Keď sa povie parené buchty, mnohí si hneď spomenú na detstvo. A dozaista si mnohí na tradičných parených buchtách s lekvárom či čokoládovou náplňou s radosťou pochutnávajú dodnes. Nuž, poctivé domáce buchty sú skutočnou slovenskou lahôdkou, ktorú pripravovali už naše babičky. Asi sa zhodneme na tom, že tie z obchodu, nech sú akokoľvek dobré, ich nikdy nemôžu poraziť. Čo je domáce, to je domáce a hlavne poctivé.
Ste aj vy milovníkom parených buchiet, no nikdy ste ich ešte neskúšali pripraviť? Tak nastal ten správny čas! Príprava týchto chutných buchtičiek je oveľa jednoduchšia, akoby sa mohlo zdať. Navyše, naplniť si ich môžete podľa chuti, napríklad jahodových či slivkovým lekvárom. Skvelé sú tiež nugátové parené buchty. Neváhajte vytiahnuť múku, parák a môžeme sa pustiť do varenia!
Ochutnaj aj: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Budeme potrebovať:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 kocku droždia (cca 40 g)
- 600 až 700 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 1 dcl oleja
- 50 g kryštálového cukru
- štipku soli
- džem alebo čokoládovú nátierku na plnenie
- práškový cukor a kakao na posypanie
Postup prípravy:
- Ako prvé si z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravíme kvások.
- Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme trochu soli, kvások, žĺtky, olej a podľa potreby postupne i zvyšok mlieka. Podľa chuti môžeme pridať ešte cukor. Začneme miesiť.
- Hotové cesto by malo byť primerane husté, aby sa neroztekalo. Prikryjeme ho utierkou a odložíme na 40 až 60 minút na teplé miesto, aby nám nakyslo.
- Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Následne povykrajujeme kolieska (pokojne pomocou pohára).
- Každé koliesko ešte popritláčame prstami, aby sa trochu roztiahlo. Do prostriedku dáme malú lyžičku plnky. My sme použili pri polke buchiet jahodový džem a pri druhých čokoládovú nátierku. Následne okraje kolieska k sebe poriadne popritláčame a vytvarujeme buchtičku. Takto si pripravíme všetky buchty. Pred parením ich ešte zakryté necháme 15 minút kysnúť.
- Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého umiestníme parák. Pod ním necháme zovrieť vodu. Parák potrieme olejom a môžeme naň poukladať buchty.
- Buchty paríme pod pokrievkou približne 15 minút. Potom ich vyberieme a ešte potrieme olejom.
- Môžeme podávať. My sme buchty posypali práškovým cukrom, kakaom a ešte preliali trochou rozpusteného masla. Dobrú chuť.