Recept na bazový džem z kvetov: Chutí presne ako od babičky!

Baza čierna rastie asi všade. Niekto ju má posadenú v záhrade a iní sa na jej zber vydávajú na miesta, ktoré sú ďaleko od prašnej cesty. Baza má množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, preto si mnohí vyrábajú bazový sirupbazový med, niektorým chutí vyprážaná baza a iní zase objavili bábovku z bazy

A známe sú aj ďalšie recepty z kvetov bazy čiernej. Bazová príchuť je skrátka nezameniteľná. Tentokrát máme pre vás jednoduchý recept na džem z bazových kvetov, ktorý je taký lahodný, že ho budete pridávať do všetkého. Je ideálny do koláčov i zákuskov. 

Chutný je na čerstvej vianočke, ku ktorej sa hodí aj teplé kakauko. Je to džem, ktorý vás spomienkami prenesie na dedinu k vašej babičke, ktorá ho možno pripravovala aj vám. Tak si zaspomínajte a pripravte si túto lahôdku, ktorá nebude mať konkurenciu. Nezabudnite, kvety trhajte vždy v čistom prostredí. A hor sa do prípravy lahodných bazových dobrôt!

Odporúčame: Recept na tvarohové žemle – extra rýchla náhrada pečiva

Ingrediencie na bazový džem:

  • 1 liter kvalitného jablkového džúsu
  • 15 – 20 veľkých bazových kvetov
  • 500 g želírovacieho cukru 2:1

Ako pripraviť domáci bazový džem

Ako prvé si umyjeme bazové kvety a necháme ich osušiť. Do väčšej nádoby si nalejeme jablkový džús, do ktorého namočíme bazové kvety a necháme odstáť 24 hodín.

Po 24 hodinách džús precedíme, pridáme želírovací cukor a dáme variť. Privedieme do varu a necháme vrieť približne 10 minút.

Po uvarení naplníme sklenené nádoby, zatvoríme viečkom a necháme odstáť hore dnom. Necháme vychladnúť. Môžeme ihneď konzumovať. Veríme, že sa po ňom len tak zapráši!

Skladovanie bazového džemu – po vychladnutí skladujeme na tmavom chladnejšom mieste.

Vyskúšaj tiež: RECEPT: Tvarohový závin s jablkami bez droždia a bez kysnutia

džem z bazových kvetov

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie na bazový džem s citrónovou šťavou:

  • 15 kvetov bazy čiernej
  • 1 l vody
  • šťava z 1 citróna
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • želírovací cukor 2:1

POSTUP: Bázové kvety prepláchnite pod vodou, aby ste sa zbavili prípadného hmyzu a nechajte poriadne odkvapkať. Kvety vložte do hrnca a zalejte vodou. Takto nechajte 1 deň macerovať - najlepšie v chladničke.

Nasledujúci deň preceďte výluh od kvetov. Pridajte k nemu želírovací cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Za stáleho miešania priveďte k varu a nechajte vrieť približne 8 minút. 

Horúci džem, ak má ideálnu konzistenciu, prelejte do umytých zaváraninových fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom. Nechajte takto odstáť 15 minút, potom obráťte späť a nechajte vychladnúť. 

Marmeláda z bazových kvetov a jabĺk

  • 20 bazových kvetov
  • 1 citrón
  • 750 ml jablkového džúsu
  • 2 jablká
  • želírovací cukor 2:1
  • kryštálový cukor 500 g

POSTUP: Najprv bazové kvety očistíme od hrubších stoniek a vložíme ich do veľkej misky. Pridáme citrón, nakrájaný na plátky. Pridáme kvalitný džús a necháme cez noc lúhovať pod krytom. Na druhý deň precedíme zmes cez sitko, pričom bazové kvety a citrónové plátky vyhodíme.

Výluh kvetov v džúse prelejeme do hrnca. Jablká ošúpeme, nakrájame na kúsky a krátko podusíme s trochou bazovo-jablkovej šťavy. Podusené jablká pridáme do hrnca. K zmesi pridáme želírovací cukor a 2 polievkové lyžice kryštálového cukru. Zmes zohrejeme a priveďme k varu. Potom pridáme zvyšok cukru a varíme približne 10 minút.

Horúce naplníme do pohárov a necháme vychladnúť do nasledujúceho dňa. Bazová marmeláda sa dobre skladuje v chladničke. 

Článok aktualizovaný 7.5.2024

7 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

14.05.2020 07:03

Jednoduchý recept na džem z bazových kvetov, rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

22.05.2020 22:20

Z bazy robím sirup. Džem som ešte neskúšala

Vaše meno:

Helena Kalusová

Helena Kalusová

25.05.2020 10:57

každoročne robím bazový sirup pre celú rodinku. Teraz skúsim aj bazový džem, jednoduchá príprava. Ďakujem !

Vaše meno:

Michaela Ulehlová

Michaela Ulehlová

31.05.2020 20:10

Zaujímavý recept, ešte som nerobila džem z jablkového džúsu

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

05.06.2020 21:11

ďakujem, vyskúšam, bazu mám v záhrade

Vaše meno:

Tatiana Tomašovičová

Tatiana Tomašovičová

14.06.2023 13:14

Džem som zatiaľ varila len z plodov bazy a bolo to veľmi náročné na čas, pretože je potrebné obrať jednotlivé plody zo súkvetia a ešte aj prepasírovať.
Tento recept z kvetov je veľmi jednoduchý a určite stojí za vyskúšanie

Vaše meno:

Walter

Walter

12.06.2024 10:12

Prečo mi nezhustol? je stále ako voda

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE