Krémovo banánový matcha puding: Zdravý dezert plný energie a chuti

matcha puding recept

Keď sa ma niekto spýta, prečo milujem matchu, odpoveď je jednoduchá - je to ten pocit, ktorý vo mne zanecháva. Nie je to len o chuti, hoci tá jemná horkosť s nádychom zeme je pre mňa ako objatie. Je to aj o rituáli. Chvíli, keď sa zastavím, otvorím balenie a dovolím si na okamih spomaliť. 

Matcha ma učí prítomnosti, pripomína mi, že malé detaily vedia rozžiariť deň. A práve preto ju tak rada prenášam aj do receptov - napríklad do môjho obľúbeného matcha pudingu, kde sa jej jemná energia dokonale spája so sladkosťou banánu a krémovou hebkosťou jogurtu.

Reklama

Recept na vegánsky banánový matcha puding

Matcha je jemne mletý prášok zeleného čaju, ktorý v poslednom desaťročí zažil masívny celosvetový rast obľuby. Na rozdiel od bežného zeleného čaju, pri matchi konzumujeme celé listy. Preto je koncentrácia živín, antioxidačných látok aj kofeínu vyššia. To znamená, že matcha dodá dezertu nielen chuť, ale i charakter - jemnú, mierne travnatú horkosť, ktorá nádherne kontrastuje so sladkým banánom a krémovým kokosovým jogurtom. 

Asi aj pre vás sú banány pri príprave pudingov prirodzené. Dodávajú textúru, sladkosť a krémovosť bez nutnosti pridávať veľa rafinovaného cukru. Keď ich vrstvíte s drobnými kúskami sušienok, výsledok je dokonalý. Striedajú sa mäkké a chrumkavé prvky, čo všetci milujeme. 

Ingrediencie (5-6 porcií):

  • 500 g kokosového jogurtu 
  • 2 čl matcha prášku + trochu navyše na posypanie
  • 50 g vegánskeho matcha proteínu (alebo vanilkového rastlinného proteínu, proteín pomáha zhustiť a pridať textúru)
  • 30 g instantného vanilkového pudingového prášku (alebo domáci puding z kukuričného škrobu + vanilka)
  • 3 stredne zrelé banány
  • Bezlepkové vegánske sušienky
  • Voliteľne: javorový sirup alebo agáve

Postup:

  • V jednej veľkej mise zmiešajte kokosový jogurt, vanilkový pudingový prášok, vegánsky proteín a matcha prášok. Ak je zmes príliš hustá, pridajte 1-2 lyžice vody (alebo rastlinného mlieka) a dobre premiešajte, aby vznikol hladký, lesklý krém bez hrudiek. Proteín a puding pomôžu získať stabilnú konzistenciu, ktorá dobre drží vrstvy.
  • Banány nakrájajte na kolieska. Ak chcete banány jemne osladiť alebo dodať karamelový nádych, môžeš ich rýchlo opražiť na panvici s troškou rastlinného tuku a trochou javorového sirupu.
  • Vložte sušienky do sáčku a jemne ich poklepajte alebo použite valček. Cieľom sú stredne drobné kúsky - nie úplne prach, ale ani veľké kúsky.
  • Do pohára či misy dajte najprv banány, potom sušienky a nakoniec tenkú vrstvu matcha krému. To opakujte a dokončite vrstvou krému. Na vrch nasypte trochou extra matcha prášku pre efekt a jemkú horkosť.
  • Nechajte puding schladiť aspoň 1-2 hodiny v chladničke, ideálne cez noc. Chute sa prepoja a konzistencia zhustne. Pred podávaním pridajte čerstvé plátky banánu a prípadne trochu rozdrvených sušienok.
Reklama

Skladovanie a trvanlivosť

Domáce dezerty s čerstvým ovocím a mliečnymi/alternatívnymi základmi sa najlepšie konzumujú do pár dní. Všeobecné pravidlo pre chladené domáce mliečne alebo jogurtové koláče je približne 3-5 dní v chladničke, ak sú priebežne skladované pri teplote pod 4 °C. Banány však časom zhednú a strácajú textúru, preto je ideálne konzumovať tento dezert do 48-72 hodín.

puding s matcha
Instagram / @annamaria_bilas

Variácie a nápady na servírovanie

  • Karamelizovaná verzia: Karamelizované banány (na panvici s trochou kokosového cukru a rastlinného masla) + nasekané pekanové orechy.
  • Low-sugar variant: Použite nesladený kokosový jogurt a minimalizujte pridané sladidlá, vyberte zrelé, ale nie prehnane hnedé banány.
  • S kakaom: Namiesto časti matcha prášku pridajte lyžičku kvalitného kakaa. 
  • S ovocným: Pridajte na vrch čerstvé bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky) pre farebný kontrast a kyslastý tón. 
  • Textúra: Namiesto sušienok použite posýpku z orechov alebo granolu pre chrumkavejší prvok.

Môj tip: Ak chcete výraznejšiu chuť, skúste kvalitnejšiu ceremonial matchu a rozmiešajte ju dobre v malom množstve teplej vody pred primiešaním do jogurtu. Tak sa rozvinie aróma a zníži sa nerovnomernosť chuti. Všeobecne platí, že menej kvalitná kuchynská matcha môže byť horkejšia a menej aromatická. Ak teda chcete jemnejší a komplexnejší profil, investícia do kvalitnejšej matchy sa oplatí.

Reklama

Na tomto recepte milujem to, že dobre zvolené ingrediencie dokážu vytvoriť niečo, čo vyživí nielen telo, ale aj dušu. Je to dezert, ktorý môže byť súčasne rýchly aj chutný. Zároveň sa snažím vytvárať dezerty, ktoré sú nutrične vyvážené. Tento poskytuje kombináciu zdravých tukov z kokosu, sacharidov z banánov a bielkovín z rastlinného proteínu. Ak chcete znížiť kalorickú hustotu, zvoľte ľahší kokosový jogurt (nízkotučný) a menej sušienok. 

Pre športovo aktívnych alebo ľudí, čo si sledujú príjem bielkovín, je pridanie proteínu výborný spôsob, ako zvýšiť sýtosť aj nutričnú hodnotu dezertu. Ako vidíte, môžete si ho prispôsobiť na niekoľko spôsobov, a tak je vhodný úplne pre každého.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @annamaria_bilas

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE