Ktorú svetovú kuchyňu máte najradšej? Mnohí isto povedia, že tú našu slovenskú. No hoci nedáte na bryndzové halušky a kysnuté koláče dopustiť, určite nezaškodí vyskúšať aj niečo, čo tradične pripravujú hoc aj v krajinách nám vzdialeným. Medzi najobľúbenejšie svetové kuchyne celosvetovo patrí rozhodne aj ázijská kuchyňa. Pojem ázijská kuchyňa je pritom veľmi rozsiahli, keďže nehovoríme o tradičných pokrmoch jednej krajiny, ale prakticky celého svetadiela.
Pod ázijskú kuchyňu zahŕňame veľmi obľúbenú čínsku či vietnamskú kuchyňu, taktiež japonskú, thajskú, kórejskú, indickú a mnohé ďalšie. Ázijské kuchyne hrajú mnohými farbami, chuťami a vôňami, sú rozmanité a využívajú rôzne koreniny a suroviny, ktoré nie sú smerom na západ také bežné. Možno i preto si ázijské pokrmy na celom svete našli toľko fanúšikov.
Ak patríte k milovníkom ázijských jedál, prinášame inšpirácie na množstvo receptov, ktoré skrátka musíte doma vyskúšať!
Najväčšie ázijské špeciality:
- Kuracie rezance Pad Thai
- Vietnamská polievka Pho bo
- Kuracie Kung-Pao
- Ostrokyslá polievka
- Udon rezance
- Kimchi
- Polievka z kimchi
- Vegetariánske maki sushi
- Indický dhal s červenou šošovicou
- Jarné rolky
Zdroj: Depositphotos
Kuracie rezance Pad Thai
Ingrediencie:
-
200 g kuracie prsia najemno nakrájané
- 1 PL čili pasty
- širšie ryžové, alebo iné ázijské rezance (okolo 300 g)
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 100 g sójových klíčkov
- 2 PL slnečnicového oleja
- 2 PL Pad Thai omáčky
- 1-2 PL svetlej sójovej omáčky
- 1-2 PL rybacej omáčky
- cesnak, mrkva, koriander
- 1 limetka
- 30-50 g opečených arašidov, nasekané nahrubo
Ingrediencie na omáčku:
-
2 PL rybacej omáčky
- 2 PL ustricovej omáčky
- 2 PL hnedého cukru
- 1 PL čili omáčky
- 3 PL tamarindu rozpustené v šálke teplej vody
- štipka mletého bieleho korenia
Postup:
-
Rezance namočíme do vlažnej vody na asi 20 minút, prípadne ich pripravíme podľa návodu na obale.
- Cesnak a jarnú cibuľku nasekáme najemno, mrkvu nakrájame na jemné prúžky.
- Pripravíme si Pad Thai omáčku zmiešaním všetkých uvedených surovín.
- Vo woku rozpálime olej a pridáme čili pastu. Potom pridáme cesnak a polovicu jarnej cibuľky. Miešame 2 minúty.
- Pridáme kuracie mäso, sójovú a rybaciu omáčku. Opražíme a pridáme zeleninu.
- Po chvíli pridáme rezance a všetko spolu opekáme. Následne pridáme zvyšok cibuľky, sójové klíčky, koriander.
- Zalejeme Pad Thai omáčkou a opekáme ďalších 5 minút.
- Hotové rezance posypeme nasekanými arašidmi a pokvapkáme limetkovou šťavou.
Zdroj: Depositphotos
Vietnamská polievka Pho bo
Ingrediencie:
-
1,5 kg hovädzích špikových kostí a mäsa na vývar
- 750 g hovädzieho stehna alebo roštenky
- 3 l vody
- 1 cibuľa
- polovica cesnaku
- 4 cm koreňa zázvoru
- 3 hviezdičky badiánu
- 1 celú škoricu
- 5 klinčekov
- 5 PL rybacej omáčky
- 1/2 PL soli
- 1/2 PL cukru
- ryžové rezance
- na dochutenie – napr. čerstvé bylinky (koriandru), chilli, citrón alebo limetku, jarnú cibuľku, klíčky mungo, cibuľu
Postup:
-
Mäso a kosti blanšírujeme – pár minút ich varíme na najvyššom stupni a keď pustia penu, zlejeme ich, umyjeme a vložíme do čistej vody. Dáme variť.
- Cibuľu, cesnak a zázvor si sprudka osmažíme na panvici alebo upečieme v rúre, čím uvoľnia arómu a chuť.
- Na suchej panvici si opečieme aj koreniny – škoricu, badián a klinčeky.
- Cibuľu, cesnak, závor aj koreniny hodíme do hrnca s mäsom a varíme na slabom plameni aspoň 4 hodiny bez pokrievky. Podľa potreby dolievame vodu.
- Hotový vývar scedíme. Mäso vyberieme, do polievky ho už nevraciame.
- Vývar dochutíme soľou, cukrom a rybacou omáčkou.
- Do misky si pripravíme rezance uvarené podľa návodu. Pridáme mäso nakrájané na tenké plátky a zalejeme vývarom. Podľa chuti pridáme čerstvé bylinky, limetku, klíčky.
Zdroj: Depositphotos
Kuracie Kung-Pao
Ingrediencie:
-
450 g kuracích pŕs
- 7 ks sušených čili
- 1 väčší cesnak
- 1 kus zázvoru (asi 3 cm)
- 3 až 4 jarné cibuľky
- 120 g arašidov (nesolené)
- 1/2 čajovej lyžičky sečuánskeho korenia
Ingrediencie na marinádu na mäso:
-
1 PL tmavej sójovej omáčky
- 1 PL ryžového vína
- 2 ČL kukuričného škrobu
- 1/2 ČL soli
Ingrediencie na omáčku:
-
2 ČL kukuričného škrobu
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL ryžového vína vína
- 2 ČL čínskeho čierneho octu (alebo ryžového)
- 2 PL vody
- 1 ČL cukru
Postup:
-
Pripravíme si marinádu na mäso zmiešaním uvedených ingrediencií. Naložíme do nej aspoň na pol hodinu kuracie prsia nakrájané na menšie kocky.
- Čili si nakrájame na centimetrové kúsky. Cesnak a zázvor nakrájame na tenké plátky. Biele konce jarnej cibuľky nakrájame na väčšie kúsky.
- Arašidy si opražíme na suchej panvici.
- Pripravíme si omáčku zmiešaním surovín na omáčku.
- Vo woku si rozpálime olej. Následne pridáme mäso a smažíme ho pár minút do zlatista.
- Mäso potlačíme nabok (alebo ho vyberieme na chvíľu von) a na voľnej časti panvice si opražíme jarnú cibuľku, čili, cesnak, zázvor a sečuánske korenie (podľa chuti môžeme pridať i zeleninu, napr. mrkvu). Smažíme 1 minútu.
- Následne všetko zamiešame, pridáme pripravenú omáčku a všetko smažíme asi 2 minúty.
- Odložíme z ohňa a pridáme opražené arašidy a nakrájané zelené konce jarnej cibuľky. Podávame s ryžou.
Zdroj: Depositphotos
Zdroj: Depositphotos
Zdroj: Depositphotos
Zdroj: Depositphotos
Zdroj: Depositphotos
Recept na jarné rolky
Zdroj: Depositphotos
Zdroj: Depositphotos
Odporúčame: Cícerová polievka so zeleninou, ktorá chutí skvelo!