Keď sa povie parené buchty, mnohí si hneď spomenú na detstvo. A dozaista si mnohí na tradičných parených buchtách s lekvárom či čokoládovou náplňou s radosťou pochutnávajú dodnes.
Nuž, poctivé domáce buchty sú skutočnou slovenskou lahôdkou, ktorú pripravovali už naše babičky. Asi sa zhodneme na tom, že tie z obchodu, nech sú akokoľvek dobré, ich nikdy nemôžu poraziť. Čo je domáce, to je domáce a hlavne poctivé.
Ste aj vy milovníkom parených buchiet, no nikdy ste ich ešte neskúšali pripraviť? Tak nastal ten správny čas! Príprava týchto chutných buchtičiek je oveľa jednoduchšia, akoby sa mohlo zdať.
Navyše, naplniť si ich môžete podľa chuti, napríklad jahodových či slivkovým lekvárom. Skvelé sú tiež nugátové parené buchty. Neváhajte vytiahnuť múku, parák a môžeme sa pustiť do varenia!
Pôvod parených buchiet
Parené buchty patria medzi ikonické jedlá stredoeurópskej kuchyne. Ich pôvod možno hľadať v rakúsko-uhorskej tradícii, kde sa parené múčne jedlá pripravovali ako sladký obed či sýta večera. Postupne sa rozšírili do domácností v Česku, na Slovensku, v Maďarsku či Rakúsku a dodnes sú obľúbené nielen pre svoju chuť, ale aj pre nostalgickú hodnotu.
Na Slovensku sa parené buchty považujú za jedno z typických dedinských jedál, ktoré sa pripravovali pri väčších rodinných udalostiach alebo ako odmena pre deti.
Ich výnimočnosť spočíva v jemnom kysnutom ceste, ktoré sa namiesto pečenia „varí“ v pare. Tradične sa plnili lekvárom, no v dnešnej dobe si ich môžete pripraviť aj s makom, orechami, kakaom či nugátom.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.skTradičný recept na parené buchty krok za krokom
Parené buchty sú jemné, nadýchané a rozplývajú sa na jazyku. Vďaka jednoduchému kysnutému cestu a bohatej náplni z lekváru či nugátu si ich zamiluje každá generácia.
Ingrediencie na parené buchty:
- 1 kg polohrubej múky
- 1 kocku droždia (cca 40 g)
- 600 až 700 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 1 dcl oleja
- 50 g kryštálového cukru
- štipku soli
- džem alebo čokoládovú nátierku na plnenie
- práškový cukor a kakao na posypanie
Postup prípravy parených buchiet:
- Ako prvé si z droždia, cukru a časti vlažného mlieka pripravíme kvások.
- Do väčšej misky nasypeme múku, pridáme trochu soli, kvások, žĺtky, olej a podľa potreby postupne i zvyšok mlieka. Podľa chuti môžeme pridať ešte cukor. Začneme miesiť.
- Hotové cesto by malo byť primerane husté, aby sa neroztekalo. Prikryjeme ho utierkou a odložíme na 40 až 60 minút na teplé miesto, aby nám nakyslo.
- Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Následne povykrajujeme kolieska (pokojne pomocou pohára).
- Každé koliesko ešte popritláčame prstami, aby sa trochu roztiahlo. Do prostriedku dáme malú lyžičku plnky. My sme použili pri polke buchiet jahodový džem a pri druhých čokoládovú nátierku. Následne okraje kolieska k sebe poriadne popritláčame a vytvarujeme buchtičku. Takto si pripravíme všetky buchty. Pred parením ich ešte zakryté necháme 15 minút kysnúť.
- Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého umiestníme parák. Pod ním necháme zovrieť vodu. Parák potrieme olejom a môžeme naň poukladať buchty.
- Buchty paríme pod pokrievkou približne 15 minút. Potom ich vyberieme a ešte potrieme olejom.
- Môžeme podávať. My sme buchty posypali práškovým cukrom, kakaom a ešte preliali trochou rozpusteného masla. Dobrú chuť.
Ako servírovať parené buchty?
Parené buchty môžete podávať na množstvo chutných spôsobov. Klasikou je rozpustené maslo, práškový cukor a trochu kakaa, ktoré zvýrazní ich chuť. Skvele sa však hodí aj vanilkový alebo rumový krém, ktorý buchty premení na dezert ako z reštaurácie.
Na obmenu skúste dochutiť buchty domácim ovocným prelivom – napríklad malinovým, slivkovým či višňovým. Vynikajú aj s tvarohovou penou alebo šľahačkou. A nezabudnite – chutia fantasticky aj studené, ako sladká desiata ku káve alebo čaju.
Tipy, vďaka ktorým budú vaše buchty vždy nadýchané:
Paru nikdy neodklápajte počas varenia – buchty by spľasli.
Cesto nechajte dobre vykysnúť, no nie príliš dlhé – aby sa nelepilo.
Po naparovaní ich potrite rozpusteným maslom – ostanú jemné a nelepia sa.
Nebojte sa experimentovať s náplňami – chutia skvele aj s tvarohom, makom či jablkami.
Variácie parených buchiet
Kým tradičné lekvárové či čokoládové plnky sú vždy istotou, parené buchty môžete ľahko obmieňať podľa sezóny a nálady. Skvelé sú napríklad tvarohové buchty s citrónovou kôrou a vanilkovým cukrom, makové so slivkovým lekvárom alebo orechové s trochou medu.
Pre zaujímavejšiu verziu skúste aj jablkovú škoricovú náplň, nugát s banánom či dokonca slanú verziu s bryndzou a bylinkami. Fantázii sa medze nekladú – parené buchty sú univerzálne, jemné a prispôsobia sa takmer akejkoľvek chuti.
Aktualizovaný článok: 08.05.2025