Kôpor mnohí z nás poznajú hlavne ako koreninu, ktorá sa často používa pri varení. Vedeli ste však o tom, že táto úplne všedná bylina má aj liečivé účinky?
Kôpor je zdrojom mnohých minerálnych látok i vitamínov a pozitívne vplýva na viaceré orgány a funkcie ľudského tela. Objavte spolu s nami liečivú silu tradičnej koreniny!
Poznáte kôpor vôňavý?
Kôpor voňavý je jednoročná aromatická rastlina dorastajúca do výšky jedného metra. Charakteristická je svojou vôňou a rozkonárenou stonkou, na konci ktorej sú žltkasté kvietky. Táto bylina nie je náročná na pestovanie, zasadiť si ju môžete v záhrade alebo aj doma na balkóne. Kôpru stačí hlavne slnečné stanovisko, citlivý je však na premočenú pôdu.
Vysieva sa od apríla do augusta, pričom už po šiestich až siedmich týždňoch môžete zberať vňať. Kôpor môžete používať čerstvý, usušiť ho alebo zamraziť. Z kôpru sa dajú využiť všetky nadzemné časti rastliny, čiže mladé listy, vňať i plody. Je zdrojom vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselín a kyseliny listovej i pantoténovej. Obsahuje tiež železo, vápnik, horčík, draslík, meď a vitamíny A, B aj C.
Aké má kôpor účinky?
Táto aromatická rastlina predstavuje silnú podporu imunity a ochranu buniek pred radikálmi. Kôpor má antiseptické vlastnosti, vďaka čomu je účinný napríklad pri liečbe kožných ochorení. Vhodný je na odvodnenie tela od nadbytočnej vody, pretože pôsobí močopudne. Rastlina tiež prečisťuje močové cesty a obličky, podporuje pravidelné vyprázdňovanie a chuť do jedla.
Určite ho vyskúšajte, ak máte pokazený žalúdok, trápia vás kŕče, tehotenské nevoľnosti alebo máte problém s dojčením. Kôpor totiž dojčiacim matkám môže pomôcť s tvorbou mlieka. Taktiež má upokojujúce účinky na nervový systém a pozitívne vplýva aj na proces trávenia. Kôpor môže rovnako poslúžiť pri detoxikácii celého organizmu.
Recept na kôprovú tinktúru
Kôpor sa dá v prvom rade pravidelne konzumovať a používať ako korenina, no pripraviť z neho môžete aj liečivú tinktúru.
POSTUP: V pol litri aspoň 40 percentného alkoholu nechajte lúhovať 200 gramov čerstvo nakrájaného kôpru približne dva týždne. Následne sceďte cez jemnú tkaninu a skladujte v tmavej nádobe s dobrým uzatváraním.
POUŽITIE: Vnútorne ju môžete používať na spomínané zdravotné ťažkosti po kvapkách. Denne postačí 15 kvapiek kôprovej tinktúry. Zvonka ju zase vyskúšajte mazať na postihnuté miesta alebo používať vo forme obkladov.
Odporúčame: Aspirín - netradičné využitie lieku v domácnosti!
Kôprový čaj zo semien
Zo semien kôpru sa dá pripraviť účinný čaj.
POSTUP: Jednu kávovú lyžičku rozdrvených sušených semien tejto aromatickej rastliny zalejte 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať aspoň päť minút. Potom výluh sceďte a nechajte vychladnúť.
POUŽITIE: Pri ťažkostiach si môžete dopriať dve až tri šálky denne. Pomôže vám hlavne pri žalúdočných problémoch, zlom trávení i nespavosti. Rovnako uľaví aj pri tehotenskej nevoľnosti. Silnejší odvar zo semien kôpru zase vyskúšajte použiť na kúpeľ vašich rúk, spevníte si tak nechty.
TIP: Požutie kôprových semienok zabezpečí čerstvý dych a pomáhajú aj proti čkaniu.
Recept na kôprovú nátierku
Nezabúdajte si kôpor vychutnávať aj v rôznych pokrmoch. Odporúčame napríklad nátierku z čerstvého kôpru, ktorá je skvelou voľbou na raňajky, desiatu aj ľahšiu večeru.
Ingrediencie:
-
250 g hrudkového tvarohu
- 2 PL kyslej smotany
- 2 PL nasekaného čerstvého kôpru
- 2 jarné cibuľky
- 1 PL extra panenského olivového oleja
- 1 KL citrónovej šťavy
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup: V miske si zmiešame tvaroh so smotanou a pridáme nasekaný čerstvý kôpor. Potom pridáme nakrájanú jarnú cibuľku aj s vňaťou. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávame na čerstvom chlebe, bagetke alebo hrianke.
16 komentárov
Janka Komadova
30.08.2023 20:31Mám jo v záhrade sní som nevedela źe je tak prospešný pre organizmus
Mária Maxianová
19.08.2023 14:31kôpru máme plnú záhradu, zásobujeme celú rodinu, bytovku, známych...
Mária Sivová
16.08.2023 09:53Milujem túto rastlinku práve pre jej nezameniteľnú vôňu a chuť.
Jana Čipková
01.01.2021 19:50Kôpor mám rada, do jedál ho pridávam často. Pestujem si ho v záhradke a zamrazujem si ho na zimu,
Marta Kendrová
29.06.2020 07:23dávam ho do vázy, krásne vyzerá a prevonia celý dom
Regina Klara Golasova
03.10.2017 10:22Vynikajuci clanok. Dakujem.
Lucia Stupková
26.09.2017 21:44Kopor je nedocenena bylinka,napr.na podporu laktacie je vyborny
Juliana Šurkovská
13.09.2017 17:26Kôpor má všestranné využitie, ja ho používam aj pri zaváraní uhoriek.
Anna Kristova
02.09.2017 12:49Toto som o kôpre nevedela
Jana Uhrová
13.08.2017 16:38toľko využití má táto bežne dostupná rastlinka, to som nevedela
Soňa Krátka
13.08.2017 08:15používam do omáčok, do šalátov, do sterilizovaných uhoriek, páči sa mi tá vôňa tak isto ako petržlenová vňať...zaujalo ma, že je vhodný aj na prečistenie obličiek...
Marianna Rajniaková
12.08.2017 20:27ja len do prívarkov a on má toľko využití..
Milka Damašková
11.08.2017 22:55Jedlá s kôprom sú fajn, mám ho tiež rada v prívarkoch a omáčkach. Ani som nevedela, že sa v ňom ukrýva taká liečivá sila..
Monika Č
11.08.2017 12:43nemám rada kôpor.. ale jediný moment kedy som ho konzumovala resp. robila si z neho čaj bolo keď som kojila :)
Daniela Bieliková
11.08.2017 11:53kôpor mám veľmi rada, páči sa mi jeho vôňa i chuť
Soňa Kelemenová
11.08.2017 07:40NO PROSíM.....čo som sa to práve dozvedela...... kôpor máme doma vysadený v záhrade.... používam ho na prípravu prívarkou..... mám ho rada aj na čerstvo ako prílohu s rôznymi druhmi dipov..... a po vysušení si ho rozdrvím a zmiešam s hrubou soľou.... alebo si ho zvyknem aj zmraziť na zimu....