Vopred sa ospravedlňujeme všetkým poctivým mäsožravcom a tým, ktorí raňajkujú bravčové párky, obedujú hovädzí steak (no dobre, keď chcú mať diétku, tak prívarok so sekanou) a večerajú domácu pečenú klobásku, pretože nasledujúce riadky ich zrejme nenadchnú. Avšak toto jednoducho musíte poznať! Seitan alebo takzvané pšeničné mäso bude stredobodom pozornosti nášho článku. A ak nás budete čítať ďalej, pochopíte, prečo nás tak zaujal.
Veľa pomenovaní = jeden význam
Seitan je známy tiež ako pšeničný glutén či pšeničný lepok a keďže ani seitan a ani glutén či lepok nie sú úplne bežne používané pojmy, poďme si ich trošku rozmeniť na drobné. Ak chceme byť struční a vecní, povieme, že ide o múku, zbavenú škrobu. A aby sme boli konkrétnejší, dochádza k tomu rozmiesením pšeničnej múky s vodou. Po vyplavení ostatných látok zostáva takzvaná gluténová hmota a dá sa povedať, že gluténové mäso je na svete. Hovoríme tu o pšeničnej bielkovine v tej napoctivejšej forme, veď seitan obsahuje okolo 75 % bielkovín a to už naozaj nie je len taký hocijaký podiel!
Bude sa ti páčiť: Ako nepribrať? Tieto letné maškrty pod 100 kalórií musíš ochutnať!
Dokonalá alternatíva k mäsu
Napríklad v ázijských krajinách je seitan úplne samozrejmou súčasťou pokrmov, veď sa na klasické mäso nielenže podobá, ešte je od neho na nerozoznanie aj pokiaľ ide o chuť. Avšak, ako ste si už isto domysleli, keďže tu často skloňujeme slovo lepok, celiatikom sa v tomto prípade veľmi neodvďačíme. Milé dámy, nejete alebo chcete prestať jesť mäso, ale uvedomujete si, že bielkoviny vám len tak z ničoho do lona nespadnú? A sójové mäso alebo tofu vám príde ako príliš chabá alternatíva? Ak ste v oboch prípadoch odpovedali ÁNO, seitan bude pre vás to pravé bielkovinové.
V kuchyni s ním môžete doslova čarovať
Pšeničný lepok je vo veľkom využívaný predovšetkým v pekárenskom priemysle, pričom cenené sú jeho vlastnosti, ako krehkosť a pružnosť zároveň. Ak si však seitan zadovážite tiež, príprava pokrmov s ním bude pre vás hračka. Na konci budú ľahko stráviteľné pokrmy s minimom tuku, naopak, s bohatým obsahom hodnotných bielkovín. Vaše telo nebude po jedle, obsahujúcom seitan, nijako zaťažené, pokrm bude strávený raz dva, no napriek tomu sa budete cítiť sýte. V mäsiarstve sa na pšeničné mäso radšej nepýtajte, avšak bez problémov ho zoženiete v špecializovaných predajniach, bio obchodoch alebo na internete.
Neprehliadni: Všetko o tahini: Toto potrebuješ vedieť skôr, než ju ochutnáš!