Jednoduchý recept na pita chlieb: Na domácom si pochutíš najviac!

Poznáte pita chlieb? Možno si aj vy s radosťou pochutnáte na dobrom kebabe v pita chlebe, plnom opečeného mäsa, rôznej zeleniny a, samozrejme, dobre ochuteného dresingu. Pita chlieb je tiež nazývaný aj ako arabský chlieb. Nie je len súčasťou kuchyne Blízkeho východu, ale tradične sa pripravuje i v stredozemnej kuchyni. Ide v podstate o druh pšeničného chleba.

Pita chlieb je pritom v rozličných regiónoch konzumovaný rôznorodými spôsobmi. Niekde sa k nemu podávajú omáčky či výživný hummus, inde je zase pita chlieb plnený a používaný na prípravu rozličných sendvičov a iných lahodných pokrmov. Napríklad v rámci gréckej kuchyne sa v pita chlebe často podáva souvlaki, čo je mäso grilované na špajdli.

Myslíte si, že pita chlieb je niečo, čo si môžete dopriať len na dovolenke v ďalekých destináciách, prípadne v stánkoch s rýchlym občerstvením? A čo tak si ho pripraviť doma? Upiecť pita chlieb vôbec nie je také náročné, ako by sa mohlo zdať. A domácemu jedlu sa predsa nič nevyrovná. Dnes vám preto prinášame jednoduchý recept na domáce pita placky, ktoré môžete podávať podľa vlastnej fantázie a chuti.

Naplňte ich napríklad kuracími kúskami s gyros korením, pridajte pikantný dresing, paradajky, kapustu, cibuľu a hoci aj ďalšiu obľúbenú zeleninu. Pokojne však môžete pita chlieb nakrájať na menšie kúsky a podávať s obľúbenou nátierkou. Pustíte sa do prípravy domáceho pita chlebu aj vy?

Skús aj: Grahamovo-špaldové žemle: Zdravé domáce pečivo

domáci pita chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1,5 šálky vlažnej vody
  • 20 g droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

Postup prípravy:

  • Ako prvé si pripravíme z vody, cukru a droždia kvások. 
  • V miske zmiešame múku, soľ, olej a pridáme i kvások. Vymiesime polomäkké a vláčne cesto.
  • Bochník cesta vložíme do zľahka vymastenej misky, prikryjeme a necháme kysnúť aspoň hodinu.
  • Následne si cesto rozdelíme približne na 8 menších bochníkov. Trochu ich v rukách povaľkáme a ešte necháme kysnúť 20 minút.
  • Nakysnuté kôpky rozvaľkáme na placky s hrúbkou asi 1 cm a priemerom asi 15 až 20 cm. 
  • Rúru necháme vyhriať na teplotu 230 °C aj s plechom. 
  • Na vyhriaty plech s papierom na pečenie uložíme placky (maximálne 2 až 3) a dáme piecť.
  • Pita chlieb pečieme asi 3 až 4 minúty z jednej strany a následne ďalšie 2 až 3 minúty po otočení.
  • Doba pečenia je v závislosti na konkrétnej rúre asi 6 až 10 minút. Placky by mali byť po upečení zlatisté až hnedasté a nafúknuté.
  • Upečený pita chlieb prekrojíme a naplníme obľúbenými ingredienciami. Dobrú chuť!

TIP: Placky je tiež možné opiecť na panvici s nepriľnavým povrchom a trochou oleja na strednom ohni. Postačia 2 až 3 minúty z každej strany.

Vychutnaj si pita chlieb s hummusom so sušenými paradajkmi

Hummus je pochúťka levantského pôvodu, ktorá má podobu kaše. Tradične sa pripravuje z cícera, sezamovej pasty tahiny, olivového oleja, soli, cesnaku a citrónovej šťavy. Tento pokrm sa často podáva ako dip práve s arabským pita chlebom. Dnes poznáme mnoho verzií hummusu, vyskúšať môžete napríklad tento so sušenými paradajkami. 

Ingrediencie:

  • 1 plechovka cíceru (400 g)

  • 3 ČL sezamovej pasty tahini
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL sušených paradajok
  • 1 PL oleja zo sušených paradajok
  • 1 KL mletej rímskej rasce
  • 1/4 ČL kajenského chilli
  • šťava z polky citróna
  • hrsť čerstvého koriandru
  • soľ a čierne mleté korenie
  • voda podľa potreby

Postup: Cícer zlejeme, prepláchneme a dáme do mixéra. Pridáme aj pretlačený cesnak, olej, tahini, koriander, sušené paradajky, rascu, chilli, soľ a korenie. Pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme trošku vody. Začneme mixovať. V prípade, že zmes je veľmi hustá, pridáme ešte trochu vody alebo olivového oleja. Podľa potreby ešte osolíme alebo okyslíme. Hotový hummus pokvapkáme olivovým olejom a môžeme posypať sušenými paradajkami a čerstvým koriandrom.

Aktualizovaný článok: 4.4.2023 

10 komentárov
Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

21.03.2021 12:17

Pita chlieb máme radi plnený

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

22.03.2021 18:59

Pita chlieb poznám,ale nenapadlo by ma,upiecť si ho doma.A pritom celkom jednoduchý recept.No určite,že to vyskúšam...a pekne naplním :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.03.2021 18:16

kedysi sme si podobné robili na sporáku na pevné palivo, aj lokše sa na ňom výborne piekli

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

25.03.2021 20:58

Vyskúšame, dnes sme mali kupovaný ale bol super aj ten :)

Vaše meno:

Patrik Podmanický

Patrik Podmanický

04.04.2021 17:38

Podľa receptu to je jednoduchá záležitosť, len chuť si neviem predstaviť. Musím vyskúšať, lebo pri pohľade na obrázok ma to zvádza k spomienkam na osúchy starej mamy.

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

08.04.2021 22:25

Dobrá inšpirácia, určite vyskúšam

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

04.04.2023 20:37

Ďakujem za recept. O tomto arabskom chlebe som už počula. Rada si tento recept vyskúšam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

04.04.2023 22:10

Najlepší. Mám ho rada, ale ešte nikdy som ho neskúšala upiecť doma

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

11.04.2023 20:08

Kupujem ho v obchode a plním no domáci je určite ešte lepší

Vaše meno:

Ivana Oravcová

Ivana Oravcová

03.09.2023 19:11

Och, tak to určite. Není nič lepšie ako vôňa čerstvého pečiva. Mám odskúšané aj tortilly, lavaš a sconey. To proste raz keď to skúsi spraviť sám to až potom zistí že to pečivo z obchodu sa nerovná domácemu produktu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE