď platí, že by sme nemali huby zbierať, pretože je to potrava pre lesné zvieratá, ich chuť nás do lesa jednoducho ťahá. Sú skvelé v praženici, sušené vo vianočnej kapustnici no ani hubovej polievke sa nedá odolať. Ak ju milujete aj vy, tak si ju pripravte podľa nasledujúceho receptu. Ten je výnimočný tým, že namiesto mrveničky sú v ňom cestoviny a rovnako je obohatená o pór či iné druhy zeleniny.
Na hubovú polievku budete potrebovať:
- 5 väčších dubákov (poprípade hríby či iné huby)
- 1 cibuľu
- 10 g masla
- 1 l vody
- 1 mrkvu
- 1 pór
- lyžicu oleja
- 3 lyžice cestovín (podľa vlastného výberu)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 lyžicu múky
- soľ a čierne korenie
Odporúčame: FIT brokolicová polievka bez smotany, ktorá neublíži štíhlej línii
Očistíme si cibuľu, mrkvu a spolu s pórom si tieto suroviny nakrájame na malé kúsky. Do hrnca si nalejeme olej, ktorý necháme rozpáliť a osmažíme si nakrájanú zeleninu. Už v základe si ju osolíme a okoreníme. Zeleninu zalejeme vodou a necháme ju dusiť aspoň 7 minút. Následne k nej pridáme nakrájané huby, zalejeme smotanou a podľa potreby ešte okoreníme (ak to nie je potrebné, tak korenie už vynechajte, aby ste to s ním neprehnali).
Hubovú polievku necháme variť a zatiaľ si pripravíme zápražku. Na suchej panvici opražíme maslo spolu s múkou. Smažíme približne 5 minút a následne ju pridáme do polievky. V prípade, že nemáte radi zápražku, tak už do základu polievky pridajte na menšie kúsky nakrájané zemiaky, ktoré sa rozvaria a vďaka obsiahnutému škrobu prispejú k jej zhustnutiu.
V extra hrnci si podľa návodu uvarte vybrané cestoviny. Tie následne môžete pridať do polievky alebo si extra naložiť na tanier pri jej podávaní. Vhodné je polievku doladiť aj na masle opraženými hubami, ktoré jej dodajú viac hubovú chuť.
Zaujme ťa: Babičkine tvarohové guľky plnené ovocím: Lahôdka pre každého!