Závin alebo aj štrúdľa patrí medzi najchutnejšie dezerty, ktoré sa najčastejšie podávajú so šľahačkou alebo vanilkovým krémom či pudingom. Ak si kúpite štrúdľové cesto v obchode (rozvaľkané), tak ho stačí len naplniť tým, čo máte najradšej, zvinúť a nechať upiecť. Avšak cesto si môžete aj sami doma pripraviť. Aj keď sa to môže zdať ako jadrová veda, jeho príprava nie je až taká zložitá. My máme tentokrát pre vás recept na tvarohový závin s jablkami, pri ktorom si sami pripravíte aj cesto. Ak nie ste milovníkmi tvarohu alebo ak preferujete inú chuť závinu, tak pokojne vymeňte náplň za to, čo máte najradšej vy alebo členovia vašej rodiny. Idete do toho?
Odporúčame: Recept na chlebové placky: Skvelá náhrada za chlieb a bez droždia!
Na závin budete potrebovať:
- 200 g nátierkového masla
- 100 g polohrubej múky
- 150 g hladkej múky
- 1 vajíčko
- 1 lyžičku citrónovej kôry
Na náplň potrebujete:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 lyžicu škorice
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžicu práškového vanilkového pudingu
- 2 jablká
- 1 lyžicu rozpusteného masla
Do misky si dáme maslo, hladkú aj polohrubú múku, citrónovú kôru, vajíčka a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme približne 30 minút odležať. Medzitým si pripravíme náplň, a to tak, že zmiešame tvaroh so škoricou, vanilkovým pudingom a cukrom. Jablká si nastrúhame alebo ich pokrájame na kocky (čo vám viac vyhovuje).
Pripravené cesto si vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru a potrieme ho tvarohovou zmesou, na ktorú následne uložíme jablká. Celú náplň môžete ešte obohatiť aj o hrozienka, brusnice alebo orechy.
Takto pripravené cesto zvinieme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Závin potrieme rozpusteným maslo a pečieme pri teplote 160 °C dozlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a podávame.
Pozri aj: Recept na brownies s malinami: Pochúťka, ktorej ťažko odoláš!