Ázijská kuchyňa – recepty na TOP jedlá, ktoré si musíš doma pripraviť!

Ktorú svetovú kuchyňu máte najradšej? Mnohí isto povedia, že tú našu slovenskú. No hoci nedáte na bryndzové halušky a kysnuté koláče dopustiť, určite nezaškodí vyskúšať aj niečo, čo tradične pripravujú hoc aj v krajinách nám vzdialeným. Medzi najobľúbenejšie svetové kuchyne celosvetovo patrí rozhodne aj ázijská kuchyňa. Pojem ázijská kuchyňa je pritom veľmi rozsiahli, keďže nehovoríme o tradičných pokrmoch jednej krajiny, ale prakticky celého svetadiela.

Pod ázijskú kuchyňu zahŕňame veľmi obľúbenú čínsku či vietnamskú kuchyňu, taktiež japonskú, thajskú, kórejskú, indickú a mnohé ďalšie. Ázijské kuchyne hrajú mnohými farbami, chuťami a vôňami, sú rozmanité a využívajú rôzne koreniny a suroviny, ktoré nie sú smerom na západ také bežné. Možno i preto si ázijské pokrmy na celom svete našli toľko fanúšikov. 

Ak patríte k milovníkom ázijských jedál, prinášame inšpirácie na množstvo receptov, ktoré skrátka musíte doma vyskúšať!

Najväčšie ázijské špeciality:

kuracie Pad Thai

Zdroj: Depositphotos

Kuracie rezance Pad Thai

Ingrediencie:

  • 200 g kuracie prsia najemno nakrájané

  • 1 PL čili pasty
  • širšie ryžové, alebo iné ázijské rezance (okolo 300 g)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 100 g sójových klíčkov
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL Pad Thai omáčky
  • 1-2 PL svetlej sójovej omáčky
  • 1-2 PL rybacej omáčky
  • cesnak, mrkva, koriander
  • 1 limetka
  • 30-50 g opečených arašidov, nasekané nahrubo

Ingrediencie na omáčku:

  • 2 PL rybacej omáčky

  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 2 PL hnedého cukru
  • 1 PL čili omáčky
  • 3 PL tamarindu rozpustené v šálke teplej vody
  • štipka mletého bieleho korenia

Postup: 

  1. Rezance namočíme do vlažnej vody na asi 20 minút, prípadne ich pripravíme podľa návodu na obale. 

  2. Cesnak a jarnú cibuľku nasekáme najemno, mrkvu nakrájame na jemné prúžky. 
  3. Pripravíme si Pad Thai omáčku zmiešaním všetkých uvedených surovín.
  4. Vo woku rozpálime olej a pridáme čili pastu. Potom pridáme cesnak a polovicu jarnej cibuľky. Miešame 2 minúty.
  5. Pridáme kuracie mäso, sójovú a rybaciu omáčku. Opražíme a pridáme zeleninu. 
  6. Po chvíli pridáme rezance a všetko spolu opekáme. Následne pridáme zvyšok cibuľky, sójové klíčky, koriander.
  7. Zalejeme Pad Thai omáčkou a opekáme ďalších 5 minút.
  8. Hotové rezance posypeme nasekanými arašidmi a pokvapkáme limetkovou šťavou. 
polievka Pho Bo

Zdroj: Depositphotos

Vietnamská polievka Pho bo

Ingrediencie:

  • 1,5 kg hovädzích špikových kostí a mäsa na vývar

  • 750 g hovädzieho stehna alebo roštenky
  • 3 l vody
  • 1 cibuľa
  • polovica cesnaku
  • 4 cm koreňa zázvoru
  • 3 hviezdičky badiánu
  • 1 celú škoricu
  • 5 klinčekov
  • 5 PL rybacej omáčky
  • 1/2 PL soli
  • 1/2 PL cukru
  • ryžové rezance
  • na dochutenie – napr. čerstvé bylinky (koriandru), chilli, citrón alebo limetku, jarnú cibuľku, klíčky mungo, cibuľu

Postup:

  1. Mäso a kosti blanšírujeme – pár minút ich varíme na najvyššom stupni a keď pustia penu, zlejeme ich, umyjeme a vložíme do čistej vody. Dáme variť. 

  2. Cibuľu, cesnak a zázvor si sprudka osmažíme na panvici alebo upečieme v rúre, čím uvoľnia arómu a chuť. 
  3. Na suchej panvici si opečieme aj koreniny – škoricu, badián a klinčeky.
  4. Cibuľu, cesnak, závor aj koreniny hodíme do hrnca s mäsom a varíme na slabom plameni aspoň 4 hodiny bez pokrievky. Podľa potreby dolievame vodu. 
  5. Hotový vývar scedíme. Mäso vyberieme, do polievky ho už nevraciame. 
  6. Vývar dochutíme soľou, cukrom a rybacou omáčkou. 
  7. Do misky si pripravíme rezance uvarené podľa návodu. Pridáme mäso nakrájané na tenké plátky a zalejeme vývarom. Podľa chuti pridáme čerstvé bylinky, limetku, klíčky. 
kuracie Kung Pao

Zdroj: Depositphotos

Kuracie Kung-Pao

Ingrediencie:

  • 450 g kuracích pŕs

  • 7 ks sušených čili 
  • 1 väčší cesnak
  • 1 kus zázvoru (asi 3 cm)
  • 3 až 4 jarné cibuľky
  • 120 g arašidov (nesolené)
  • 1/2 čajovej lyžičky sečuánskeho korenia

Ingrediencie na marinádu na mäso:

  • 1 PL tmavej sójovej omáčky

  • 1 PL ryžového vína
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL soli

Ingrediencie na omáčku:

  • 2 ČL kukuričného škrobu

  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL ryžového vína vína 
  • 2 ČL čínskeho čierneho octu (alebo ryžového)
  • 2 PL vody
  • 1 ČL cukru

Postup: 

  1. Pripravíme si marinádu na mäso zmiešaním uvedených ingrediencií. Naložíme do nej aspoň na pol hodinu kuracie prsia nakrájané na menšie kocky.

  2. Čili si nakrájame na centimetrové kúsky. Cesnak a zázvor nakrájame na tenké plátky. Biele konce jarnej cibuľky nakrájame na väčšie kúsky. 
  3. Arašidy si opražíme na suchej panvici.
  4. Pripravíme si omáčku zmiešaním surovín na omáčku.
  5. Vo woku si rozpálime olej. Následne pridáme mäso a smažíme ho pár minút do zlatista.
  6. Mäso potlačíme nabok (alebo ho vyberieme na chvíľu von) a na voľnej časti panvice si opražíme jarnú cibuľku, čili, cesnak, zázvor a sečuánske korenie (podľa chuti môžeme pridať i zeleninu, napr. mrkvu). Smažíme 1 minútu. 
  7. Následne všetko zamiešame, pridáme pripravenú omáčku a všetko smažíme asi 2 minúty. 
  8. Odložíme z ohňa a pridáme opražené arašidy a nakrájané zelené konce jarnej cibuľky. Podávame s ryžou.  
ostrokyslá polievka

Zdroj: Depositphotos

udon rezance

Zdroj: Depositphotos

kimchi

Zdroj: Depositphotos

kimchi polievka

Zdroj: Depositphotos

maki sushi

Zdroj: Depositphotos

Recept na jarné rolky

jarné rolky

Zdroj: Depositphotos

indický dhaô

Zdroj: Depositphotos

2 komentárov
Mária Slováková

Mária Slováková

19.01.2023 09:54

Milujem ázijskú kuchyňu, len ju zatiaľ neviem tak dobre pripraviť.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

19.01.2023 20:16

Zaujímavé recepty no naša slovenská kuchyňa je naj....

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE