Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!

Keď sa povie parené buchty, mnohí si hneď spomenú na detstvo. A dozaista si mnohí na tradičných parených buchtách s lekvárom či čokoládovou náplňou s radosťou pochutnávajú dodnes. Nuž, poctivé domáce buchty sú skutočnou slovenskou lahôdkou, ktorú pripravovali už naše babičky. Asi sa zhodneme na tom, že tie z obchodu, nech sú akokoľvek dobré, ich nikdy nemôžu poraziť. Čo je domáce, to je domáce a hlavne poctivé.

Ste aj vy milovníkom parených buchiet, no nikdy ste ich ešte neskúšali pripraviť? Tak nastal ten správny čas! Príprava týchto chutných buchtičiek je oveľa jednoduchšia, akoby sa mohlo zdať. Navyše, naplniť si ich môžete podľa chuti, napríklad jahodových či slivkovým lekvárom. Skvelé sú tiež nugátové parené buchty. Neváhajte vytiahnuť múku, parák a môžeme sa pustiť do varenia!

Ochutnaj aj: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia

najlepšie parené buchty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Budeme potrebovať:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 kocku droždia (cca 40 g)
  • 600 až 700 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 dcl oleja
  • 50 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • džem alebo čokoládovú nátierku na plnenie
  • práškový cukor a kakao na posypanie
domáce parené buchty

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Postup prípravy:

  • Ako prvé si z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravíme kvások.
  • Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme trochu soli, kvások, žĺtky, olej a podľa potreby postupne i zvyšok mlieka. Podľa chuti môžeme pridať ešte cukor. Začneme miesiť.
  • Hotové cesto by malo byť primerane husté, aby sa neroztekalo. Prikryjeme ho utierkou a odložíme na 40 až 60 minút na teplé miesto, aby nám nakyslo.
  • Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Následne povykrajujeme kolieska (pokojne pomocou pohára).
  • Každé koliesko ešte popritláčame prstami, aby sa trochu roztiahlo. Do prostriedku dáme malú lyžičku plnky. My sme použili pri polke buchiet jahodový džem a pri druhých čokoládovú nátierku. Následne okraje kolieska k sebe poriadne popritláčame a vytvarujeme buchtičku. Takto si pripravíme všetky buchty. Pred parením ich ešte zakryté necháme 15 minút kysnúť.
  • Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého umiestníme parák. Pod ním necháme zovrieť vodu. Parák potrieme olejom a môžeme naň poukladať buchty.
  • Buchty paríme pod pokrievkou približne 15 minút. Potom ich vyberieme a ešte potrieme olejom.
  • Môžeme podávať. My sme buchty posypali práškovým cukrom, kakaom a ešte preliali trochou rozpusteného masla. Dobrú chuť.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.05.2020 06:32

Často pripravujem, domáce sú domáce, tie z obchodu, nech sú akokoľvek dobré, ich naozaj nikdy nemôžu poraziť.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

08.05.2020 11:02

Občas robievam bez čokolády s dobrým domácim džemom.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.05.2020 17:56

vyzerajú božsky... parené buchty som nerobila veľmi dlho a veru by som si aj dala

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.05.2020 13:14

spomienka na detstvo, presne takto robievala moja mama, ale posypané makom

Vaše meno:

Soňa Kollárová

Soňa Kollárová

10.05.2020 17:32

Och to mi pripomenulo, že som ich už dávno nejedla.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.