Milovníci rýb a výrazných chutí, zbystrite pozornosť! Ak si potrpíte na jedlá, ktoré sú rýchle, jednoduché a zároveň výživovo hodnotné, tento recept si zamilujete na prvé ochutnanie. V hlavnej úlohe tuniak – nenáročný a obľúbený zdroj bielkovín, ktorý sa skvelo kombinuje s vajíčkom, pikantnou omáčkou a chrumkavými doplnkami ako uhorka, cibuľa či nakladané uhorky.
Výsledkom je vysoko bielkovinový šalát, ktorý zasýti na dlhé hodiny a skvelo zapadne do jedálnička aktívnych ľudí aj tých, ktorí si strážia kalórie. Vďaka obsahu vajec, tuniaka a jemnej majonézy ponúka krémovú konzistenciu, ktorú vyvažuje sviežosť zeleniny a výrazná chuť horčice či srirachy.
Navyše – ak si šalát podáte v uhorkových „lodičkách“ alebo na šalátových listoch, získate aj výborný nízkosacharidový variant bez pečiva.
Zaujímavá je aj samotná kombinácia ingrediencií – pikantná jalapeño paprika, výrazná dijonská horčica, jemne kyslé uhorky a aromatický tymian sa spolu spájajú do vyváženej chuti, ktorá nie je nudná. Šalát je pritom veľmi variabilný – množstvo surovín môžete obmieňať podľa chuti a prispôsobiť si ho na desiatu, obed aj večeru. A čo je najlepšie? Celý ho pripravíte za pár minút.
Recept na pikantný vajíčkovo-tuniakový šalát
- 2 konzervy tuniaka (dokopy cca 200 g)
- 2 stredne veľké vajcia, uvarené natvrdo
- 1/2 jalapeño papriky
- 1/4 šálky nakrájaných kôprových uhoriek
- 1/2 malej červenej cibule
- 1 PL dijonskej horčice
- 1,5 PL majonézy (alebo gréckeho jogurtu pre nižší podiel kalórií)
- 1 PL srirachy alebo inej pikantnej omáčky
- soľ a korenie podľa chuti
- na podávanie: 1 anglická uhorka alebo chlieb
- na ozdobu: sezamové semienka a chipotle
Ako pripraviť vajíčkovo-tuniakový šalát
Najprv si pripravte tuniaka – do stredne veľkej misy vložte dve scedené konzervy a jemne ich rozdeľte vidličkou. K tuniakovi pridajte nadrobno nakrájanú polovicu jalapeña (ak chcete menej pikantný výsledok, odstráňte semienka), štvrť šálky kôprových uhoriek a polovicu malej červenej cibule. Všetko spolu premiešajte, aby sa chute začali spájať už v tomto kroku.
V ďalšom kroku sa pustite do vajec. Dve stredne veľké vajíčka uvarte natvrdo – ideálne sedem a pol minúty vo vriacej vode. Po uvarení ich okamžite schlaďte v ľadovom kúpeli, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte ich do misy k tuniakovej zmesi – práve vďaka nim dostane celý pokrm ešte väčšiu dávku bielkovín a jemnú konzistenciu.
Do vzniknutej zmesi pridajte lyžicu dijonskej horčice, jednu a pol až dve lyžice majonézy a lyžicu srirachy alebo vašej obľúbenej pikantnej omáčky. Dochutiť môžete soľou a čerstvo mletým korením podľa vlastnej chuti. Všetko dôkladne premiešajte – najlepšie vidličkou, aby ste dosiahli kompaktnú a zároveň jemnú konzistenciu.
A čo tak si tuniakový šalát vychutnať na uhorke?
Ak hľadáte tip na nízkosacharidový snack alebo ľahkú večeru, skúste pikantný vajíčkovo-tuniakový šalát podávať netradične – v uhorkových „lodičkách“. Stačí si pozdĺžne prekrojiť väčšiu šalátovú uhorku a pomocou lyžičky vydlabať jej vnútro, čím vytvoríte priestor na plnku.
Do takto pripravených polovíc navrstvite tuniakovú zmes podľa receptu a celé to dozdobte sezamovými semienkami a jemným prúžkom chipotle omáčky. Výsledok je nielen svieži a chrumkavý, ale aj krásne vyzerá – presne tak, ako to môžete vidieť vo videu.
Tipy na alternatívne podávanie vajíčkovo-tuniakového šalátu
Ak vás kombinácia s uhorkou neláka alebo jednoducho preferujete klasickejšie riešenia, tento vajíčkovo-tuniakový šalát sa dá podávať na množstvo chutných spôsobov. Výborne chutí s čerstvým kváskovým chlebom, celozrnným pečivom či toustom. Môžete ho natrieť na hrianky, ozdobiť bylinkami a podávať ako rýchle raňajky, desiatu alebo občerstvenie pre návštevu.
Zaujímavým riešením je aj plnenie do bagiet, pita chleba či tortilly, kde vytvoríte plnohodnotný sendvič na cesty. Na oslavu či večierok ho pokojne podávajte ako jednohubky – stačí natrieť šalát na kolieska uhorky, krekry alebo mini pečivo a ozdobiť sezamom, čili vločkami či bylinkami. Tento šalát sa skutočne prispôsobí vašim chutiam aj príležitosti.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/shredhappens