Baza čierna rastie asi všade. Niekto ju má posadenú v záhrade a iní sa na jej zber vydávajú na miesta, ktoré sú ďaleko od prašnej cesty. Baza má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, preto si mnohí vyrábajú bazový sirup, bazový med, niektorým chutí vyprážaná baza a iní zase objavili bábovku z bazy.
A známe sú aj ďalšie recepty z kvetov bazy čiernej. Bazová príchuť je skrátka nezameniteľná. Tentokrát máme pre vás jednoduchý recept na džem z bazových kvetov, ktorý je taký lahodný, že ho budete pridávať do všetkého. Je ideálny do koláčov i zákuskov.
Chutný je na čerstvej vianočke, ku ktorej sa hodí aj teplé kakauko. Je to džem, ktorý vás spomienkami prenesie na dedinu k vašej babičke, ktorá ho možno pripravovala aj vám. Tak si zaspomínajte a pripravte si túto lahôdku, ktorá nebude mať konkurenciu. Nezabudnite, kvety trhajte vždy v čistom prostredí. A hor sa do prípravy lahodných bazových dobrôt!
Kedy a ako zberať bazové kvety
Najlepší čas na zber bazy čiernej je slnečné dopoludnie v máji alebo júni, keď sú kvety naplno rozkvitnuté a voňavé. Zbierajte len čisté, nepoškodené kvety zo zdravých kríkov, ktoré nerastú pri cestách či v znečistenom prostredí. Kvety zbierajte do košíka alebo papierového vrecka, aby sa nezaparili.
Recept na bazový džem z kvetov
- 1 liter kvalitného jablkového džúsu
- 15 – 20 veľkých bazových kvetov
- 500 g želírovacieho cukru 2:1
Ako pripraviť domáci bazový džem
Ako prvé si umyjeme bazové kvety a necháme ich osušiť. Do väčšej nádoby si nalejeme jablkový džús, do ktorého namočíme bazové kvety a necháme odstáť 24 hodín.
Po 24 hodinách džús precedíme, pridáme želírovací cukor a dáme variť. Privedieme do varu a necháme vrieť približne 10 minút.
Po uvarení naplníme sklenené nádoby, zatvoríme viečkom a necháme odstáť hore dnom. Necháme vychladnúť. Môžeme ihneď konzumovať. Veríme, že sa po ňom len tak zapráši!
Skladovanie bazového džemu – po vychladnutí skladujeme na tmavom chladnejšom mieste.
Shutterstock®Recept na bazový džem s citrónovou šťavou
- 15 kvetov bazy čiernej
- 1 l vody
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- želírovací cukor 2:1
POSTUP: Bázové kvety prepláchnite pod vodou, aby ste sa zbavili prípadného hmyzu a nechajte poriadne odkvapkať. Kvety vložte do hrnca a zalejte vodou. Takto nechajte 1 deň macerovať - najlepšie v chladničke.
Nasledujúci deň preceďte výluh od kvetov. Pridajte k nemu želírovací cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Za stáleho miešania priveďte k varu a nechajte vrieť približne 8 minút.
Horúci džem, ak má ideálnu konzistenciu, prelejte do umytých zaváraninových fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom. Nechajte takto odstáť 15 minút, potom obráťte späť a nechajte vychladnúť.
Marmeláda z bazových kvetov a jabĺk
- 20 bazových kvetov
- 1 citrón
- 750 ml jablkového džúsu
- 2 jablká
- želírovací cukor 2:1
- kryštálový cukor 500 g
POSTUP: Najprv bazové kvety očistíme od hrubších stoniek a vložíme ich do veľkej misky. Pridáme citrón, nakrájaný na plátky. Pridáme kvalitný džús a necháme cez noc lúhovať pod krytom. Na druhý deň precedíme zmes cez sitko, pričom bazové kvety a citrónové plátky vyhodíme.
Výluh kvetov v džúse prelejeme do hrnca. Jablká ošúpeme, nakrájame na kúsky a krátko podusíme s trochou bazovo-jablkovej šťavy. Podusené jablká pridáme do hrnca. K zmesi pridáme želírovací cukor a 2 polievkové lyžice kryštálového cukru. Zmes zohrejeme a priveďme k varu. Potom pridáme zvyšok cukru a varíme približne 10 minút.
Horúce naplníme do pohárov a necháme vychladnúť do nasledujúceho dňa. Bazová marmeláda sa dobre skladuje v chladničke.
Tipy na obmenu receptu na bazový sirup
Aj keď je klasický bazový sirup osvedčenou stálicou v mnohých domácnostiach, občas nezaškodí vyskúšať niečo nové. Prírodná chuť bazy si výborne rozumie s rôznymi prísadami, ktoré jej dodajú nový charakter – sviežosť, pikantnosť či jemnú sladkosť navyše. Inšpirujte sa týmito jednoduchými obmenami a vytvorte si verziu sirupu presne podľa vašej chuti.
Citrusová verzia: Pridajte šťavu a kôru z limetky, pomaranča alebo grepu pre sviežejšiu chuť.
Bylinkový nádych: Vložte k bazovým kvetom niekoľko lístkov medovky, mäty alebo levandule.
Zázvorový sirup: Pridajte pár plátkov čerstvého zázvoru – sirup získa jemne pikantný tón.
Medová alternatíva: Namiesto časti cukru použite kvalitný domáci med.
Vanilkový dotyk: Pre netradičnú chuť pridajte do nálevu vanilkový lusk alebo trochu vanilkovej esencie.
Tmavší variant: Použite trstinový cukor, ktorý dodá sirupu karamelový nádych a hlbšiu farbu.
Ako využiť bazový džem
Bazový džem zaujme nielen vôňou, ale aj svojou jemnou chuťou, ktorá krásne doplní množstvo sladkých aj menej tradičných kombinácií. Ak si ho pripravíte do zásoby, určite sa doma nestratí – stačí len vedieť, kde ho použiť:
natretý na čerstvú vianočku, chlieb s maslom či hrianku,
ako náplň do palaciniek, lievancov alebo bublaniny,
do jogurtu, tvarohu alebo kaše ako prírodné ochutenie,
na dozdobenie cheesecaku, panna cotty či iných dezertov,
ako netradičný darček v peknom zaváraninovom pohári,
na dochutenie čaju alebo ako súčasť letných limonád.
Baza čierna je darom prírody, ktorý nám každoročne ponúka nielen svoju krásu, ale aj výnimočnú chuť a vôňu. Či už si z nej pripravíte tradičný sirup, lahodný džem, sviežu marmeládu alebo ju využijete v netradičných receptoch, vždy prinesie kúsok spomienok na detstvo, prírodu a staré dobré časy. Nezabúdajte, že pri jej zbere je dôležité dbať na čisté prostredie a šetrné spracovanie.
Doprajte si túto voňavú bylinku v tej najchutnejšej podobe a podeľte sa o radosť aj s blízkymi – bazové dobroty totiž nielen skvele chutia, ale aj spájajú generácie.
Aktualizovaný článok: 06.05.2025