Baza čierna rastie asi všade. Niekto ju má posadenú v záhrade a iní sa na jej zber vydávajú na miesta, ktoré sú ďaleko od prašnej cesty. Baza má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, preto si mnohí vyrábajú bazový sirup, bazový med, niektorým chutí vyprážaná baza a iní zase objavili bábovku z bazy.
A známe sú aj ďalšie recepty z kvetov bazy čiernej. Bazová príchuť je skrátka nezameniteľná. Tentokrát máme pre vás jednoduchý recept na džem z bazových kvetov, ktorý je taký lahodný, že ho budete pridávať do všetkého. Je ideálny do koláčov i zákuskov.
Chutný je na čerstvej vianočke, ku ktorej sa hodí aj teplé kakauko. Je to džem, ktorý vás spomienkami prenesie na dedinu k vašej babičke, ktorá ho možno pripravovala aj vám. Tak si zaspomínajte a pripravte si túto lahôdku, ktorá nebude mať konkurenciu. Nezabudnite, kvety trhajte vždy v čistom prostredí. A hor sa do prípravy lahodných bazových dobrôt!
Odporúčame: Recept na tvarohové žemle – extra rýchla náhrada pečiva
Ingrediencie na bazový džem:
- 1 liter kvalitného jablkového džúsu
- 15 – 20 veľkých bazových kvetov
- 500 g želírovacieho cukru 2:1
Ako pripraviť domáci bazový džem
Ako prvé si umyjeme bazové kvety a necháme ich osušiť. Do väčšej nádoby si nalejeme jablkový džús, do ktorého namočíme bazové kvety a necháme odstáť 24 hodín.
Po 24 hodinách džús precedíme, pridáme želírovací cukor a dáme variť. Privedieme do varu a necháme vrieť približne 10 minút.
Po uvarení naplníme sklenené nádoby, zatvoríme viečkom a necháme odstáť hore dnom. Necháme vychladnúť. Môžeme ihneď konzumovať. Veríme, že sa po ňom len tak zapráši!
Skladovanie bazového džemu – po vychladnutí skladujeme na tmavom chladnejšom mieste.
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia
Ingrediencie na bazový džem s citrónovou šťavou:
- 15 kvetov bazy čiernej
- 1 l vody
- šťava z 1 citróna
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- želírovací cukor 2:1
POSTUP: Bázové kvety prepláchnite pod vodou, aby ste sa zbavili prípadného hmyzu a nechajte poriadne odkvapkať. Kvety vložte do hrnca a zalejte vodou. Takto nechajte 1 deň macerovať - najlepšie v chladničke.
Nasledujúci deň preceďte výluh od kvetov. Pridajte k nemu želírovací cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Za stáleho miešania priveďte k varu a nechajte vrieť približne 8 minút.
Horúci džem, ak má ideálnu konzistenciu, prelejte do umytých zaváraninových fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom. Nechajte takto odstáť 15 minút, potom obráťte späť a nechajte vychladnúť.
Marmeláda z bazových kvetov a jabĺk
- 20 bazových kvetov
- 1 citrón
- 750 ml jablkového džúsu
- 2 jablká
- želírovací cukor 2:1
- kryštálový cukor 500 g
POSTUP: Najprv bazové kvety očistíme od hrubších stoniek a vložíme ich do veľkej misky. Pridáme citrón, nakrájaný na plátky. Pridáme kvalitný džús a necháme cez noc lúhovať pod krytom. Na druhý deň precedíme zmes cez sitko, pričom bazové kvety a citrónové plátky vyhodíme.
Výluh kvetov v džúse prelejeme do hrnca. Jablká ošúpeme, nakrájame na kúsky a krátko podusíme s trochou bazovo-jablkovej šťavy. Podusené jablká pridáme do hrnca. K zmesi pridáme želírovací cukor a 2 polievkové lyžice kryštálového cukru. Zmes zohrejeme a priveďme k varu. Potom pridáme zvyšok cukru a varíme približne 10 minút.
Horúce naplníme do pohárov a necháme vychladnúť do nasledujúceho dňa. Bazová marmeláda sa dobre skladuje v chladničke.
Článok aktualizovaný 7.5.2024