Recept na púpavový med: Takto si ho pripravíš rýchlo a jednoducho!

púpavový med

Apríl sa nám pomaly končí, to však neznamená, že už nie je správny čas na nazbieranie si púpav. Pýtate sa, na čo by vám doma boli púpavy? No predsa na výrobu sladkého a veľmi cenného medu. Púpavový med je nesmierne nedocenený a pritom má toľko pozitív. Detoxikácia pečene, čistenie krvi, poriadna dávka železa. A to sme ich stále vymenovali len pár. 

Pre niekoho sú púpavy burinou, no táto milá rastlinka je plná vitamínov A, B, C a D, minerálov, železa, draslíka a zinku. V kuchyni je púpava používaná rovnako v hojnom množstve. 

Napríklad vegetariáni jej listy používajú v šalátoch, sendvičoch či čajoch. Jej korene sa používajú v niektorých náhradách kávy. Kvety sa používajú na výrobu vína, medu a sirupu. A my si dnes jeden púpavový med spoločne pripravíme.

Tradícia púpavového medu

Výroba púpavového medu má v našich končinách dlhú tradíciu, ktorá siaha až do čias, keď ľudia hľadali prírodné spôsoby, ako si uchovať dary prírody na obdobie, keď bolo liečivých bylín menej. Púpava lekárska, rastlina symbolizujúca jar a obnovu života, bola odjakživa považovaná za poklad ľudového liečiteľstva. 

Z jej zlatých kvetov sa pripravoval hustý a voňavý sirup, ktorý svojou sladkou chuťou pripomínal pravý včelí med, no navyše bol cenený aj pre svoje liečivé vlastnosti. Púpavový med sa tradične vyrábal na jar, v období najväčšieho rozkvetu púpav, kedy kvety obsahujú najviac účinných látok. 

Tento domáci elixír bol obľúbený najmä na podporu trávenia, čistenie krvi a posilnenie pečene. Na dedinách bývalo zvykom pripraviť niekoľko fliaš púpavového medu nielen pre vlastnú spotrebu, ale aj ako cenný dar pre rodinu a priateľov. Dodnes sa púpavový med považuje za malý prírodný zázrak, ktorý stojí za to mať doma.

med z púpavy
Shutterstock®

Recept na púpavový med

Ak chcete využiť silu jari naplno, domáci púpavový med je skvelou voľbou. Jeho príprava je jednoduchá, no výsledok vás prekvapí nádhernou farbou, jemnou vôňou aj sladkou chuťou s nádychom citrusov. 

Budete potrebovať len niekoľko základných surovín, trocha trpezlivosti a odmenu v podobe lahodného domáceho produktu si budete užívať celé mesiace. Púpavový med je ideálny na sladenie čajov, dezertov alebo len tak na lyžičku ako prírodný elixír pre zdravie.

Ingrediencie na púpavový med:

  • 400 ks kvetov púpavy
  • 2 ks citrón
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 1,5 l vody

med z kvetov púpavy
Shutterstock®

Postup prípravy púpavového medu

Na dávku medu potrebujeme 400 ks púpav a najlepšie takých, ktoré nemusíme umývať. To znamená, že sa nenachádzajú v znečistených oblastiach. Príprava sa možno zdá náročná, no verte nám, zbieranie púpav na slnečnej lúke dokáže pôsobiť ako hotový balzam na dušu. 

Kvety následne poodtŕhame od stoniek, a poumývané citróny nakrájame na tenké plátky. Takto pripravené kvety a plátky citróna dáme do 1,5 litra vody a necháme zovrieť. Pozor, po zovretí ich nechávame ešte 24 hodín odstáť, takže si na prípravu medíku rezervujte aspoň 2 dni. 

Zmes kvetov a citróna precedíme cez gázu, poriadne vytlačíme všetku tekutinu a ak sme si istí, že sme zo zmesi dostali všetko, pridáme do hrnca s tekutinou 1,5 kg kryštálového cukru. Niektorí ľudia pridávajú údajne aj hnedý cukor či miešajú kvety s plátkami pomaranča, no nám sa osvedčil tento recept. Následne med varíme hodinu a pol na miernom ohni a dávame pozor, aby síce neustále vrel, no nesmie nám samozrejme vykypieť. 

Takto pripravený med ponaberáme do pohárov, ktoré musia byť čisté a vyhriate. Poriadne ich pozatvárame a postavíme na bezpečné miesto hore dnom tak, aby nám ho nezjedli hladoši skôr, ako bude hotový. 

Med musí byť totiž poriadne hustý. Jeho sladkú chuť si po výrobe môžete vychutnávať na čerstvom chlebíku, prípadne jeho liečivé vlastnosti využiť pri nádche či chrípke. Uvidíte, že sa stane vaším najlepším priateľom!

ako sa vyrába med
Shutterstock®

Použitie púpavového medu

Púpavový med je nielen sladkou pochúťkou, ale aj skvelým pomocníkom pri podpore zdravia. Vďaka svojim vlastnostiam a jemnej chuti má široké využitie v bežnej domácnosti aj pri prírodnej liečbe:

  • na sladenie čajov, bylinkových nálevov alebo domácej limonády,

  • ako prírodný sirup pri kašli, bolesti hrdla a prechladnutí,

  • na podporu trávenia a detoxikáciu organizmu – lyžička nalačno,

  • ako sladidlo do jogurtu, kaše, palaciniek alebo dezertov,

  • na posilnenie imunity pri pravidelnej konzumácii.

Ako skladovať púpavový med?

Púpavový med uchovávajte v čistých sklenených pohároch na chladnom a tmavom mieste. Správne uskladnený vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak časom skryštalizuje, nie je to závada – ide o prirodzený jav. Stačí ho jemne zahriať vo vodnom kúpeli a opäť získa tekutú konzistenciu.

Púpavový med – poklad jari vo vašej špajze

Domáci púpavový med je krásnym spôsobom, ako si uchovať jar v podobe sladkého a zdravého elixíru. Výroba nie je náročná a radosť z vlastnoručne pripravenej pochúťky je na nezaplatenie. Vyskúšajte tohtoročnú úrodu púpav premeniť na niečo výnimočné – vaše telo aj chuťové bunky sa vám poďakujú!

Anketa: Jedli ste už med z púpav?

Odpovedalo 111 ľudí

89%
11%

Aktualizovaný článok: 29.04.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.01.2020 12:16

Mám rada púpavový medík, aj ho robím, ale takto som ho ešte nerobila, takže určite vyskúšam, keď nám vykvitnú prvé púpavy :-)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.06.2018 16:57

zaujímavy recept

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.06.2018 10:40

pekne nafotený a podrobný recept, také obľubujem..

Vaše meno:

Tomáš Holubík

Tomáš Holubík

02.05.2018 10:38

zaujímavý recept, určite motivujúci a vyskúšania hodný :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

01.05.2018 16:49

Sme rodina alergikov - tiež aj na púpavu- tak výrobu tohto medu musíme oželieť. Celkovo si teraz dávame na med pozor a kupujeme len horský. Je mi to trochu aj ľúto, pretože med považujem za výborný liek. No po tej reakcii, čo som z medu mala, už neriskujem..

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

29.04.2018 21:12

Púpavový medík varím každý rok.Mám presne tento recept,len ešte pridávam k citrónom aj 2 pomaranče.Je suprovo dobrý.Obyčajne varievam z dvoch dávok :-)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

29.04.2018 17:02

Púpavový med som varila, keď boli moje deti malé a boli častejšie choré. Zaberalo to. Už ho veľmi nepotrebujeme, tak som s tým prestala.

Vaše meno:

Michaela Recht

Michaela Recht

29.04.2018 18:37

Medíku nie je nikdy dosť. Moja maminka s ockom mi pravidelne pripomínajú, aby som si dala každý deň lyžicu medu, nemusí byť ani púpavový. Je to ako balzam pre telo a imunitu. :)

Ivana Tatárová

Ivana Tatárová

29.04.2018 16:43

Už sa varí. ;-)

Vaše meno:

Michaela Recht

Michaela Recht

29.04.2018 18:36

Jeeeej, to sa teším, že som ťa tak rýchlo namotivovala :) Potom poprosíme hlásenie, že ako vyšiel a či si nenašla náhodou nejaký tip alebo fintu, ako ho ešte vylepšiť! :)

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

29.04.2018 15:15

Ešte som tento púpavový med nejedla .. Ale keby mi ho niekto spravil ,určite by som chcela ochutnať . ;-)

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

29.04.2018 08:20

Presne tento medík som nedávno pripravovala a ozaj je super, lahôdka pre mlsné jazýčky, ale aj liek.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.