Okrem mora či krásnej pláže sa často tešíme na dovolenku aj kvôli typickým pokrmom. Pre Chorvátsko, Bulharsko, Srbsko aj iné krajiny je typický ajvar. Je jednou z mála pochúťok, ktoré si môžeme pripraviť aj doma. Ak vám táto tradičná prímorská nátierka nič nehovorí, zbystrite svoje zmysly, hlavne jazyk a pripravte si ju spolu s nami!
V celej juhovýchodnej Európe patrí ajvar k vyhľadávaným pochúťkam. Je dokonca označený za „srbský zeleninový kaviár“. Prinášame vám ten najlepší, tradičný recept, vďaka ktorému sa budete cítiť ako pri mori.
História a pôvod ajvaru
Ajvar má svoje korene na Balkáne, najmä v Srbsku, kde bol kedysi neodmysliteľnou súčasťou jesennej kuchyne. Pripravoval sa po zbere paprík, často v obrovských množstvách, aby vydržal celú zimu. V minulosti bol ajvar symbolom pohostinnosti – servíroval sa hosťom ako predjedlo, ale aj ako príloha k hlavným jedlám.
Jeho názov pochádza z tureckého slova „havyar“, čo znamená kaviár, čo odkazuje na jeho luxusnú chuť a špeciálne miesto v kuchyni. Postupne sa rozšíril po celej juhovýchodnej Európe a stal sa obľúbeným aj v krajinách ako Chorvátsko, Severné Macedónsko či Bosna a Hercegovina.
Príprava balkánskeho kaviáru
Po celej Európe nájdeme rôzne varianty a obmeny tradičného receptu - základ však tvorí pečená paprika. Príprava ajvaru je náročná, hlavne kvôli paprikám, z ktorých treba pracne stiahnuť šupku. Podľa tradície sa celá rodina, poprípade aj susedia stretávali práve pri spoločnom šúpaní. Používala sa vždy zrelá mäsitá paprika, ktorá sa opiekla na otvorenom ohni a dnes sa okrem toho zvykne piecť aj v trúbe. Aspoň takto ju pripravujú Chorváti či Srbi.
Balkánska chuťovka sa používa buď ako nátierka na chlieb, ako príloha alebo ako marináda na mäsá. Podľa množstva kapsaicínu z papriky sa môžete pri prvom súste tešiť buď na mierne pikantnú alebo jemnú chuť. Zaujímavosťou je, že ak ajvar obsahuje paradajku, hovorí sa tomu pindjur a ak baklažán, nazýva sa malidzano. My vám prinášame recept, ktorý obsahuje všetky tri základné ingrediencie.
Shutterstock®Zdravotné benefity ajvaru
Okrem výraznej chuti ponúka ajvar aj množstvo prospešných látok. Červená paprika je bohatým zdrojom vitamínu C, betakaroténu a antioxidantov, paradajky obsahujú lykopén, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi, a baklažán zas prispieva k zdravému tráveniu vďaka vláknine. Domáca verzia bez konzervantov je ľahko stráviteľná a pri použití kvalitného olivového oleja dodá telu aj zdravé tuky.
Tipy na úspešný domáci ajvar
Používajte úplne zrelé, mäsité a sladké papriky, ideálne kapie.
Po upečení papriky vložte do uzatvorenej nádoby alebo vrecka a nechajte spariť – šupka pôjde dolu ľahšie.
Baklažán pred pečením prepichnite, aby sa rovnomerne prepiekol a nepraskol.
Hustotu regulujte dlhším odparovaním – čím dlhšie sa varí, tým je chuť intenzívnejšia.
Feferónky zbavte jadierok, ak chcete jemnejšiu verziu.
Sterilizujte poháre, aby ajvar vydržal čo najdlhšie a nestratil arómu.
Recept na ajvar
Suroviny na domáci ajvar:
3 kg červenej papriky – ideálne kapie
1 kg baklažánov
500 g paradajok
1 feferónku
150 ml olivového oleja
3 polievkové lyžice vínneho octu
3 polievkové lyžice trstinového cukru
1 polievkovú lyžicu himalájskej soli
1 čajovú lyžičku čierneho mletého korenia
Postup prípravy domáce ajvaru
Z červenej papriky vyberieme jadrovník a poriadne ju umyjeme. Na plech si rozložíme papier na pečenie a poukladáme naň papriky. Vložíme do trúby a pečieme pri 200 °C 35 až 40 minút, avšak môžeme ju grilovať priamo na ohni, až kým jemne nesčernie.
Upečenú či ugrilovanú papriku vložíme do nádoby a prekryjeme fóliou, aby sa nám sparila. Asi po hodine z nej stiahneme šupku. Baklažán umyjeme a poprepichávame, aby sa poriadne prepiekol. Paradajku taktiež umyjeme, nakrojíme do kríža a spolu s baklažánom upečieme rovnako ako papriku.
Po upečení z paradajok taktiež stiahneme šupku a z baklažánu vyberieme dužinu. Papriku, paradajky aj baklažán dáme do veľkého hrnca a ponorným mixérom rozmixujeme na kašu. Pridáme do nej nadrobno nakrájané feferónky a zvyšné suroviny. Následne varíme do požadovanej hustoty. Korenie a soľ pridáme podľa chuti. Horúcu zmes prelejeme do pripravených zaváraninových pohárov a sterilizujeme.
Shutterstock®Ďalšie variácie a príchute ajvaru
Sladký ajvar – bez feferónky, so štipkou medu alebo trstinového cukru pre jemnejšiu, nasladlú chuť.
Extra pikantný ajvar – pridajte viac čili papričiek, kajenské korenie alebo sušené chilli vločky.
Údený ajvar – papriky grilujte na drevenom uhlí alebo údiacom rošte, čím získate výraznú dymovú arómu.
Bylinkový ajvar – pridajte čerstvú bazalku, tymian alebo oregano pre stredomorský nádych.
Ajvar s cuketou – odľahčená verzia, kde časť papriky nahradíte mladou cuketou.
Ajvar s cesnakom a petržlenom – pre sviežejšiu chuť a výraznejšie korenisté tóny.
Tipy na použitie ajvaru
Ajvar sa skvelo hodí ako nátierka na čerstvý chlieb, bagetu či chrumkavé pečivo, kde vynikne jeho jemná, no výrazná chuť. Výborne doplní aj raňajkové či večerné taniere so syrom alebo údeninou.
Obľúbený je aj ako príloha k mäsu – či už pečenému, dusenému alebo grilovanému. Dá sa použiť aj ako dip k hranolkám, opekaným zemiakom alebo k čerstvej zelenine, kde poslúži ako zdravšia alternatíva ku kupovaným omáčkam.
V kuchyni má ajvar široké využitie ako základ do cestovín namiesto klasickej paradajkovej omáčky, na pizzu či do slaných koláčov. Skvelo ochutí aj sendviče a burgery, ktorým dodá šťavnatosť a jemne pikantný nádych.
Ajvar – chuť, ktorá vás prenesie k moru
Domáci ajvar je nielen lahodnou spomienkou na dovolenku, ale aj poctivým kúskom kuchyne, ktorú si môžete priniesť domov. Je to jedlo, ktoré spája – vôňou, chuťou aj príbehom. A hoci jeho príprava vyžaduje trochu času a trpezlivosti, výsledok stojí za to. S každým sústom sa vrátite na slnkom zaliaty Balkán, nech ste kdekoľvek.
Aktualizovaný článok: 09.08.2025