Šišky utopené v oleji, teda vyprážané v oleji, na ktoré si pamätáme ešte z detstva, boli tou najlepšou pochúťkou, ktorej sme sa nevedeli dojesť. K tomu kakao a skvelé raňajky sú na stole. Poprípade chutná polievočka a lahodný obed je na svete. S jahodovým, marhuľovým alebo ríbezľovým džemom sú najlepšie, no ani s takou orieškovou nátierkou nie sú na zahodenie. Ako ich máte najradšej vy?
Čo keby sme túto klasiku trošku upravili a neutopili ju v oleji, ako to poznáme všetci? Skúste tento jednoduchý recept na šišky do rúry, ktoré sú rovnako chutné ako tie vyprážané v oleji.
Prečo skúsiť šišky pečené v rúre?
Pečené šišky sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem tukov alebo jednoducho preferujú ľahšiu stravu. Vyprážané verzie síce chutia výborne, no ich olejová mastnota často spôsobuje ťažkosti tráviacemu systému. Navyše, vôňa vyprážaného oleja sa drží v domácnosti ešte dlho po dopečení a nie každému to vyhovuje.
Okrem toho je výhodou pečenia aj možnosť pripraviť naraz väčšie množstvo bez toho, aby ste stáli nad panvicou. Šišky sa rovnomerne upečú, ich povrch ostane jemne chrumkavý a vnútro nadýchané. Navyše, tento recept si môžete bez výčitiek dopriať častejšie, pretože je priateľskejší k vašej línii.
Recept na šišky pečené v rúre:
- ½ kg hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 droždie
- 1 žĺtok
- 50 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipku soli
- na potretie trochu rozpusteného masla
- na posypanie práškový cukor a džem
Ako pripraviť pečené šišky krok za krokom
Najskôr si z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme niekoľko minút odstáť, aby vykysol. Do samostatnej misy si preosejeme múku, pridáme práškový cukor, žĺtok, vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo, zbytok vlažného mlieka a rozmiešame. Nakoniec pridáme kvások a cesto poriadne vymiesime. Pripravené cesto necháme aspoň 30 minút odležať – vykysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Cesto si vyvaľkáme na plat hrubý cca 1,5 cm a pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech. Na plechu necháme šišky ešte 20 minút podkysnúť, do stredu spravíme dieru a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C približne 13 minút.
Po dopečení šišky potrieme roztopeným maslom, do stredu dáme domáci džem a posypeme práškovým cukrom.
Tipy na dochutenie a vylepšenie receptu
Ak máte radi, keď dezert prekvapí nielen chuťou, ale aj vôňou, odporúčame do cesta pridať trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry. Jemný citrusový tón dodá šiškám sviežosť a ľahkosť. Pre milovníkov intenzívnejších chutí môžete skúsiť aj kvapku rumovej arómy alebo pravý vanilkový extrakt. Výsledok bude pôsobiť ako z cukrárne.
Ak sa nebojíte experimentovať, siahnite po netradičných náplniach – namiesto klasického džemu môžete použiť domácu čokoládovú nátierku, pistáciové maslo, karamel alebo tvarohový krém s čerstvým ovocím. Vrch šišiek zas môžete posypať škoricovým cukrom, strúhanou čokoládou alebo kokosom. Vďaka týmto obmenám budú vaše šišky zakaždým iné, no vždy famózne.
DepositphotosAko šišky skladovať, aby ostali mäkké?
Aj keď sú najchutnejšie čerstvo po vytiahnutí z rúry, niekedy ostane pár kúskov aj na neskôr. Ak si chcete šišky uchovať mäkké, odporúčame ich zabaliť do bavlnenej utierky alebo uložiť do uzatvárateľnej nádoby. Takto vydržia vláčne aj na druhý deň. Pri servírovaní ich môžete jemne prehriať v mikrovlnke alebo rúre, aby znova ožili vôňou aj textúrou.
Pre ešte lepší výsledok ich môžete pred podávaním opäť potrieť trochou rozpusteného masla a pridať čerstvý džem. Niektorí si ich dokonca radi zamrazia a neskôr po rozmrazení ohrejú – ideálne, ak chcete mať rýchly dezert v zálohe pre nečakanú návštevu. A verte, že hostia budú nadšení.
Najčastejšie otázky (FAQ)
- Ako dlho sa pečú šišky v rúre?
Približne 13 minút pri teplote 170 °C v predhriatej rúre. - Ako dlho vydržia pečené šišky čerstvé?
Najlepšie chutia čerstvé, ale v uzatvárateľnej nádobe vydržia mäkké 1–2 dni. - Môžem šišky zamraziť?
Áno, upečené šišky môžete po vychladnutí zamraziť a po rozmrazení krátko zohriať. - Sú tieto šišky vhodné pre deti?
Áno, keďže nie sú vyprážané, sú ľahšie stráviteľné a ideálne pre deti.
Šišky pečené v rúre sú ideálnou alternatívou pre každého, kto si chce dopriať niečo sladké, ale bez výčitiek. Vďaka jednoduchému receptu a menšiemu množstvu tuku sú vhodné aj pre deti, seniorov či ľudí so zdravším životným štýlom.
Ak vám zachutia, pokojne sa s receptom pohrajte, vylepšite ho podľa seba a vytvorte si vlastnú verziu obľúbeného dezertu. A najmä – podeľte sa o výsledok s rodinou, priateľmi alebo na sociálnych sieťach. Dobré veci si totiž zaslúžia byť zdieľané.
Aktualizovaný článok: 20.05.2025