Vraví sa, že toľko, koľko existuje chorôb, toľko nájdeme v prírode liečivých bylín a rastlín, ktoré sa oplatí poznať. Jednou z nich je aj púpava lekárska, ktorá rastie všade navôkol. Nájdeme ju predovšetkým na lúkach, poliach, ale aj v záhradách a parkoch. Ak sa však rozhodnete pre jej zber, najlepšie je nájsť si miestečko ďaleko od prašných ciest. Púpava kvitne od apríla do októbra a zbierajú sa všetky časti rastliny.
Kvety sa však zberajú prevažne od apríla do konca mája. Z kvetov (žltých hlavičiek) sa vyrába púpavový med, z listov odvar a z koreňa zase čaj. Celá rastlinka je teda jedlá a predovšetkým liečivá.
Púpava lekárska je známa svojimi účinkami pri zápaloch močových ciest, reguluje a urýchľuje trávenie, pomáha pri liečbe cukrovky i pri chronickej únave a pod. Taký odvar z koreňa má tiež pozitívny vplyv na žlčník či žalúdok. Púpava disponuje antiseptickými a detoxikačnými účinkami, odkysľuje organizmus, znižuje krvný tlak a je skvelým pomocníkom aj pri problémoch s dýchacími cestami. Prinášame recept na prípravu púpavového medu!
Pozri aj: Časté príčiny nadváhy a obezity: Čo všetko môže vplývať na hmotnosť?
Čo púpava obsahuje?
Aj keď je púpava častokrát označovaná len za burinu a nanajvýš sa z nej pletú venčeky, nie vždy tomu tak bolo. Naše babičky ju zbierali pre jej liečivé účinky. Veď už jej samotné pomenovanie – púpava lekárska, ju predurčuje na pomoc v ľudovom liečiteľstve.
Mladé listy sú zdrojom vitamínov A, B a C, ale aj minerálov, ako je sodík, vápnik, draslík či železo. Ba dokonca odborníci uvádzajú, že listy púpavy obsahujú až dvakrát viac železa než špenát. Vďaka tomu sa listy pridávajú do rôznych šalátov, ktorým dodajú zaujímavú chuť.
Ako sme písali vyššie, na liečebné účinky sa využíva aj koreň, ktorý sa necháva vysušiť. Kvety nie sú vhodné na sušenie, za to sú ideálne na prípravu púpavového sirupu alebo domáceho púpavového medu. Ako si doma vyrobiť púpavový med?
Odporúčame: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru
Originál recept na púpavový med
Zdravý púpavový med je skvelý na ochutenie čaju alebo zákuskov, no predovšetkým je to skvelý liek na imunitný systém, vysoký krvný tlak i krvotvorbu. Na med teda budete potrebovať:
- 400 hlavičiek púpavových kvetov (púpavové kvietky bez stoniek)
- 2 l vody (podľa toho, akú preferujeme hustotu púpavového medu)
- 2 bio citróny
- 1,5 kg kryštálového cukru
Postup receptu na púpavový med
Ako pripraviť púpavový med? Kvety je najlepšie zbierať po daždi, aby sme ich nemuseli umývať. Takto predídeme zbaveniu sa cenných látok. Ak sa však kvety rozhodnete umyť, tak pokojne môžete. Kvety vložíme do väčšieho hrnca, pridáme na kolieska nakrájané citróny, zalejeme vodou a necháme na miernom ohni variť približne 15 minút.
Následne odstavíme a necháme lúhovať na chladnejšom mieste do nasledujúceho dňa. Na druhý deň zmes precedíme cez gázu alebo plátno a kvety poriadne vyžmýkame. K šťave pridáme cukor a varíme približne 10 minút. Po uvarení necháme vychladnúť a po vychladnutí opäť varíme, kým nám med nezhustne.
Následne naplníme čisté sklenené nádoby, uzavrieme a prevrátime hore dnom. Originálny púpavový med máme hotový! Môžete si ho pridávať do čaju, natrieť na chlieb. Lyžička púpavového medu padne vhod, keď nás prepadne chuť na sladké. Domáci med je skrátka najlepší.
Neprehliadni: Ako využiť púpavové listy? Týchto 5 skvelých spôsobov musíš poznať!
Zdroj: Depositphotos
EXTRA TIP: Skúste najlepší púpavový med s pomarančmi
- 450 ks púpavových kvetov
- 1 l vody
- 1,5 kg cukru
- 1/2 ČL kyseliny citrónovej
- 3 pomaranče
Ako pripraviť púpavový med s pomarančmi
Púpavové kvety bez stoniek si opláchneme vodou, aby sme ich zbavili drobného hmyzu a necháme ich dôkladne odkvapkať. Následne ich umiestnime do hrnca. Púpavové kvety zalejeme čistou vodou. Pomaranče poriadne očistíme od šupky. Do hrnca pridáme celé pomaranče nakrájané na kolieska spolu s kyselinou citrónovou.
Zmes dáme variť a po zovretí varíme 10 minút. Potom necháme zmes 24 hodín odstáť. Na druhý deň prefiltrujeme cez husté plátno a dobre vymačkáme. Pridáme cukor a pri občasnom miešaní varíme približne 90 minút, až kým zmes nezhustne.
Pozor, aby sme ho nepripálili! Výsledný púpavový med necháme mierne vychladnúť, potom ho naplníme do predhriatych malých pohárov. Uzavrieme a otočíme hore dnom. Med z púpavy a pomarančov nesterilizujeme.
Článok aktualizovaný 9.4.2024