Ľahká cviklová nátierka, ktorú si zamilujú aj deti

Jedli ste už niekedy cviklové placky? Ak nie, tak by ste to mali napraviť, pretože ich chuť je rovnako famózna ako chuť cuketových placiek, ktoré sa dajú pripravovať na množstvo rôznych spôsobov. Červená repa je vo svete prezývaná ako krvavé zlato, a to vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus a takisto nutričnej hodnote. Síce patrí k tým potravinám, ktoré farbia a neradi by ste sa nimi zašpinili, no pre naše zdravie a krásu sa ju oplatí konzumovať.

V červenej repe, alebo teda familiárne v cvikle, sa nachádza veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny, nezanedbateľné množstvo vitamínov a minerálov. Okrem samotnej cvikly sa konzumujú aj jej listy, ktoré sú bohaté na betakarotén, vápnik i železo. Čo sa týka ich prípravy, tak sa upravujú ako špenát. Ak si pestujete cviklu v záhrade alebo ste ju už zbadali v obchodoch, tak neváhajte po nej siahnuť. Pripraviť si z nej môžete aj túto chutnú nátierku.

nátierka z červenej repy

Zdroj: Shutterstock®

Na cviklovú nátierku potrebujeme:

  • 3 uvarené červené repy
  • 1 vajíčko uvarené natvrdo
  • 100 g nátierkového masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžicu kvalitného olivového oleja
  • šťavu z citróna
  • bylinky, soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • orechy

Ako prvé si teda uvaríme cviklu a vajíčka, ktoré po uvarení necháme vychladnúť a ošúpeme. Cviklu a rovnako aj vajíčka nastrúhame na širšom strúhadle. Do misky pridáme prelisovaný cesnak, nátierkové maslo, olej a nasekané bylinky podľa vlastnej chuti. Voliť môžete pažítku, petržlenovú vňať, ale i bazalku. A všetko spolu premiešame. Ak si doma pestujete čerstvé klíčky, tak pokojne môžete do nátierky pridať aj tie alebo ich môžete použiť na finálne dozdobenie pripraveného chlebíka. Do nátierky sa hodia klíčky žeruchy, reďkovky, hrachu a pod.

Nátierku na záver dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame s čerstvým celozrnným pečivom. Nátierka je skvelá aj v kombinácii s orechmi, ktoré môžete rovnako do nej vmiešať alebo použiť len na dozdobenie. Skvelé sú vlašské orechy, ale aj mandle.

Ak chcete nátierku naservírovať aj deťom, tak ju neváhajte rozmixovať ponorným mixérom. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Mária Kelichová

Mária Kelichová

28.06.2021 16:36

Zbožňujeme cviklu, určite vyskúšam túto nátierku

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

28.06.2021 20:27

Stále pozerám recepty z cvikly.. Akurát mi prišliel vhod váš článok . Dakujem za tip .. Vyskúšam fajnú nátierku.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

29.06.2021 09:55

Ďakujeme :) Určite nám dajte potom vedieť či vám nátierka chutila ;)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

29.06.2021 06:05

Stojí za vyskúšanie, vďaka!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.06.2021 11:13

cviklu mám rada iba klasickú nakladanú, skúšala som už aj iné recepty, ale nechutili mi

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

29.06.2021 11:58

Úžasná farba

Vaše meno:

Natália Šugrová

Natália Šugrová

29.06.2021 12:59

Cviklu máme veľmi radi, no viac menej ju používame len ako prílohu alebo do šalátu. Recept na nátierku potešil, tá farba je pecková :) deti budú farebné až za ušami :D

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

29.06.2021 17:16

cviklu máme radi, určite vyskúšam, ak na záhrade dorastie

Vaše meno:

Marcela Durechova

Marcela Durechova

19.08.2021 11:49

Tento rok sa mi urodilo dosť cvikly. Dakujem za tip na nátierku, som zvedavá na chuť, pretože nátierku z cvikly som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

17.03.2024 16:42

Cviklu mám rada zaujímavý recept nepoznám

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.