Všetci muži si myslia, že snom každej ženy je svadba, deti a ich láska. Keby len tušili, že naším najväčším snom je jesť sladkosti a nepribrať. Vianoce sa, samozrejme, nezaobídu bez čokolády a iných lahodných chutí. Preto sme tu my, aby sme vám prinášali zdravé recepty, na ktorých si pochutnáte bez zbytočných kalórií navyše.
Brownie je čokoládový koláčik, ktorý milujeme hádam všetci. Naša zdravá alternatíva tejto sladkej bomby je bez živočíšnych produktov, zbytočného cukru navyše, so zdravým tukom a napriek tomu je to dezert extrémne chutný a vláčny. Hlavnou ingredienciou je cuketa. Áno, tá zelenina. Na tomto vegánskom koláči si určite pochutnajú aj nevegáni.
Vyskúšaj: Tradičný recept na linecké pečivo: Prípravy na Vianoce sa začínajú!
Cesto:
- 250 g najemno nastrúhanej cukety (aj so šupkou)
- 200 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
- 150 g trstinového cukru (my sme dali med)
- 100 ml rastlinného mlieka (my sme dali mlieko z lieskových orieškov)
- 90 ml rozpusteného kokosového oleja
- 35 g kvalitného kakaa
- 1 KL sódy
- štipka soli
Poleva:
- 100 g vegánskej horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa
- 50 g rozpusteného kokosového oleja
- 15 ml rastlinného mlieka (my sme použili mlieko z lieskových orieškov)
Postup
Najprv zmiešame všetky suché ingrediencie (múka, sóda, kakao, cukor a štipka soli) a poriadne premiesime, aby neostávali žiadne hrudky kakaa či múky. Potom premiešame všetky mokré ingrediencie (cuketu, kokosový olej a mlieko). Mokrú časť primiešame do suchej a miesime, kým nedosiahneme hustejšiu kakaovú hmotu. Cuketu je v tomto štádiu ešte poriadne vidieť, po upečení sa však cuketa z koláča naoko „stratí“. Brownie pečieme pri 180°C približne 50 minút do sucha. Medzitým, kým sa koláčik pečie, pripravíme si polevu. Horkú čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli, pridáme kokosový olej a rastlinné mlieko. Po upečení koláčik polejeme polevou a dáme vychladiť do studenej špajze či chladničky.
Prajeme vám dobrú chuť!