Recept: Jogurtovo – čokoládový koláč

Jednoduché ovocné koláče sú veľmi vďačné a ten s čokoládou je najvďačnejší. Tento si pripravíte veľmi jednoducho a ovocie môžete variovať podľa sezóny, resp. obsahu mrazničky.

 

Ja som dnes použila mrazené oravské  čučoriedky, ale chutný je aj s marhuľami, malinami…. Ovocie tiež môžete zamiešať do cesta.

 

Koláčik si zoberte so sebou na lyžiarsky svah, alebo na dlhú zimnú prechádzku a nahradíte tak tučné a presladené keksy. V prípade laktózovej intolerancie si vyberte jogurt bez laktózy a skontrolujte zloženie vašej čokolády.

 

Odporúčame prečítať: Recept: Syrovo-šunkové guľky

 

Recept: Jogurtovo – čokoládový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Čo budete potrebovať :

  • 200 g čerstvých čučoriedok (malín) – môžu byť aj mrazené v zime
  • 4 vajcia
  • 110 ml kvalitného oleja
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 110 g trstinového cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu – ak nemáte, môžete použiť kvalitný bourbon vanilkový cukor
  • čajovú lyžičku mletej škorice
  • 100 g veľmi kvalitnej 65-80% čokolády
  • štipku soli, korenia
  • citrónovú kôru z bio citróna
  • 250 g bieleho jogurtu cca 2,5-3,5% tuku

 

Odporúčame prečítať: Recept: Torta z pomarančov

 

Recept: Jogurtovo – čokoládový koláč

Zdroj: Shutterstock®

 Postup:


Rozlámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Nechajte ju trochu vychladnúť. Vymiešajte žĺtka s trstinovým cukrom a vanilkovým extraktom, alebo vanilkovým cukrom do jemnej peny. Do žĺtkovej peny postupne pridajte repkový olej a ešte dobre premiešajte. Pridajte po lyžiciach jogurt a dobre pomaly miešajte. Potom po lyžiciach pridávajte (mierne vychladenú) roztopenú čokoládu.

 

Zmiešajte suché suroviny: múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ, korenie a citrónovú kôru. A postupne ju  zamiešajte  do jogurtovej masy. Na záver jemne  vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a  čerstvé alebo mrazené čučoriedky, prípadne iné ovocie.

 

Poznámka: Ak doma nemáte ovocie, môžete nakoniec po upečení potrieť koláčik dobrým džemom a posypať strúhanou čokoládou alebo kokosom.

 

Do plechu o veľkosti asi 23×33 cm dajte papier na pečenie, rozotrite cesto a pečte pri 180°C približne 40 minút. Krájajte vychladnuté.

 

 

Odporúčame prečítať: Raňajkový tip: Sýte vajíčkové muffiny so slaninou a syrom

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

19 komentárov

Mária Terefenková

Mária Terefenková

18.01.2017 17:50

Vyzerá lákavo. Určite vyskúšam.

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

18.01.2017 19:01

vyzera super cez vikend uz aj peciem

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

18.01.2017 19:21

ešte mám v mrazničke posledné mrazené čučoriedky tak cez víkend koláčik vyskúšam

Vaše meno:

Kristina Bačová

Kristina Bačová

18.01.2017 19:24

tonto kolač vyzera bombasticky :O určite vyskusam, davam si ho do založky, a už teraz viem aky kolac budem robiť v sobotu :D - dakujem, vdaka vam vzdy najdem insipraciu na novy chutny kolač ! ste super

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.01.2017 20:43

ihneď zapisujem, ešte nikdy ste ma nesklamali, vaše receptíky sú nie len chutné ale aj zdravé...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

18.01.2017 20:44

čučoriedky mám v mrazničke, asi vyskúšam

Vaše meno:

tofica

tofica

18.01.2017 21:18

Mňaaaaaaaaam .. Ja by som skúsila aj s malinami .. Musí to byť famozne.. ;-)

Vaše meno:

Zlatuša Holubová

Zlatuša Holubová

19.01.2017 09:56

vyzerá na zjedenie

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.01.2017 20:05

Blíži sa víkend,recept sa hodí.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

19.01.2017 21:10

vypadá to dobre vyskušame

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

22.01.2017 13:00

Tak ten vyzerá veľmi chutne :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

22.01.2017 16:52

upiekla som, manžel bol nadšený, namiesto čučoriedok som použila mrazené jahody, recept som prispôsobila gramážou na klasický plech do rúry, SUPER!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

26.01.2017 11:17

rýchly,jednoduchý recept a výborný koláč...s malinami je TOP

Vaše meno:

simona v.

simona v.

26.01.2017 14:03

mozno vyskusam spaldovu hladku vymenim za raznu alebo celozrnnu, so psenicnou mukou nerobim, spalda ked tak aspon celozrnna :)

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

01.02.2017 13:03

vyzerá úplne jednoducho a chutí fantasticky, vrelo odporúčam :-)

Vaše meno:

Adriana Galandova

Adriana Galandova

01.02.2017 15:29

moze byt take mame radi v rodine :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

05.02.2017 18:08

aj ja som za, radšej domáci koláčik ako keksíki s kopou cukru

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

12.02.2017 17:12

Vyzerá súper,vyskúšam

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

27.02.2017 16:52

vyskúšala som už veľa vašich receptov a nikdy nesklamali, takže vyskúšam aj tento

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.