Ako vyzerá ľahká letná večera? Inšpiruj sa našimi tipmi!

ľahká letná večera

Horúce letné dni a zdĺhavé vystávanie pri hrncoch, to jednoducho nejde dokopy. Sporák či rúra totiž produkujú nadbytočné teplo, ktoré sa následne akumuluje už v aj tak poriadne prehriatom byte. Ak teda nemáte klimatizáciu, ťažké recepty s dlhou tepelnou úpravou odborníci v lete odporúčajú radšej vynechať. 

Nahradiť by ich mali naopak jednoduché a rýchle pokrmy, ktoré spĺňajú jednu podmienku, a tou je expresná doba prípravy. A presne o tom je náš článok, ktorá sa zameriava na to, ako vyzerá ľahká letná večera.

Chutné letné jedlá, ktoré nezaťažia žalúdok

Šaláty, recepty z jedného pekáča, rýchlovky z grilu alebo panvice. Toto všetko sú tipy jedál, ktoré spĺňajú všetky podmienky a môžu byť vhodné ako rýchle tipy na ľahkú letnú večeru. Aj keď niektoré z receptov vyžadujú, aby ste zapli rúru alebo sporák, v žiadnom recepte nejde o zdĺhavú tepelnú úpravu, pri ktorej by ste museli držať stráž desiatky minút. Práve naopak. 

Poďme sa pozrieť na 10 tipov na ľahkú letnú večeru, ktoré zasýtia, pohladia chuťové poháriky, no zároveň po ich dojedení nebudete mať nepríjemný pocit ťažoby. To totiž po letnej večeri nepotrebuje nikto z nás.

Letná večera 10-krát inak:

Cestovinový šalát

Rýchlo uvarené malé cestoviny v spojení s čerstvou zeleninou a sviežou zálievkou, to je večera na leto ako vyšitá a na vašom tanieri bude pritom naozaj expresne rýchlo.

Ingrediencie:

  • 250 g malých cestovín (penne, kolienka alebo farfalle)

  • 1 červená paprika

  • 1 žltá paprika

  • 10 cherry paradajok

  • ½ uhorky

  • 100 g syra feta alebo mozzarella guľôčky

  • 3 PL olivového oleja

  • 2 PL citrónovej šťavy

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvé bylinky (bazalka, petržlen)

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode, scedíme a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si nakrájame papriky, paradajky, uhorku a syr na menšie kúsky. V miske zmiešame uvarené cestoviny so zeleninou a syrom, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie a nasekané bylinky. Všetko jemne premiešame a podávame vychladené alebo pri izbovej teplote.

Šošovicová polievka s citrónom
Freepik

Šošovicová polievka s citrónom

Šošovicové polievky sú nesmierne výživné, zdravé a dopriať by sme si ich mali i v lete. Ich krátka doba tepelnej úpravy je len príjemným bonusom.

Ingrediencie:

  • 200 g červenej šošovice

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 mrkva

  • 1,2 l zeleninového vývaru

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 ČL mletej rasce

  • ½ ČL mletej kurkumy

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  • šťava z ½ citróna

  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup: Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak a na kolieska nakrájanú mrkvu. Prisypeme rascu, kurkumu a krátko orestujeme, aby sa koreniny rozvoňali. 

Pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme na miernom ohni približne 15 minút, kým šošovica zmäkne. Na záver polievku dochutíme soľou, korením a čerstvou citrónovou šťavou. Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Melónový šalát s fetou

Kombinácia sladkého červeného melónu so slaným syrom a zeleninou, to je hit tejto letnej sezóny. Ak majú takéto šaláty na menu slávni šéfkuchári, prečo by ste si ich nemohli pripraviť aj doma.

Ingrediencie:

  • 500 g červeného melónu

  • 150 g syra feta

  • 1 malá červená cibuľa

  • 1 malá uhorka

  • hrsť čerstvej mäty

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 PL balzamikového octu alebo limetkovej šťavy

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Melón nakrájame na menšie kocky, fetu na podobne veľké kúsky. Uhorku a cibuľu nakrájame na tenké plátky, mätu nasekáme nadrobno. V mise jemne premiešame melón, fetu, cibuľu, uhorku a mätu. Pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým octom alebo limetkovou šťavou, dochutíme soľou a korením. Podávame vychladené ako osviežujúcu prílohu alebo ľahký letný obed.

Losos v kokosovej omáčke

Ryba, kokosové mlieko a limetka. Exotika na tanieri, čo poviete? Týmto receptom sa inšpirujte najmä vtedy, ak milujete ostré recepty pochádzajúce z ďalekej Ázie.

Ingrediencie:

  • 4 filety z lososa

  • 1 PL olivového oleja alebo kokosového oleja

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 ČL čerstvo nastrúhaného zázvoru

  • 1 červená chilli paprička (alebo podľa chuti)

  • 400 ml kokosového mlieka

  • šťava z 1 limetky

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvý koriander na posypanie

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a nasekanú chilli papričku. Keď sa koreniny rozvoňajú, prilejeme kokosové mlieko, premiešame a necháme pár minút jemne prevariť. 

Do omáčky vložíme osolené a okorenené filety z lososa a dusíme na miernom ohni približne 8–10 minút, kým sa ryba uvarí a zostane šťavnatá. Na záver pridáme limetkovú šťavu, jemne premiešame a podávame posypané čerstvým koriandrom, ideálne s jazmínovou alebo basmati ryžou.

Hot dog s karamelizovanou cibuľkou
Freepik

Hot dog s karamelizovanou cibuľkou

Sú na tanieri veľmi rýchlo a chutia malým i veľkým. Tento s karamelizovanou cibuľkou si zamilujete.

Ingrediencie:

  • 4 kvalitné hot dog rožky

  • 4 prémiové párky (napr. hovädzie alebo jelenie)

  • 2 veľké červené cibule

  • 2 PL masla

  • 1 PL olivového oleja

  • 2 PL trstinového cukru

  • 2 PL balzamikového octu

  • 100 g syra cheddar alebo gouda (nahrubo nastrúhaného)

  • dijonská horčica podľa chuti

  • čerstvá rukola na podávanie

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Cibuľu nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozohrejeme maslo s olivovým olejom, pridáme cibuľu a na miernom ohni ju restujeme asi 10 minút, kým zmäkne. Prisypeme cukor, osolíme, okoreníme a miešame, kým nezačne karamelizovať. 

Na záver prilejeme balzamikový ocot a necháme ešte minútu prevariť, aby sa chute spojili. Párky opečieme na grile alebo panvici do zlatista. Rožky narežeme, vložíme párky, posypeme syrom, pridáme karamelizovanú cibuľku, trochu dijonskej horčice a pár lístkov rukoly. Podávame ešte teplé, aby sa syr jemne roztopil.

Haloumi špíz

Grilovaný syr je tip na ľahká letnú večeru, ktorý sa dá pripraviť naozaj na mnoho spôsobov. Čo tak napichať syr haloumi na drevenú špajľu a doplniť ho o letnú zeleninu?

Ingrediencie:

  • 250 g syra haloumi

  • 1 červená paprika

  • 1 žltá paprika

  • 1 menšia cuketa

  • 1 červená cibuľa

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 PL citrónovej šťavy

  • 1 ČL sušeného oregana

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Haloumi nakrájame na väčšie kocky, papriky a cuketu na kúsky podobnej veľkosti a cibuľu rozdelíme na mesiačiky. V miske zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, soľ a korenie, pridáme syr aj zeleninu a necháme 10–15 minút marinovať. 

Na drevené špajdle striedavo napichujeme kúsky haloumi a zeleniny. Špízy grilujeme na stredne rozohriatom grile alebo panvici 2–3 minúty z každej strany, kým sa syr aj zelenina ľahko opečú a získajú zlatistú farbu. Podávame ihneď, ideálne s čerstvým šalátom alebo pita chlebom.

Domáci gyros
Freepik

Domáci gyros

Grécka špecialita, ktorú si môžete od základu doma pripraviť za niekoľko chvíľ. Placky na gyros sú doslova niekoľko minútová záležitosť a grilované kura, tzaziky a zelenina sú pripravené tiež hneď.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs

  • 2 PL olivového oleja

  • 2 ČL gyros korenia

  • 4 pita placky

  • 1 väčšia paradajka

  • 1 uhorka

  • 1 červená cibuľa

  • 150 g tzatziki omáčky

Postup: Kuracie mäso nakrájame na prúžky, premiešame s olejom a gyros korením a krátko opečieme na panvici alebo grile. Pita placky zohrejeme, naplníme mäsom, nakrájanou zeleninou a pridáme tzatziki. Podávame ešte teplé.

Rýchly chlieb s proscuittom a broskyňami

Flatbread je rýchly univerzálny chlebík vhodný aj na kebab či gyros, no i na obloženie, z čoho vznikne niečo ako rýchla a jednoduchá pizza. Flatbread s broskyňami, proscuittom a kozím syrom sa oplatí otestovať.

Ingrediencie:

  • 2 hotové alebo domáce flatbready

  • 2 zrelé broskyne

  • 100 g prosciutta

  • 100 g čerstvého kozieho syra

  • hrsť rukoly

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 PL balzamikového krému

  • mleté čierne korenie podľa chuti

Postup: Flatbread zohrejeme na suchej panvici alebo v rúre. Broskyne nakrájame na tenké mesiačiky. Na teplý chlieb rozložíme kúsky kozieho syra, plátky broskýň a prosciutta. Posypeme rukolou, pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovým krémom. Dochutíme čiernym korením a podávame ihneď ako ľahký obed alebo večeru.

Jarné rolky na letný spôsob
Freepik

Jarné rolky na letný spôsob

V lete je dobré mať v zásobe ryžové papieriky. Stačí ich na chvíľku namočiť a naplniť čerstvou zeleninou, prípadne mäsom.

Ingrediencie:

  • 8 ryžových papierikov

  • 1 mrkva

  • 1 uhorka

  • 1 červená paprika

  • 100 g uvarených kreviet alebo kuracieho mäsa (voliteľné)

  • hrsť listov šalátu alebo baby špenátu

  • čerstvá mäta a koriander podľa chuti

  • 3 PL sójovej omáčky

  • 1 PL limetkovej šťavy

  • 1 ČL medu alebo javorového sirupu

Postup: Mrkvu, uhorku a papriku nakrájame na tenké prúžky. Ryžový papier namočíme na pár sekúnd do vlažnej vody, položíme na čistú utierku a do stredu uložíme trochu šalátu, zeleninu, bylinky a podľa chuti krevety alebo mäso. Papier prehneme cez plnku a pevne zvinieme do rolky. Omáčku pripravíme zmiešaním sójovej omáčky, limetkovej šťavy a medu. Rolky podávame čerstvé, namáčané v omáčke.

Kuskus s cukinou a fetou

Kuskus je cestovina, ktorá je pripravená expresne rýchlo a dá sa kombinovať na mnoho spôsobov. Skúste kuskus s letnou zeleninou menom cukina a so slaným gréckym feta syrom.

Ingrediencie:

  • 200 g kuskusu

  • 1 stredná cukina

  • 150 g syra feta

  • 2 PL olivového oleja

  • 1 strúčik cesnaku

  • šťava z ½ citróna

  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup: Kuskus pripravíme podľa návodu – zalejeme ho vriacou vodou alebo vývarom, prikryjeme a necháme 5 minút napučať. Cukinu nakrájame na polmesiačiky, orestujeme ju na olivovom oleji spolu s nasekaným cesnakom, kým mierne zmäkne a získa zlatistú farbu. Hotový kuskus premiešame s cukinou, nadrobenou fetou, citrónovou šťavou a dochutíme soľou a korením. Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame teplé alebo vlažné.

Letná harmónia chutí na tanieri

Kuskus s cukinou a fetou je dôkazom, že rýchle jedlá nemusia byť nudné. V priebehu pár minút si viete pripraviť ľahký, svieži a nutrične vyvážený pokrm, ktorý osloví milovníkov jednoduchej kuchyne aj gurmánov. 

Kombinácia jemnej cukiny, slaného syra a nadýchaného kuskusu prináša dokonalú letnú harmóniu chutí, ktorú si môžete doladiť podľa svojej fantázie. Nech už ho podávate ako hlavné jedlo či prílohu, tento recept si rýchlo nájde svoje miesto vo vašom letnom menu.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

Aktualizovaný článok: 08.08.2025

6 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

26.08.2020 07:41

takéto ľahké večere mám najradšej, super

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

24.08.2020 09:13

Fajn tipy. Losos vyzerá skvelo

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

23.08.2020 22:33

Skúšala som ten melónový šalát s fetou v Grécku, a bol naozaj výborný.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

23.08.2020 13:44

najlepšia ľahká večera je nič nevečerať.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.08.2020 06:52

Výborné inšpirácie, vďaka!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

22.08.2020 21:59

Fajn inšpirácie,v lete skôr chutia takéto zeleninové šalátiky a ľahké jedlá.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.