Apríl sa nám pomaly končí, to však neznamená, že už nie je správny čas na nazbieranie si púpav. Pýtate sa, na čo by vám doma boli púpavy? No predsa na výrobu sladkého a veľmi cenného medu. Púpavový med je nesmierne nedocenený a pritom má toľko pozitív. Detoxikácia pečene, čistenie krvi, poriadna dávka železa. A to sme ich stále vymenovali len pár.
Pre niekoho sú púpavy burinou, no táto milá rastlinka je plná vitamínov A, B, C a D, minerálov, železa, draslíka a zinku. V kuchyni je púpava používaná rovnako v hojnom množstve.
Napríklad vegetariáni jej listy používajú v šalátoch, sendvičoch či čajoch. Jej korene sa používajú v niektorých náhradách kávy. Kvety sa používajú na výrobu vína, medu a sirupu. A my si dnes jeden púpavový med spoločne pripravíme.
Tradícia púpavového medu
Výroba púpavového medu má v našich končinách dlhú tradíciu, ktorá siaha až do čias, keď ľudia hľadali prírodné spôsoby, ako si uchovať dary prírody na obdobie, keď bolo liečivých bylín menej. Púpava lekárska, rastlina symbolizujúca jar a obnovu života, bola odjakživa považovaná za poklad ľudového liečiteľstva.
Z jej zlatých kvetov sa pripravoval hustý a voňavý sirup, ktorý svojou sladkou chuťou pripomínal pravý včelí med, no navyše bol cenený aj pre svoje liečivé vlastnosti. Púpavový med sa tradične vyrábal na jar, v období najväčšieho rozkvetu púpav, kedy kvety obsahujú najviac účinných látok.
Tento domáci elixír bol obľúbený najmä na podporu trávenia, čistenie krvi a posilnenie pečene. Na dedinách bývalo zvykom pripraviť niekoľko fliaš púpavového medu nielen pre vlastnú spotrebu, ale aj ako cenný dar pre rodinu a priateľov. Dodnes sa púpavový med považuje za malý prírodný zázrak, ktorý stojí za to mať doma.
Shutterstock®Recept na púpavový med
Ak chcete využiť silu jari naplno, domáci púpavový med je skvelou voľbou. Jeho príprava je jednoduchá, no výsledok vás prekvapí nádhernou farbou, jemnou vôňou aj sladkou chuťou s nádychom citrusov.
Budete potrebovať len niekoľko základných surovín, trocha trpezlivosti a odmenu v podobe lahodného domáceho produktu si budete užívať celé mesiace. Púpavový med je ideálny na sladenie čajov, dezertov alebo len tak na lyžičku ako prírodný elixír pre zdravie.
Ingrediencie na púpavový med:
- 400 ks kvetov púpavy
- 2 ks citrón
- 1,5 kg kryštálového cukru
- 1,5 l vody
Postup prípravy púpavového medu
Na dávku medu potrebujeme 400 ks púpav a najlepšie takých, ktoré nemusíme umývať. To znamená, že sa nenachádzajú v znečistených oblastiach. Príprava sa možno zdá náročná, no verte nám, zbieranie púpav na slnečnej lúke dokáže pôsobiť ako hotový balzam na dušu.
Kvety následne poodtŕhame od stoniek, a poumývané citróny nakrájame na tenké plátky. Takto pripravené kvety a plátky citróna dáme do 1,5 litra vody a necháme zovrieť. Pozor, po zovretí ich nechávame ešte 24 hodín odstáť, takže si na prípravu medíku rezervujte aspoň 2 dni.
Zmes kvetov a citróna precedíme cez gázu, poriadne vytlačíme všetku tekutinu a ak sme si istí, že sme zo zmesi dostali všetko, pridáme do hrnca s tekutinou 1,5 kg kryštálového cukru. Niektorí ľudia pridávajú údajne aj hnedý cukor či miešajú kvety s plátkami pomaranča, no nám sa osvedčil tento recept. Následne med varíme hodinu a pol na miernom ohni a dávame pozor, aby síce neustále vrel, no nesmie nám samozrejme vykypieť.
Takto pripravený med ponaberáme do pohárov, ktoré musia byť čisté a vyhriate. Poriadne ich pozatvárame a postavíme na bezpečné miesto hore dnom tak, aby nám ho nezjedli hladoši skôr, ako bude hotový.
Med musí byť totiž poriadne hustý. Jeho sladkú chuť si po výrobe môžete vychutnávať na čerstvom chlebíku, prípadne jeho liečivé vlastnosti využiť pri nádche či chrípke. Uvidíte, že sa stane vaším najlepším priateľom!
Shutterstock®Použitie púpavového medu
Púpavový med je nielen sladkou pochúťkou, ale aj skvelým pomocníkom pri podpore zdravia. Vďaka svojim vlastnostiam a jemnej chuti má široké využitie v bežnej domácnosti aj pri prírodnej liečbe:
na sladenie čajov, bylinkových nálevov alebo domácej limonády,
ako prírodný sirup pri kašli, bolesti hrdla a prechladnutí,
na podporu trávenia a detoxikáciu organizmu – lyžička nalačno,
ako sladidlo do jogurtu, kaše, palaciniek alebo dezertov,
na posilnenie imunity pri pravidelnej konzumácii.
Ako skladovať púpavový med?
Púpavový med uchovávajte v čistých sklenených pohároch na chladnom a tmavom mieste. Správne uskladnený vydrží aj niekoľko mesiacov. Ak časom skryštalizuje, nie je to závada – ide o prirodzený jav. Stačí ho jemne zahriať vo vodnom kúpeli a opäť získa tekutú konzistenciu.
Púpavový med – poklad jari vo vašej špajze
Domáci púpavový med je krásnym spôsobom, ako si uchovať jar v podobe sladkého a zdravého elixíru. Výroba nie je náročná a radosť z vlastnoručne pripravenej pochúťky je na nezaplatenie. Vyskúšajte tohtoročnú úrodu púpav premeniť na niečo výnimočné – vaše telo aj chuťové bunky sa vám poďakujú!
Anketa: Jedli ste už med z púpav?
Odpovedalo 111 ľudí
89%
11%
Aktualizovaný článok: 29.04.2025