Koreniny predstavujú niečo, čo dokáže chuť pokrmu dotiahnuť do dokonalosti. Na svete ich je skutočne neúrekom a snáď každá väčšia svetová kuchyňa má tie svoje špecifické. Množstvo korenín sa v tých našich kuchyniach ešte len udomácňuje, no práve v skúšaní nových chutí je to čaro.
Medzi menej bežné koreniny u nás môžeme zaradiť kardamom, amchoor či čertovo lajno, nazývané aj asafoetida. Dnes si niečo povieme o korení, ktoré je obľúbené v kuchyniach Stredného východu. Zistite, z čoho sa korenie sumac vyrába, ako vplýva na ľudský organizmus a ako ho používať v kuchyni.
Z čoho sa korenie sumac vyrába?
Korenie sumac, nazývané i sumah či sumak, sa pripravuje mletím sušených plodových palíc sumachu garbiarskeho. Ide o strom, respektíve ker s latinským názvom Rhus coriaria, ktorý dorastá do výšky 2 až 5 metrov. Radíme ho do čeľade obličkovcovité. Domovinou sumachu je Ázia aj juh Európy.
Dnes je rozšírený najmä na Strednom východe, juhu Ázie aj v okolí Stredozemného mora. Charakteristický je perovitými listami, ktoré sú zložené z 11 až 15 vajcovitých a na rube chlpatých lístkov.
Kvety sú biele až zelenkasté, drobné a usporiadané v koncových súkvetiach. Z nich sa neskôr vyvíjajú červené plody. Tie sú na jeseň zberané a následne sušené. Využívajú sa na prípravu spomínaného korenia. Melú sa na prášok. Sumac korenie je typické sýto červenou až červenofialovou farbou. Je tradičnou súčasťou najmä rôznorodej orientálnej kuchyne.
História a zaujímavosti o sumacu
Sumac patrí medzi najstaršie používané koreniny v oblasti Blízkeho východu. Už starovekí Rimania a Gréci ho využívali nielen na dochucovanie jedál, ale aj v tradičnom liečiteľstve – prášok zo sušených plodov sa používal na zastavovanie krvácania či podporu trávenia. V arabských a tureckých kuchyniach sa stal základnou súčasťou mnohých jedál, dodával im typickú kyslastú, sviežu chuť, ktorá sa odlišovala od klasického používania citróna alebo octu.
Dodnes je sumac neodmysliteľnou súčasťou tradičnej zmesi za’atar, ktorá kombinuje bylinky, sezamové semienka a práve toto korenie. V Libanone, Turecku či Iráne je úplne bežné, že sa sumac podáva priamo na stole ako univerzálne dochucovadlo, podobne ako u nás soľ či čierne korenie. Jeho výrazná farba sa okrem chuti využíva aj na vizuálne zatraktívnenie pokrmov.
Shutterstock®Priaznivé účinky sumac korenia
Mnohé koreniny dokážu nielen obohatiť a vylepšiť chuť pokrmu, ale majú i blahodarný vplyv na zdravie človeka. A korenie sumac v tomto smere nie je žiadnou výnimkou. Údajne ho kedysi dávno na liečebné účely využívali napríklad aj rímski legionári, ktorí tento prášok používali na zastavenie krvácania. Taktiež našiel uplatnenie pri príprave záparu na ťažkosti s tráviacim ústrojenstvom. Tradične sa ním liečili hnačky i žalúdočné problémy.
Sumac korenie má skutočne pozitívny vplyv na tráviaci trakt človeka. Oplatí sa ho pridávať do ťažších a mastnejších jedál, pretože účinne podporuje proces trávenia a metabolizmus. Okrem toho má antiseptické účinky, pozitívne vplýva na cholesterol a taktiež pomáha pri liečbe zápalov ústnej dutiny.
Ďalšie zdravotné benefity sumacu
Silné antioxidanty – pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi a spomaľuje proces starnutia.
Protizápalové účinky – môže zmierňovať zápalové procesy v tele a podporovať zdravie kĺbov.
Podpora imunity – vysoký obsah vitamínov a bioaktívnych látok prispieva k obranyschopnosti organizmu.
Regulácia cukru v krvi – niektoré štúdie naznačujú pozitívny vplyv na stabilizáciu glykémie.
Prospešný pre trávenie – zmierňuje nadúvanie a podporuje lepšie spracovanie ťažších jedál.
Bezpečnosť a možné riziká
Pri korení sumac je veľmi dôležité dávať si pozor na jeho pôvod. Existuje totiž viac druhov sumachu a nie všetky sú jedlé – niektoré, ako napríklad jedovatý sumach (Rhus toxicodendron), môžu byť zdraviu nebezpečné a vyvolávať silné alergické reakcie. Preto sa vždy odporúča kupovať sumac iba od overených predajcov a zaručených značiek, ktoré uvádzajú presný botanický pôvod.
Samotný jedlý sumac (Rhus coriaria) je pri správnom používaní bezpečný a dobre znášaný. Ako pri každej korenine, aj tu sa však odporúča striedmosť – vo veľkom množstve môže spôsobiť podráždenie žalúdka či tráviace ťažkosti. Citlivejší jedinci by mali začať s menšími dávkami a sledovať, ako ich telo reaguje. Dôležité je tiež správne skladovanie – v suchu a tme – aby si korenie zachovalo svoje účinky a neplesnivelo.
Shutterstock®Ako sumac využiť v kuchyni?
Po korení sumac sa môžete poobzerať na internete aj v predajniach s exotickými a orientálnymi potravinami. Charakteristické je najmä svojou kyslastou až citrónovou chuťou, takže jedlu dodá nádych sviežosti. Použiť ho v prvom rade môžete pri príprave rozličných arabských pochúťok, respektíve vo všeobecnosti v rozličných ázijských pokrmoch. Dokonale sa hodí do domáceho kebabu aj humusu. Nemusíte sa však báť po ňom siahnuť aj pri príprave oveľa bežnejších a u nás tradičnejších jedál.
Vďaka jeho kyslastej chuti vám môže v recepte nahradiť ocot či citrónovú šťavu. Dobre sa kombinuje s rôznymi druhmi mäsa. Hodí sa ku kuracine, jahňacine, hovädziemu mäsu, rybám aj plodom mora. Neváhajte po ňom siahnuť napríklad pri grilovaní. Sumac korenie môžete pridať do polievok, omáčok, nátierok, marinád či šalátových zálievok. Uplatnenie nájde aj pri príprave pečenej zeleniny. Dokonalá je kombinácia s baklažánom či paprikou.
Ako vyzerá kvalitný sumac
Kvalitný sumac spoznáte na prvý pohľad aj podľa vône. Mal by mať sýto červenú až červenofialovú farbu, ktorá signalizuje čerstvosť. Ak je korenie hnedasté alebo vyblednuté, pravdepodobne už stratilo svoje vlastnosti. Vôňa by mala byť jemne kyslastá, svieža, pripomínajúca citrón. Chuť je kyslastá, nie horká – práve horkosť naznačuje, že sumac nie je v ideálnej kvalite. Skladujte ho v uzatvárateľnej nádobe, mimo priameho svetla a vlhkosti, aby si zachoval svoju arómu aj účinky.
Sumac – korenie, ktoré si zaslúži miesto aj vo vašej kuchyni
Sumac je príkladom toho, ako môže menej známe korenie prekvapiť nielen chuťou, ale aj zdravotnými účinkami. Dodá pokrmom svieži kyslastý nádych, ktorý v mnohých prípadoch dokáže nahradiť citrón alebo ocot. Zároveň prináša telu cenné látky, ktoré podporujú trávenie, imunitu a celkovú vitalitu. Ak radi skúšate nové chute, sumac by rozhodne nemal chýbať vo vašej koreničkovej poličke – je to malý detail, ktorý dokáže premeniť aj obyčajné jedlo na kulinársky zážitok.
Aktualizovaný článok: 12.09.2025