Rukola nie je len pikantná zelená ozdoba na tanieri – je to výnimočne zdravá a všestranná surovina, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička. Jej špecifická chuť síce nesadne každému, no tí, ktorí jej prídu na chuť, sa jej len ťažko vzdávajú. V nasledujúcich receptoch ukážeme, ako rukolu využiť v šaláte, ako základ pre pesto, polievku či dokonca vo forme lahodnej nátierky.
Rukola v jedálničku
Rukolu pravdepodobne ľudia buď milujú alebo naopak, nenávidia. Vyzerá len ako obyčajná burina, no v mnohých krajinách zastáva rolu cenenej listovej zeleniny. Rastlina pochádza z Apeninského polostrova a je tak obľúbená práve v talianskej kuchyni, no rovnako si našla pevné miesto i v gréckej či dokonca francúzskej kuchyni.
Rukola, latinsky Eruca sativa, je veľmi známa hlavne svojou vskutku špecifickou chuťou. Práve chuť je pravdepodobne tým hlavným dôvodom, prečo si na nej mnohí s radosťou pochutnávajú a iní ju radšej rázne odmietnu.
Rukolové lístky sú charakteristické mierne horkastou, ale hlavne korenistou a pikantnejšou chuťou, skrátka sú zvyčajne poriadne výrazné. Každému pokrmu, do ktorého sú pridané, tak dodajú jedinečnú chuť. Rukola je pritom i nesmierne zdravá, preto je skvelé, ak sa nám v kuchyni sem-tam objaví.
Obsahuje viaceré minerály, luteín, vitamín K, C aj viaceré vitamíny skupiny B, podporuje trávenie, posilňuje imunitu a vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv aj na krvotvorbu. Ako však v kuchyni s rukolou naložiť? Rozhodne si nemyslite, že ide len o ozdobu na obložené chlebíčky, omeletu či cestoviny s omáčkou. Vyťažíte z nej oveľa viac! Čo tak vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov?
Shutterstock®Rukolový šalát
Rukola je skvelou ingredienciou na prípravu rôznorodých chutných ľahkých šalátov, podobne ako iné druhy listovej zeleniny. My prinášame tip na rukolový šalát s tuniakom a paradajkami, ktorý v sebe spája viacero lahodných chutí, ale rovnako predstavuje zdroj veľkého množstva živín. Tuniak tiež zabezpečí dobré zasýtenie na dlhší čas. Skúsite ho?
Ingrediencie:
- 200 g rukoly
- 2 konzervy tuniaka (v olivovom oleji alebo vo vlastnej šťave)
- 2 mozzarelly
- 6 – 8 cherry paradajok
- olivový olej
- balzamikový ocot
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Rukolu podľa potreby opláchneme, necháme odkvapkať a premiestnime do väčšej misy. Zľahka ju pokvapkáme olivový olejom a pridáme mozzarellu natrhanú na menšie kúsky. Pridáme trochu soli, korenia a jemne pokvapkáme alebo postriekame balzamikovým octom.
Premiešame a pridáme na menšie kúsky pokrájané paradajky. Nakoniec pridáme aj scedeného tuniaka, premiešame, podľa potreby ešte osolíme, okoreníme alebo pridáme balzamikový ocot. Môžeme podávať, napríklad s opečenými bagetkami.
Cestoviny s rukolou a sušenými paradajkami
Talianska klasika v jednoduchšej, no chuťovo výraznej podobe. Rukola sa výborne dopĺňa so sladkastými sušenými paradajkami a parmezánom, výsledkom čoho je rýchly a svieži obed.
Ingrediencie:
300 g cestovín (penne, farfalle, tagliatelle)
70 g rukoly
80 g sušených paradajok v oleji
2 strúčiky cesnaku
40 g parmezánu
olivový olej
soľ, mleté čierne korenie
štipka chilli (voliteľné)
Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente, scedíme (časť vody si môžeme odložiť). Na panvici na olivovom oleji orestujeme nadrobno nasekaný cesnak, pridáme pokrájané sušené paradajky a krátko prehrejeme. Pridáme cestoviny, pár lyžíc vody z varenia, premiešame a dochutíme soľou, korením a prípadne štipkou chilli. Nakoniec vmiešame čerstvú rukolu, ktorú len jemne zmäkneme teplom. Posypeme strúhaným parmezánom a podávame.
Shutterstock®Rukolové pesto
Keďže je rukola prakticky zelený list, je ideálnou voľbou aj na prípravu chutného domáceho pesta. Pôvod tohto pokrmu možno hľadať v Taliansku, no tradične sa pripravuje z bazalky. Dnes však poznáme rôzne verzie pesta, napríklad aj špenátové či dokonca červené zo sušených paradajok. Čo tak vyskúšať aj rukolové pesto?
Ingrediencie:
- 50 g rukoly
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť píniových orechov (alebo kešu či vlašských orechov)
- 50 g parmezánu
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Do mixéra vložíme umyté rukolové listy a krátko pomixujeme. Následne pridáme trochu olivového oleja a znova mixujeme. Potom do jednotnej zmesi postupne pridáme orechy, cesnak a na kúsky pokrájaný alebo nastrúhaný parmezán a vždy krátko mixujeme.
Mixujte dovtedy, kým má pesto požadovanú konzistenciu, ak je moc hutné pridajte ešte olivový olej. Nakoniec osolíme a okoreníme. Pesto môžeme podávať napríklad s cestovinami.
Omeleta s rukolou a syrom feta
Výdatné, rýchle a výživné raňajky alebo ľahký obed. Pikantná rukola, slaný syr feta a jemné vajíčka tvoria dokonalú kombináciu, ktorú si zamilujete.
Ingrediencie:
3 vajíčka
40 g rukoly
50 g syra feta
1 menšia cibuľa alebo jarná cibuľka
olivový olej alebo maslo
soľ, mleté čierne korenie
Postup: Na panvici orestujeme na oleji nakrájanú cibuľku. V miske rozšľaháme vajíčka, pridáme štipku soli, korenia a nadrobenú fetu. Vylejeme na panvicu a necháme stuhnúť. Keď sa spodok omelety zatiahne, pridáme na vrch rukolu a ešte chvíľku dopekáme, kým vajíčka nebudú hotové. Môžeme preložiť na polovicu alebo podávať ako „frittatu“ s čerstvým pečivom.
Shutterstock®Polievka z rukoly
Z rukoly možno dokonca pripraviť aj polievku. Polievky by v našom jedálničku rozhodne nemali chýbať. Pripravujú trávenie na príchod tuhej potravy, majú priaznivý vplyv na tráviaci trakt a pravidelné vyprázdňovanie, tiež sú zdrojom živín. Túto krémovú polievku z pikantnej rukoly si zamilujete.
Ingrediencie:
- 150 g rukoly
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 l kuracieho vývaru
- 250 ml smotany na varenie 12 %
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
- mletý muškátový oriešok (voliteľné)
Postup: V hrnci si na troche olivového oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme aj pokrájaný cesnak a po chvíli na menšie kocky nakrájané zemiaky. Chvíľu restujeme. Potom zalejeme vývarom (prípadne vodou) a varíme na miernom ohni pod pokrievkou do zmäknutia zemiakov.
Ku koncu do vývaru pridáme aj rukolové listy a už len chvíľku povaríme. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a pridáme smotanu. Prevaríme, podľa chuti pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Podávať môžeme s hoblinami parmezánu a krutónmi.
Shutterstock®Nátierka z rukoly
Ak si chcete urobiť krajšie ráno, určite k tomu dopomôžu aj chutné a výživné raňajky. Tie môžu pozostávať aj z chrumkavého čerstvého pečiva a nejakej poctivo doma pripravenej nátierky. Vyskúšať môžete napríklad i nátierku z rukoly s ovčím syrom.
Ingrediencie:
- 50 g rukoly
- 100 g ovčieho syra
- 100 g eidamu
- 2 PL kyslej pochúťkovej smotany
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Očistenú a osušenú rukolu vložíme do mixéra. Pridáme aj olivový olej, šťavu z citróna a ovčí syr. Všetko dôkladne rozmixujeme. Do jednotnej zmesi už len primiešame pochúťkovú smotanu a nastrúhaný eidam. Podľa potreby osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Skúste nátierku namazať na ciabattu a pridajte i cherry paradajky. Dobrú chuť!
Rukolové rizoto s hráškom a parmezánom
Toto jednoduché, no elegantné rizoto je dôkazom, že rukola má miesto aj vo varenom jedle. Jeho krémová konzistencia a svieža pikantnosť rukoly vytvárajú harmonickú kombináciu, ktorú si zamilujete na prvé ochutnanie.
Ingrediencie:
200 g guľatozrnnej ryže (napr. arborio)
100 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
1 menšia cibuľa
2 PL olivového oleja
1 l zeleninového vývaru
1 – 2 hrste rukoly
50 g strúhaného parmezánu
2 PL masla
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup: Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita. Pridáme ryžu a chvíľu restujeme, kým sa obalí olejom. Potom začneme po častiach prilievať horúci vývar – vždy len toľko, aby sa ryža pomaly dusila a vývar sa stihol vstrebať. Miešame a postup opakujeme približne 20 minút.
Asi 5 minút pred koncom pridáme hrášok. Keď je ryža krémová a mäkká, odstavíme a vmiešame maslo, strúhaný parmezán a nasekanú rukolu. Dochutíme soľou a korením, necháme krátko prikryté odpočívať a podávame.
Rukola ako univerzálna zelenina
Rukola má síce špecifickú chuť, no v kuchyni ponúka prekvapivo široké možnosti využitia – od nátierok cez šaláty až po teplé jedlá, ako je rizoto či pizza. Je bohatá na živiny, rýchla na spracovanie a dokáže každý pokrm pozdvihnúť. Dajte jej šancu – možno sa z "buriny" stane vaša nová obľúbená ingrediencia!
Anketa: Obľubujete rukolu?
Odpovedalo 773 ľudí
19%
58%
23%
Aktualizovaný článok: 04.08.2025