Recept na pečené artičoky: Vynikajúca zdravá príloha ako lusk

Napohľad sú artičoky trochu desivou zeleninou, no určite sa ich oplatí vyskúšať. Keď už nie pre ich znamenitú chuť, tak preto, že čo im možno bolo zobrané na kráse, to im bolo jednoznačne pridané na výživových hodnotách. Aby sme boli presní, artičoky sú v podstate kvet a sú plné antioxidantov a významných minerálov, ako je napríklad draslík, sodík, magnézium či fosfor. To znamená, že sa ich rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Recept na pečené artičoky si zamilujete!

Zaujme ťa: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!

artičoky v trúbe

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie

  • 1 artičok
  • šťava z 1/2 citróna
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • 2-3 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • petržlenová vňať (nasekaná, asi za hrsť)
  • nastrúhaný parmezán na posypanie

Postup prípravy

  1. Odstránime si stonku artičoku a zrežeme ho aj zvrchu. Pomocou nožníc pozastrihávame jeho listy.
  2. Artičok zvrchu polejeme šťavou z polovice citróna, aby nám nezoxidoval a nezhnedol.
  3. Artičok si prenesieme na dostatočne veľký alobal a potrieme ho olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  4. Na vrch artičoku si dáme prelisované strúčiky cesnaku a lyžičkou poriadne rozotrieme, prípadne vtrieme cesnak do otvorov.
  5. Na artičok pridáme petržlenovú vňať, pomocou prstov ju povtláčame dovnútra artičoku.
  6. Napokon posypeme parmezánom, pričom sa syr snažíme dostať aj dovnútra plodu.
  7. Artičok zabalíme do alobalu a dáme do zapekacej misy. Pečieme na 220 stupňov asi hodinu a 20 minút.
  8. Alobal po upečení opatrne odstránime a artičok ošúpeme z listov, až kým sa neprebojujeme k srdcu, ktoré je hotové na jedenie.
  9. Podávajte s cesnakovým dipom alebo len tak, samotné. Pre lepšie pochopenie prípravy si pozrite video z youtube kanálu Tasty vyššie.

Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Helena Zobková

Helena Zobková

30.07.2018 15:21

Takte tento recept rozhodne vyskúšam. Jednoduchá príprava a to mám rada.

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

07.08.2018 20:44

Aj ked to vyzera velmi dobre, articokom som na chut este neprisla....

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

08.09.2018 15:53

artičoky sú výborné aj na podporu trávenia

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

03.09.2020 14:21

zaujímavý recept

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 14:41

Artičoky som ešte nikdy nejedla a ani ma nejako extra nelákajú :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.