Recept na zdravý čokoládový koláč: Sladké Vianoce bez kalórií navyše

Všetci muži si myslia, že snom každej ženy je svadba, deti a ich láska. Keby len tušili, že naším najväčším snom je jesť sladkosti a nepribrať. Vianoce sa, samozrejme, nezaobídu bez čokolády a iných lahodných chutí. Preto sme tu my, aby sme vám prinášali zdravé recepty, na ktorých si pochutnáte bez zbytočných kalórií navyše.

Brownie je čokoládový koláčik, ktorý milujeme hádam všetci. Naša zdravá alternatíva tejto sladkej bomby je bez živočíšnych produktov, zbytočného cukru navyše, so zdravým tukom a napriek tomu je to dezert extrémne chutný a vláčny. Hlavnou ingredienciou je cuketa. Áno, tá zelenina. Na tomto vegánskom koláči si určite pochutnajú aj nevegáni.

Vyskúšaj: Tradičný recept na linecké pečivo: Prípravy na Vianoce sa začínajú!

čokoládový zákusok z cukety

Zdroj: Lea Drobná

Cesto:

  • 250 g najemno nastrúhanej cukety (aj so šupkou)
  • 200 g polohrubej špaldovej celozrnnej múky
  • 150 g trstinového cukru (my sme dali med)
  • 100 ml rastlinného mlieka (my sme dali mlieko z lieskových orieškov)
  • 90 ml rozpusteného kokosového oleja
  • 35 g kvalitného kakaa
  • 1 KL sódy
  • štipka soli

Poleva:

  • 100 g vegánskej horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa
  • 50 g rozpusteného kokosového oleja
  • 15 ml rastlinného mlieka (my sme použili mlieko z lieskových orieškov)
vegánsky čokoládový zákusok

Zdroj: Lea Drobná

Postup

Najprv zmiešame všetky suché ingrediencie (múka, sóda, kakao, cukor a štipka soli) a poriadne premiesime, aby neostávali žiadne hrudky kakaa či múky. Potom premiešame všetky mokré ingrediencie (cuketu, kokosový olej a mlieko). Mokrú časť primiešame do suchej a miesime, kým nedosiahneme hustejšiu kakaovú hmotu. Cuketu je v tomto štádiu ešte poriadne vidieť, po upečení sa však cuketa z koláča naoko „stratí“. Brownie pečieme pri 180°C približne 50 minút do sucha. Medzitým, kým sa koláčik pečie, pripravíme si polevu. Horkú čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli, pridáme kokosový olej a rastlinné mlieko. Po upečení koláčik polejeme polevou a dáme vychladiť do studenej špajze či chladničky.

Prajeme vám dobrú chuť!

9 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.12.2019 06:51

Výborný zdravý čokoládový koláč!

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

21.12.2019 08:56

Vyzerá skvele

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

21.12.2019 15:34

Vyzerá veľmi chutne, ďakujem za recept.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.12.2019 22:44

Čokoládu milujem,takže receptík zapisujem :-)

Vaše meno:

Pavol Beran

Pavol Beran

22.12.2019 12:39

Odporučim manželke.

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

23.12.2019 09:59

Vyskúšam :)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

28.12.2019 21:19

vyzerá dobrý koláč

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

30.12.2019 12:41

Určite padne vhod medzi sviatkami obžerstva :-D

Vaše meno:

Lenka Šluchová

Lenka Šluchová

03.02.2020 10:13

Veľmi dobrý recept. Pečiem koláče nie len z cukety ale aj z tekvice. A naozaj sú výborné. Aj keď príde návšteva tak sa pýtajú aký je to koláč a keď im poviem, že je z cukety alebo tekvice tak nechcú ani veriť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE