Jedli ste už niekedy cviklové placky? Ak nie, tak by ste to mali napraviť, pretože ich chuť je rovnako famózna ako chuť cuketových placiek, ktoré sa dajú pripravovať na množstvo rôznych spôsobov. Červená repa je vo svete prezývaná ako krvavé zlato, a to vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus a takisto nutričnej hodnote. Síce patrí k tým potravinám, ktoré farbia a neradi by ste sa nimi zašpinili, no pre naše zdravie a krásu sa ju oplatí konzumovať.
V červenej repe, alebo teda familiárne v cvikle, sa nachádza veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny, nezanedbateľné množstvo vitamínov a minerálov. Okrem samotnej cvikly sa konzumujú aj jej listy, ktoré sú bohaté na betakarotén, vápnik i železo. Čo sa týka ich prípravy, tak sa upravujú ako špenát. Ak si pestujete cviklu v záhrade alebo ste ju už zbadali v obchodoch, tak neváhajte po nej siahnuť. Pripraviť si z nej môžete aj túto chutnú nátierku.
Na cviklovú nátierku potrebujeme:
- 3 uvarené červené repy
- 1 vajíčko uvarené natvrdo
- 100 g nátierkového masla
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu kvalitného olivového oleja
- šťavu z citróna
- bylinky, soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- orechy
Ako prvé si teda uvaríme cviklu a vajíčka, ktoré po uvarení necháme vychladnúť a ošúpeme. Cviklu a rovnako aj vajíčka nastrúhame na širšom strúhadle. Do misky pridáme prelisovaný cesnak, nátierkové maslo, olej a nasekané bylinky podľa vlastnej chuti. Voliť môžete pažítku, petržlenovú vňať, ale i bazalku. A všetko spolu premiešame. Ak si doma pestujete čerstvé klíčky, tak pokojne môžete do nátierky pridať aj tie alebo ich môžete použiť na finálne dozdobenie pripraveného chlebíka. Do nátierky sa hodia klíčky žeruchy, reďkovky, hrachu a pod.
Nátierku na záver dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame s čerstvým celozrnným pečivom. Nátierka je skvelá aj v kombinácii s orechmi, ktoré môžete rovnako do nej vmiešať alebo použiť len na dozdobenie. Skvelé sú vlašské orechy, ale aj mandle.
Ak chcete nátierku naservírovať aj deťom, tak ju neváhajte rozmixovať ponorným mixérom. Dobrú chuť!