Radi si dávate špagety s pestom? Poprípade si ho dávate do každého jedla? Pripravte si vlastné, ktoré bude omnoho lepšie, ako to kupované! Na jeho prípravu vám postačí pár ingrediencií. Obrovským bonusom je, že si ho pripravíte z kvalitných surovín a môžete pridať aj extra prísady, ktoré z neho spravia to najchutnejšie a najoriginálnejšie pesto na svete.
Pesto samo o sebe je chutné a zdravé, takže ho môžete jesť, aj keď ste vegetarián, aj keď ste na diéte. Základom je kvalitný olej, použite preto olivový. Ak vám nestačí a chcete naozaj niečo extra, použite MTC olej, ktorý vám dodá silu, energiu, živiny a navyše podporí funkciu mozgu. Dobrú chuť!
Prečo práve pesto?
Pokiaľ neviete, čo vlastne to pesto je, tak určite ani nepoznáte dôvod, prečo by ste si ho mali dať na špagety. Tak teda, predstavujeme vám pesto – taliansku omáčku, ktorá sa pripravuje z bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov. Táto pôvodná receptúra sa na obale označuje ako Pesto genovese, pretože práve z tejto talianskej oblasti pochádza. Avšak v obchodoch i v reštauráciách nájdete nespočetné množstvo rôznych druhov pesta.
S čím sa jedáva? Najčastejšie sa podáva ku cestovinám, ale ide o univerzálnu omáčku, ktorá sa hodí naozaj k hocičomu. Veľmi chutný je teplý toast s pestom a sušenými paradajkami. Kuchári neodporúčajú používať pesto na varenie, no mnohí labužníci si ho radi pridávajú do teplých omáčok. Môžete ho použiť aj ako dresing na šalát, k mäsu a rybám alebo aj na slané palacinky. Jednoducho, pokiaľ podľahnete chuti pesta, môžete ho pridať do ktoréhokoľvek pokrmu.
Odpadneš: RECEPT: Bezlepkové cestoviny so zeleninou a šunkou
Budeme potrebovať:
-
150 g čerstvej bazalky
-
50 g strúhaného parmezánu
-
50 g píniových orieškov alebo 1 kopcovitú lyžičku mandľového masla
-
100 – 120 ml extra panenského olivového oleja
-
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
-
morskú soľ
-
1 lyžicu MCT oleja
-
cesnak
-
čili papriku
Postup:
-
Bazalku umyjeme a odstopkujeme od najhrubších stoniek.
-
Natrháme ju na kúsky a vložíme do mixéra.
-
Postupne pridávame olivový olej a dobre rozmixujeme.
-
Pridáme orechy a nastrúhaný syr, znovu poriadne rozmixujeme.
-
Pesto dochutíme soľou a pár kvapkami citrónovej šťavy a MCT olejom.
-
Ak si želáte pikantnú verziu, do mixéra pridajte k orechom aj 1 chilli papričku.
Musíš vidieť: Rukola vyzerá ako neužitočná burina. Aká je však pravda?
Zdroj foto - úvodná fotka: pixabay.com
8 komentárov
Kristína Sekeráková
14.11.2021 20:27Bazalkové pesto je skvelé, ale aj z medvedieho cesnaku je úžasné :-)
Matej Varga
29.12.2019 21:17Pesto si dávam ku všetkému :D
Zdenka Slahučková
26.09.2018 03:41Mňam, špagiet u nás nie je nikdy dosť :)
Jana Komadová
10.09.2018 20:39Špagety robievam často no pesto som ešte nerobila ani nejedla
Alžbeta Stanková
09.09.2018 12:24dcéra používa rôzne pestá, aj bazalkové. Tento recept nepozná, dám jej vedieť. Pre môj vkus sú pestá veľmi"mastné", je tam veľa oleja
Martina Varhaníková
04.09.2018 11:36Ešte som neskúšala..dobrý nápad..doma mám len z medvedieho cesnaku a to je úžasné.
Marta Bujdošová
24.08.2018 14:12Juj, pesto s cestovinami milujem
Ľubica Šťastná
24.08.2018 12:44Super, ďakujem za recept!