Recept na púpavový med: Takto si ho pripravíš rýchlo a jednoducho!

Apríl sa nám pomaly končí, to však neznamená, že už nie je správny čas na nazbieranie si púpav. Pýtate sa, na čo by vám doma boli púpavy? No predsa na výrobu sladkého a veľmi cenného medu. Púpavový med je nesmierne nedocenený a pritom má toľko pozitív. Detoxikácia pečene, čistenie krvi, poriadna dávka železa. A to sme ich stále vymenovali len pár.

Pre niekoho sú púpavy burinou, no táto milá rastlinka je plná vitamínov A, B, C a D, minerálov, železa, draslíka a zinku. V kuchyni je púpava používaná rovnako v hojnom množstve. Napríklad vegetariáni jej listy používajú v šalátoch, sendvičoch či čajoch. Jej korene sa používajú v niektorých náhradách kávy. Kvety sa používajú na výrobu vína, medu a sirupu. A my si dnes jeden púpavový med spoločne pripravíme.

Odporúčame: Raňajky deluxe: Recept na avokádové košíčky s vajíčkom

med z púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu potrebujeme:

  • 400 ks kvetov púpavy
  • 2 ks citrón
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 1,5 l vody
med z kvetov púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Na dávku medu potrebujeme 400 ks púpav a najlepšie takých, ktoré nemusíme umývať. To znamená, že sa nenachádzajú v znečistených oblastiach. Príprava sa možno zdá náročná, no verte nám, zbieranie púpav na slnečnej lúke dokáže pôsobiť ako hotový balzam na dušu. Kvety následne poodtŕhame od stoniek, a poumývané citróny nakrájame na tenké plátky. Takto pripravené kvety a plátky citróna dáme do 1,5 litra vody a necháme zovrieť. Pozor, po zovretí ich nechávame ešte 24 hodín odstáť, takže si na prípravu medíku rezervujte aspoň 2 dni.

Zmes kvetov a citróna precedíme cez gázu, poriadne vytlačíme všetku tekutinu a ak sme si istí, že sme zo zmesi dostali všetko, pridáme do hrnca s tekutinou 1,5 kg kryštálového cukru. Niektorí ľudia pridávajú údajne aj hnedý cukor či miešajú kvety s plátkami pomaranča, no nám sa osvedčil tento recept. Následne med varíme hodinu a pol na miernom ohni a dávame pozor, aby síce neustále vrel, no nesmie nám samozrejme vykypieť.

Takto pripravený med ponaberáme do pohárov, ktoré musia byť čisté a vyhriate. Poriadne ich pozatvárame a postavíme na bezpečné miesto hore dnom tak, aby nám ho nezjedli hladoši skôr, ako bude hotový. :-) Med musí byť totiž poriadne hustý. Jeho sladkú chuť si po výrobe môžete vychutnávať na čerstvom chlebíku, prípadne jeho liečivé vlastnosti využiť pri nádche či chrípke. Uvidíte, že sa stane vaším najlepším priateľom!

Bude sa ti páčiť: Recept na nízkosacharidový chlieb: Poznáš oopsies?

ako sa vyrába med

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

29.04.2018 08:20

Presne tento medík som nedávno pripravovala a ozaj je super, lahôdka pre mlsné jazýčky, ale aj liek.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

29.04.2018 15:15

Ešte som tento púpavový med nejedla .. Ale keby mi ho niekto spravil ,určite by som chcela ochutnať . ;-)

Vaše meno:

Ivana Tatárová

Ivana Tatárová

29.04.2018 16:43

Už sa varí. ;-)

Vaše meno:

Michaela Recht

Michaela Recht

29.04.2018 18:36

Jeeeej, to sa teším, že som ťa tak rýchlo namotivovala :) Potom poprosíme hlásenie, že ako vyšiel a či si nenašla náhodou nejaký tip alebo fintu, ako ho ešte vylepšiť! :)

Helena Zobková

Helena Zobková

29.04.2018 17:02

Púpavový med som varila, keď boli moje deti malé a boli častejšie choré. Zaberalo to. Už ho veľmi nepotrebujeme, tak som s tým prestala.

Vaše meno:

Michaela Recht

Michaela Recht

29.04.2018 18:37

Medíku nie je nikdy dosť. Moja maminka s ockom mi pravidelne pripomínajú, aby som si dala každý deň lyžicu medu, nemusí byť ani púpavový. Je to ako balzam pre telo a imunitu. :)

Elena Švachová

Elena Švachová

29.04.2018 21:12

Púpavový medík varím každý rok.Mám presne tento recept,len ešte pridávam k citrónom aj 2 pomaranče.Je suprovo dobrý.Obyčajne varievam z dvoch dávok :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

01.05.2018 16:49

Sme rodina alergikov - tiež aj na púpavu- tak výrobu tohto medu musíme oželieť. Celkovo si teraz dávame na med pozor a kupujeme len horský. Je mi to trochu aj ľúto, pretože med považujem za výborný liek. No po tej reakcii, čo som z medu mala, už neriskujem..

Vaše meno:

Tomáš Holubík

Tomáš Holubík

02.05.2018 10:38

zaujímavý recept, určite motivujúci a vyskúšania hodný :-)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.06.2018 10:40

pekne nafotený a podrobný recept, také obľubujem..

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

11.06.2018 16:57

zaujímavy recept

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.01.2020 12:16

Mám rada púpavový medík, aj ho robím, ale takto som ho ešte nerobila, takže určite vyskúšam, keď nám vykvitnú prvé púpavy :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.