Jedli ste už niekedy cviklové placky? Ak nie, tak by ste to mali napraviť, pretože ich chuť je rovnako famózna ako chuť cuketových placiek, ktoré sa dajú pripravovať na množstvo rôznych spôsobov. Červená repa je vo svete prezývaná ako krvavé zlato, a to vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus a takisto nutričnej hodnote. Síce patrí k tým potravinám, ktoré farbia a neradi by ste sa nimi zašpinili, no pre naše zdravie a krásu sa ju oplatí konzumovať.
V červenej repe, alebo teda familiárne v cvikle, sa nachádza veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny, nezanedbateľné množstvo vitamínov a minerálov. Okrem samotnej cvikly sa konzumujú aj jej listy, ktoré sú bohaté na betakarotén, vápnik i železo. Čo sa týka ich prípravy, tak sa upravujú ako špenát. Ak si pestujete cviklu v záhrade alebo ste ju už zbadali v obchodoch, tak neváhajte po nej siahnuť. Pripraviť si z nej môžete aj túto chutnú nátierku.
Na cviklovú nátierku potrebujeme:
- 3 uvarené červené repy
- 1 vajíčko uvarené natvrdo
- 100 g nátierkového masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu kvalitného olivového oleja
- šťavu z citróna
- bylinky, soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- orechy
Ako prvé si teda uvaríme cviklu a vajíčka, ktoré po uvarení necháme vychladnúť a ošúpeme. Cviklu a rovnako aj vajíčka nastrúhame na širšom strúhadle. Do misky pridáme prelisovaný cesnak, nátierkové maslo, olej a nasekané bylinky podľa vlastnej chuti. Voliť môžete pažítku, petržlenovú vňať, ale i bazalku. A všetko spolu premiešame. Ak si doma pestujete čerstvé klíčky, tak pokojne môžete do nátierky pridať aj tie alebo ich môžete použiť na finálne dozdobenie pripraveného chlebíka. Do nátierky sa hodia klíčky žeruchy, reďkovky, hrachu a pod.
Nátierku na záver dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame s čerstvým celozrnným pečivom. Nátierka je skvelá aj v kombinácii s orechmi, ktoré môžete rovnako do nej vmiešať alebo použiť len na dozdobenie. Skvelé sú vlašské orechy, ale aj mandle.
Ak chcete nátierku naservírovať aj deťom, tak ju neváhajte rozmixovať ponorným mixérom. Dobrú chuť!
9 komentárov
Janka Komadova
17.03.2024 16:42Cviklu mám rada zaujímavý recept nepoznám
Marcela Durechova
19.08.2021 11:49Tento rok sa mi urodilo dosť cvikly. Dakujem za tip na nátierku, som zvedavá na chuť, pretože nátierku z cvikly som ešte neskúšala.
Mária Maxianová
29.06.2021 17:16cviklu máme radi, určite vyskúšam, ak na záhrade dorastie
Natália Šugrová
29.06.2021 12:59Cviklu máme veľmi radi, no viac menej ju používame len ako prílohu alebo do šalátu. Recept na nátierku potešil, tá farba je pecková :) deti budú farebné až za ušami :D
Zdenka Sabanošová
29.06.2021 11:58Úžasná farba
Katarína Konečná
29.06.2021 11:13cviklu mám rada iba klasickú nakladanú, skúšala som už aj iné recepty, ale nechutili mi
Ľubica Šťastná
29.06.2021 06:05Stojí za vyskúšanie, vďaka!
Pavlína Vaksmundská
28.06.2021 20:27Stále pozerám recepty z cvikly.. Akurát mi prišliel vhod váš článok . Dakujem za tip .. Vyskúšam fajnú nátierku.
Katarína Kačuriková
29.06.2021 09:55Ďakujeme :) Určite nám dajte potom vedieť či vám nátierka chutila ;)
Mária Kelichová
28.06.2021 16:36Zbožňujeme cviklu, určite vyskúšam túto nátierku