Ako využiť púpavové listy? Týchto 7 skvelých spôsobov musíš poznať!

púpavové listy

Vieme, že púpava lekárska nie je ani zďaleka len obyčajnou burinou, ktorá rastie na každom rohu. Ide o liečivú bylinku, ktorej liečivé vlastnosti si cenili už naši predkovia. Na liečebné účely sa pritom už od nepamäti využívajú rôzne časti rastliny. 

Tradične sa na prípravu sušenej drogy využíva koreň, z ktorého je možné pripraviť čaj s mnohými účinkami na ľudské zdravie. Z kvetov sa pripravuje jedinečný púpavový med či púpavový sirup.

Vedeli ste však o tom, že využívať môžeme i listy rastliny? Možno vás to prekvapí, no púpavové listy obsahujú mnohé cenné látky a sú skutočne výživné a obsahujú množstvo cenných látok. A sú dokonca chutné!

Aké živiny púpavové listy obsahujú?

Sú bohaté na dôležitý vitamín C aj niektoré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerály. Mladé listy púpavy majú dokonca viac železa ako špenát. Obsahujú tiež fosfor, vápnik, horčiny a mnohé ďalšie látky. Púpavové listy podporujú prečistenie organizmu. Účinky púpavových listov zahŕňajú aj podporu činnosti tráviacich orgánov. A ako využiť zväzok púpavových listov?

Ako a kedy púpavové listy zbierať

Najvhodnejší čas na zber púpavových listov je v skorých jarných mesiacoch, ideálne ešte predtým, než rastlina začne kvitnúť. V tomto období sú listy najmladšie, najjemnejšie a majú najnižší obsah horkých látok, čo ich robí ideálnymi na konzumáciu v surovom stave. Zbierajte ich počas suchého dňa, keď je rastlina čistá a nezablatená, ideálne v doobedňajších hodinách, kedy sú listy čerstvé a plné živín.

Dôležité je vyberať si len zdravé, nepoškodené listy a zbierať ich v čistom prostredí – mimo ciest, priemyselných oblastí či miest, kde sa venčia psy alebo používa chemické ošetrovanie. Na konzumáciu sú vhodné najmä mladé listy, no aj staršie sa dajú použiť, najmä po krátkom sparení horúcou vodou, ktoré zmierni ich prirodzenú horkosť. Zozbierané listy môžete použiť čerstvé, usušiť alebo zamraziť pre neskoršie použitie.

Púpavové listy na tanieri

Možno sa vám tomu nebude chcieť veriť, ale z púpavových listov sa dá pripraviť naozaj veľké množstvo jedál. Základom sú mladé púpavové listy, ktoré majú jemnejšiu chuť. No ani tie staršie nie sú na zahodenie, len sú horkejšie.

Listy si neváhajte pridať do všetkých tých jedál, kam by ste si za iných okolností pridali inú listovú zeleninu alebo medvedí cesnak. Pokojne ich môžete podusiť a zamiešať do cestovín alebo ryže. Nižšie pripájame viaceré zaujímavé recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Vyskúšate smoothie s púpavovými listami, pesto z púpavových listov, šalát z púpavových listov alebo púpavovú omeletu? 

púpavový šalát
Shutterstock®

TOP recepty s púpavovými listami:

1. Svieži šalát z púpavových listov

Mladé púpavové listy je vhodné zbierať hneď začiatkom jari. Nezabudnite zbierať vždy v čistom prostredí, najlepšie ďalej od osídlených oblastí. Čerstvé púpavové listy sú pritom skvelou ingredienciou do osviežujúcich zeleninových či zeleninovo-ovocných šalátov. Majú mierne horkastú až korenistú chuť. Pripravte si aj vy jarný púpavový šalát.

Nahradia alebo doplnia špenát, rukolu, listový šalát či inú listovú zeleninu. Púpavové listy neváhajte kombinovať s obľúbenými druhmi zeleniny, syrmi i domácim dresingom. Chutný púpavový šalát môžete použiť ako prílohu k mäsu. Jarný púpavový šalát je skvelou voľbou pre podporu zdravia pečene.

Extra TIP: Skúste pridať pár kvapiek jablčného octu alebo medovo-horčicový dresing – krásne zjemní horkosť listov.

2. Čaj z púpavových listov

Odvar na vnútorné použitie sa nepripravuje len z koreňa, ale aj z listov, čerstvých či sušených. Listy je vhodné sušiť v tenkých vrstvách a dôkladne uskladniť. Na prípravu čaju môžete použiť lyžičku sušenej drogy alebo menšiu hrsť čerstvých listov na pohár vriacej vody.

Takýto púpavový čaj je vhodné užívať počas 4 až 6 týždňov na prečistenie tela od toxínov a povzbudenie trávenia. Čaj z púpavových listov podporuje aj činnosť pečene, žlčníka i sleziny. Ak vás trápi zhoršené trávenie, púpavový čaj isto vyskúšajte.

Extra TIP: Dochucujte ho citrónom a lyžičkou medu – zvýšite jeho účinok a vylepšíte chuť.

3. Púpavová omeleta

Ako ešte využiť zväzok púpavových listov? No predsa do omelety! Pripravte si hrsť listov púpavy, cibuľu, 4 vajcia, soľ a korenie. Cibuľku a púpavové listy nasekáme, zmiešame s vajcami, osolíme a okoreníme. Vylejeme na rozpálenú panvicu s trochou oleja a pripravíme, ako klasickú omeletu.

Púpavová omeleta je skvelá na raňajky. Pridajte k nech čerstvú zeleninu a chrumkavé pečivo.

Extra TIP: Pre ešte lepšiu chuť pridajte trochu syra (napr. balkánskeho alebo goudy) priamo do zmesi pred pečením.

púpavové smoothie
Shutterstock®

4. Zdravé zelené smoothie s púpavovými listami

Púpavové listy môžete použiť aj na prípravu ďalšieho nápoja, a to prečisťujúceho smoothie nápoja plného živín, ktorý priaznivo zapôsobí na pečeň i trávenie. Vyskúšajte kombináciu s baby špenátom, banánom a jablkom.

Pridajte trochu vody a všetko dôkladne rozmixujte. Doprajte si púpavové smoothie s jedinečnou chuťou, ktoré vám navyše pomôže očistiť telo. Neváhajte a pripravte si púpavové smoothie aj v kombinácii s vami zvolenými surovinami.

Extra TIP: Ak nemáte radi výrazne zelenú chuť, pridajte pár lístkov mäty alebo trochu limetky.

5. Netradičné pesto z púpavových listov

Už ste skúšali púpavové pesto? Možno vás to prekvapí, no tak obľúbené pesto si môžete pripraviť aj z púpavových listov. Budete potrebovať asi 4 hrste mladých listov púpavy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 6 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 50 g nastrúhaného parmezánu a okolo 50 g orechov, napríklad vlašských či píniových.

V mixéri všetko dôkladne rozmixujte. Môžete dochutiť soľou i korením. Zdravé púpavové pesto chutí dokonale na chrumkavom pečive alebo ho pridajte k cestovinám a pripravte si famózne púpavové cestoviny. Toto netradičné pesto si zamilujete. 

Extra TIP: Hotové pesto skladujte v uzatvárateľnej nádobe a zalejte vrch trochou oleja – vydrží v chladničke aj týždeň.

púpavové listy
Shutterstock®

6. Púpavový ocot

Nakoniec máme pre vás ešte tip, ako použiť púpavové listy zvonka a podporiť tak nimi krásu vlasov. Do fľaše s vínnym octom pridajte okolo 15 až 20 púpavových listov. Vhodné je pridať aj zopár kvetov, aspoň 4 až 5. Fľašu uzatvorte a odložte na slnečné miesto. Takto nechajte púpavu lúhovať asi 10 dní. Pravidelne fľašu pretrepte.

Potom ocot sceďte a prelejte do čistej nádobky. Zriedený s vodou ho môžete používať na oplachovanie umytých vlasov. Pomôže to upokojiť pokožku hlavy. Ideálne je to vyskúšať pri často sa mastiacich vlasoch. Taktiež je ho možné pridávať do kúpeľa ako tonikum. 

Extra TIP: Tento ocot môžete použiť aj ako prírodné tonikum na pleť – len ho predtým zrieďte vodou v pomere 1:3.

7. Púpavová polievka

Ak chcete využiť blahodarné účinky púpavových listov, skúste aj jarnú polievku z listov púpavy. Zeleninový vývar zohrejeme a pridáme púpavové listy. Necháme prehriať 10 minút, potom pridáme muškátový oriešok a rozmixujeme. Pri podávaní pridáme nadrobno nasekanú cibuľku (môže byť opražená), lyžicu smotany a trochu feta syra.

Extra TIP: Pred podávaním ozdobte polievku praženými semienkami alebo pár kvapkami tekvicového oleja.

Púpavové listy ako jarný poklad z prírody

Púpava lekárska je skutočným darom prírody a jej listy môžu byť vítaným spestrením jarného jedálnička. Okrem toho, že sú plné živín, podporujú aj očistu organizmu, trávenie a vitalitu. Ich chuť je síce špecifická, no v správnej kombinácii dokážu prekvapiť a potešiť aj náročnejších gurmánov. 

Nebojte sa preto vyraziť do prírody, nazbierať si čerstvé listy a vyskúšať niektorý z chutných receptov. Púpavové listy vám ukážu, že aj to, čo sme doteraz považovali za obyčajnú burinu, môže byť skutočným elixírom zdravia.

Aktualizovaný článok: 03.05.2025

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Anna Kristova

Anna Kristova

09.05.2022 09:51

Na púpavový čaj z čerstvej púpavy nedám dopustiť.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.05.2022 06:45

Stojí za vyskúšanie.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

03.05.2020 18:34

Púpavový med už roky varím pre manžela do čaju, ale mne nechutí. Púpavový čaj z listov vyskúšam.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

28.04.2020 21:59

Určite vyskúšam

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

23.04.2020 16:50

Veľmi dobrý článok. U nás je púpavu kompletne využitá od kvetu až po koreň. Veľmi mám rada koreň vysušený a podrvený, ako koreninu do jedál a dokonca ho zvyknem pridať aj do kávy, ktorú varím a vďaka nemu má úžasne medovú chuť.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

22.04.2020 19:20

Ďakujem za super recepty, určite vyskúšam :-) Doteraz som využívala iba samotné kvety na prípravu medu alebo sirupu :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.04.2020 22:16

Super recepty.O púpavovom octe som netušila.Medík mám už uvarený.A už si púpavu aj suším na čaj.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.04.2020 11:12

Púpavová sezóna je plnom prúde.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.