Šišky utopené v oleji, teda vyprážané v oleji, na ktoré si pamätáme ešte z detstva, boli tou najlepšou pochúťkou, ktorej sme sa nevedeli dojesť. K tomu kakao a skvelé raňajky sú na stole. Poprípade chutná polievočka a lahodný obed je na svete. S jahodovým, marhuľovým alebo ríbezľovým džemom sú najlepšie, no ani s takou orieškovou nátierkou nie sú na zahodenie. Ako ich máte najradšej vy?
Čo keby sme túto klasiku trošku upravili a neutopili ju v oleji, ako to poznáme všetci? Skúste tento jednoduchý recept na šišky do rúry, ktoré sú rovnako chutné ako tie vyprážané v oleji.
Odporúčame: Čučoriedkové tiramisu so škoricou: Jednoduchý dezert v pohári pre maškrtníkov!
Na šišky pečené v rúre budete potrebovať:
- ½ kg hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 droždie
- 1 žĺtok
- 50 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipku soli
- na potretie trochu rozpusteného masla
- na posypanie práškový cukor a džem
Najskôr si z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme niekoľko minút odstáť, aby vykysol. Do samostatnej misy si preosejeme múku, pridáme práškový cukor, žĺtok, vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo, zbytok vlažného mlieka a rozmiešame. Nakoniec pridáme kvások a cesto poriadne vymiesime. Pripravené cesto necháme aspoň 30 minút odležať – vykysnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Cesto si vyvaľkáme na plat hrubý cca 1,5 cm a pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kolieska. Tie preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech. Na plechu necháme šišky ešte 20 minút podkysnúť, do stredu spravíme dieru a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C približne 13 minút.
Po dopečení šišky potrieme roztopeným maslom, do stredu dáme džem a posypeme práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
Vyskúšaj tiež: TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!