Predstavte si dokonalé pad thai na tanieri niekde v uliciach ázijského veľkomesta. Toto pad thai by však nemohlo chutiť dokonale bez jeho hlavných komponentov, medzi ktoré patrí aj rybacia omáčka. A tá je základom chute mnohých ázijských špecialít, ktoré tak nekonenčne milujú milióny ľudí po celom svete. Ale čo ak vo vašej kuchyni práve rybacia omáčka došla a vy ste ju jednoducho nestihli dokúpiť? Našťastie existujú dobré náhrady rybacej omáčky, ktoré vás zaručene zachránia.
Piata chuť
Slaná, sladká, kyslá a horká. To sú 4 základné chute, o ktorých učia v škole v našich končinách. Existuje však aj oficiálne uznaná piata chuť, ktorú nazývame umami. Jej základom je glutaman sodný a môžeme ju charakterizovať ako chuť mäsa. Práve rybacia omáčka, ktorá sa vyrába z fermentovaných rýb, je stelesnením chute umami, a preto je logické, že v ázijských dobrotách má svoje nezastupiteľné miesto. Ako to už býva ani rybacia omáčka nie je úplne nenahraditeľná.
Galéria: Čím nahradiť rybaciu omáčku?
Sójová omáčka
Asi nikoho neprekvapí, že hneď ako prvá náhrada rybacej omáčky bude slúžiť kvalitná sójová omáčka. Bez tej by predsa ázijské jedlá nemohli vôbec existovať! Rybaciu omáčku môžete v jedlách nahradiť sójovkou v pomere 1:1. Odborníci pre lepšiu chuť odporúčajú do lyžice sójovej omáčky primiešať 1 rozmixovanú ančovičku pre ešte lepšiu chuť.