Tofu mnohí milujú, iní zatracujú. Zatiaľ, čo niektorí výživoví poradcovia a odborníci naň nedajú dopustiť ani pre jeho nutričný profil, niektorým až tak nevonia dokonca ani z tohto hľadiska. Pravdou však je, že sa v hojnom množstve využíva ako náhrada mäsa vo vegetariánskych a vegánskych receptoch. Ako pripraviť tofu tak, aby chutilo aj mäsožravcom?
Produkt zo sóje
Azda i milovníci mäsa vedia, čo tofu je. Vyrába sa zo sóje a veľmi populárne je v ázijskej gastronómii, kde ho pripravujú naozaj na mnoho spôsobov. Tofu obsahuje bohaté množstvo bielkovín a deväť dôležitých aminokyselín.
Okrem toho je dobrým rastlinným zdrojom minerálov ako železo, mangán či fosfor, obsahuje však aj dostatočné množstvo horčíka, zinku či vitamínu B1. Niektorí síce tvrdia, že nemá žiadnu chuť, našťastie sa však dá veľmi dobre a najmä jednoducho dochutiť, o čom vás presvedčia aj tri recepty z tofu v našej galérii.
Odporúčame: Slimáky zo zemiakového cesta s klobáskou: Nedá sa im odolať!
Galéria: RECEPT Z TOFU 3X INAK
TOFU AKO CHUTNÉ PREDJEDLO
Pripravte si tofu ako chutné predjedlo vhodné aj pre návštevy podľa The Curious Chickpea, tento raz v podobe chrumkavých tofu tyčiniek.
Ingrediencie:
Tofu:
- 0,5 kila tofu
- 6 lyžíc kukuričného škrobu
- 60 ml rastlinného mlieka
Strúhanka:
- 250 g panko strúhanky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- 1/2 lyžičky soli
- mleté čierne korenie
- 1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
Buffalo omáčka:
- 6 lyžíc štipľavej omáčky (ideálne čili omáčky alebo kajenskej)
- 3 lyžice vegánskeho masla (alebo normálneho)
- sušený cesnak a soľ (podľa chuti)
Na podávanie: ranch dresing alebo dresing z modrého syra
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov, pripravíme si plech s papierom na pečenie.
- Z tofu vytlačte prebytočnú vodu, narežte si ho na pláty a obaľte papierovou utierkou. Zaťažte panvicou a nechajte ho „vypotiť" pol hodiny. Následne si z tofu narežte kvádriky (tyčinky).
- Do jednej misky si dáme kukuričný škrob, do druhej mlieko a do tretej si zmiešame všetky ingrediencie na strúhanku. Tofu postupne poobaľujeme a poukladáme na plech.
- Pečieme 25 minút, potom tyčinky obrátime a pečieme ešte 10 až 15 minút.
- Zatiaľ si pripravíme omáčku. Maslo roztopíme a vmiešame doň ostatné prísady.
- Po dopečení omáčkou polejeme tyčinky a podávame s dipom podľa vlastného výberu.