Nevieš, čo s ňou? Tieto jednoduché recepty z rukoly si zamiluješ!

Rukolu pravdepodobne ľudia buď milujú alebo naopak, nenávidia. Vyzerá len ako obyčajná burina, no v mnohých krajinách zastáva rolu cenenej listovej zeleniny. Rastlina pochádza z Apeninského polostrova a je tak obľúbená práve v talianskej kuchyni, no rovnako si našla pevné miesto i v gréckej či dokonca francúzskej kuchyni. Rukola, latinsky Eruca sativa, je veľmi známa hlavne svojou vskutku špecifickou chuťou. Práve chuť je pravdepodobne tým hlavným dôvodom, prečo si na nej mnohí s radosťou pochutnávajú a iní ju radšej rázne odmietnu.

Rukolové lístky sú charakteristické mierne horkastou, ale hlavne korenistou a pikantnejšou chuťou, skrátka sú zvyčajne poriadne výrazné. Každému pokrmu, do ktorého sú pridané, tak dodajú jedinečnú chuť. Rukola je pritom i nesmierne zdravá, preto je skvelé, ak sa nám v kuchyni sem-tam objaví. Obsahuje viaceré minerály, luteín, vitamín K, C aj viaceré vitamíny skupiny B, podporuje trávenie, posilňuje imunitu a vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv aj na krvotvorbu. Ako však v kuchyni s rukolou naložiť? Rozhodne si nemyslite, že ide len o ozdobu na obložené chlebíčky, omeletu či cestoviny s omáčkou. Vyťažíte z nej oveľa viac! Čo tak vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov?

Skús aj: Letná krémová cuketová polievka: Jemná a lahodná zároveň

rukolový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Rukolový šalát

Rukola je skvelou ingredienciou na prípravu rôznorodých chutných ľahkých šalátov, podobne ako iné druhy listovej zeleniny. My prinášame tip na rukolový šalát s tuniakom a paradajkami, ktorý v sebe spája viacero lahodných chutí, ale rovnako predstavuje zdroj veľkého množstva živín. Tuniak tiež zabezpečí dobré zasýtenie na dlhší čas. Skúsite ho?

Ingrediencie: 

  • 200 g rukoly
  • 2 konzervy tuniaka (v olivovom oleji alebo vo vlastnej šťave)
  • 2 mozzarelly
  • 6 – 8 cherry paradajok 
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Rukolu podľa potreby opláchneme, necháme odkvapkať a premiestnime do väčšej misy. Zľahka ju pokvapkáme olivový olejom a pridáme mozzarellu natrhanú na menšie kúsky. Pridáme trochu soli, korenia a jemne pokvapkáme alebo postriekame balzamikovým octom. Premiešame a pridáme na menšie kúsky pokrájané paradajky. Nakoniec pridáme aj scedeného tuniaka, premiešame, podľa potreby ešte osolíme, okoreníme alebo pridáme balzamikový ocot. Môžeme podávať, napríklad s opečenými bagetkami.  

rukolové pesto

Zdroj: Shutterstock®

Rukolové pesto

Keďže je rukola prakticky zelený list, je ideálnou voľbou aj na prípravu chutného domáceho pesta. Pôvod tohto pokrmu možno hľadať v Taliansku, no tradične sa pripravuje z bazalky. Dnes však poznáme rôzne verzie pesta, napríklad aj špenátové či dokonca červené zo sušených paradajok. Čo tak vyskúšať aj rukolové pesto?

Ingrediencie:

  • 50 g rukoly
  • 1 strúčik cesnaku 
  • hrsť píniových orechov (alebo kešu či vlašských orechov)
  • 50 g parmezánu
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Do mixéra vložíme umyté rukolové listy a krátko pomixujeme. Následne pridáme trochu olivového oleja a znova mixujeme. Potom do jednotnej zmesi postupne pridáme orechy, cesnak a na kúsky pokrájaný alebo nastrúhaný parmezán a vždy krátko mixujeme. Mixujte dovtedy, kým má pesto požadovanú konzistenciu, ak je moc hutné pridajte ešte olivový olej. Nakoniec osolíme a okoreníme. Pesto môžeme podávať napríklad s cestovinami. 

Pozri aj: Hovädzie mäso so zeleným hráškom a kuskusom pre najmenších

polievka z rukoly

Zdroj: Shutterstock®

Polievka z rukoly

Z rukoly možno dokonca pripraviť aj polievku. Polievky by v našom jedálničku rozhodne nemali chýbať. Pripravujú trávenie na príchod tuhej potravy, majú priaznivý vplyv na tráviaci trakt a pravidelné vyprázdňovanie, tiež sú zdrojom živín. Túto krémovú polievku z pikantnej rukoly si zamilujete. 

Ingrediencie:

  • 150 g rukoly
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie 12 %
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie
  • mletý muškátový oriešok (voliteľné)

Postup: V hrnci si na troche olivového oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme aj pokrájaný cesnak a po chvíli na menšie kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu restujeme. Potom zalejeme vývarom (prípadne vodou) a varíme na miernom ohni pod pokrievkou do zmäknutia zemiakov. Ku koncu do vývaru pridáme aj rukolové listy a už len chvíľku povaríme. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu. Prevaríme, podľa chuti pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Podávať môžeme s hoblinami parmezánu a krutónmi. 

Pozri aj: Ľahká cviklová nátierka, ktorú si zamilujú aj deti

nátierka z rukoly

Zdroj: Shutterstock®

Nátierka z rukoly

Ak si chcete urobiť krajšie ráno, určite k tomu dopomôžu aj chutné a výživné raňajky. Tie môžu pozostávať aj z chrumkavého čerstvého pečiva a nejakej poctivo doma pripravenej nátierky. Vyskúšať môžete napríklad i nátierku z rukoly s ovčím syrom. 

Ingrediencie:

  • 50 g rukoly
  • 100 g ovčieho syra
  • 100 g eidamu
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Očistenú a osušenú rukolu vložíme do mixéra. Pridáme aj olivový olej, šťavu z citróna a ovčí syr. Všetko dôkladne rozmixujeme. Do jednotnej zmesi už len primiešame pochúťkovú smotanu a nastrúhaný eidam. Podľa potreby osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Skúste nátierku namazať na ciabattu a pridajte i cherry paradajky. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

04.08.2021 17:57

milujem rukolu a vďaka za recepty, ktoré určite vyskúšam, zatiaľ som ju používala len do šalátov

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.08.2021 18:42

Pesto ma zaujalo. Vyskúšam.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

05.08.2021 06:00

Rukolu pestujem a rada používam v rôznych receptoch.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

05.08.2021 07:46

Stále jej neviem prísť na chuť..

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

05.08.2021 07:51

Rukolu mám rada, dobré recepty, vyskúšam

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

05.08.2021 09:10

rukola mi nechutí

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

05.08.2021 22:21

Rukolu mám rada,zatiaľ som si robila len šalát.Netušila som,že sa dá uvariť aj polievka.

Vaše meno:

beata kolkova

beata kolkova

10.08.2021 18:03

Ja rukolu zjem aj samu mnam . Ked ju pridam do tuniaka,tak aj olivy,trosku zavaranej kapie,ryzove cestoviny.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.