Tatársky biftek alebo, ak chcete, tatarák, je pochúťka, na ktorú mnohí nedáme dopustiť. Tatársky biftek je tradičné jedlo z mletého surového hovädzieho mäsa, ktoré je dochutené rôznymi prísadami. Typicky sa do mäsa pridávajú surové vajce, cibuľa, horčica, kapary, worcesterská omáčka a korenie.
Chutný tatarák sa často podáva s opečeným chlebom alebo hriankami, aby sa vyvážila jeho intenzívna chuť. Toto jedlo je populárne najmä v strednej a východnej Európe, kde sa považuje za delikatesu. Príprava vyžaduje čerstvé a kvalitné hovädzie mäso, pretože sa konzumuje surové.
A hoci má tento pokrm mnoho fanúšikov, zároveň sa nájde aj množstvo jeho odporcov, ktorým prekáža fakt, že je vyrobený práve zo surového mäsa. Ak patríte medzi nich, tento recept vás bude určite zaujímať, pretože ide o tatarák z cukety, chuťovo na nerozoznanie od toho pravého – mäsového. Tak čo, vyskúšate cuketový tatarák?
Zásobte sa cuketou – poďakuje sa vám rozpočet aj zdravie
Cuketová sezóna je práve teraz v plnom prúde, preto predtým, než sa pustíme do prípravy „falošného“ tataráku z tejto obľúbenej zeleniny, pripomeňme si, prečo by mala byť cuketa súčasťou nášho jedálnička. Nuž, v prvom rade preto, že je to zdravá a pritom chuťovo ideálna náhrada takmer akejkoľvek potraviny.
Cuketou totiž môžete nahradiť tak grilované mäso, zemiaky v plackách, akúkoľvek omáčku na cestoviny, ako aj ovocie v koláči (takisto vie dokonale zjemniť bábovku). Alebo skúšate cuketové pomazánky? Cukety môžete variť, grilovať, zavárať, piecť. Dajú sa využiť rôznorodo. Aj vy obľubujete rôzne recepty na spracovanie cukety? Tak čo, vyskúšate recept na cuketový tatársky biftek?
Shutterstock®
Pri cukete sa fantázii medze nekladú
Keďže sama o sebe je cuketa chuťovo pomerne nevýrazná, môžete ju v kuchyni kreovať, ako sa vám len zachce – vynikajúca bude tak s cesnakom, ako aj nasladko. Je zároveň základnou surovinou na prípravu celosvetovo obľúbeného jedla ratatouille. Cuketa je doslova „multifunkčná“ potravina, ktorá navyše neobsahuje takmer žiadne kalórie, naopak, obsahuje veľké množstvo vitamínu A, vlákniny a draslíka.
Avšak dôležité je si uvedomiť, že najviac živín sa nachádza v cuketovej šupke, ktorú preto skutočne netreba vyhadzovať. Až 91 % obsahu cukety tvorí voda. Prispeje k detoxikácii vášho organizmu a ak sa snažíte schudnúť, práve táto zelenina by mala tvoriť gro vášho jedálnička. Mimochodom, cukete sa hovorí aj cukina a oba názvy pochádzajú z talianskeho zucca (tekvica).
Fit cuketový tatarák – ingrediencie:
väčšiu cuketu (alebo 2 menšie)
2 strúčiky cesnaku
cibuľu
100 g postrúhaného syra (ideálne parmezán)
horčicu (ideálne dijónsku)
soľ, mleté čierne korenie a sladkú papriku
Recept na cuketový tatarák nielen na hrianky
Cuketu umyte, odkrojte konce a nahrubo nastrúhajte aj so šupkou. Šupky sa zbavte len v prípade, že už je cuketa staršia. Vtedy vykrojte aj semienka. Nastrúhanú cuketu v mise osoľte, nechajte postáť asi desať minút a medzitým opečte na panvici cibuľu. Vodu z cukety zlejte, zmes vyžmýkajte a pridajte na panvicu k opečenej cibuli. Restujte spolu približne päť minút, napokon pridajte roztlačený cesnak. Keď cuketová zmes vychladne, dochuťte ju syrom, horčicou a okoreňte. Poriadne premiešajte.
Do zmesi môžete, ale nemusíte pridať kečup, sójovú omáčku, tabasco, citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno pokrájané kyslé uhorky, rovnako pokrájanú papriku alebo pomleté mandle. Všetko závisí na vašich chutiach a preferenciách, pokaziť určite nemáte čo.
Napokon si pripravte opečené hrianky s cesnakom, s ktorými bude cuketový tatarák chutiť úplne dokonalo. A skvelé je, že si na ňom môžu pochutnať aj vegáni a vegetariáni.
EXTRA TIP: Recept na tatarák z lososa
300 g čerstvého lososa (bez kože a kostí)
1 malá cibuľa
2 lyžice kapár
1 lyžica čerstvého kôpru
1 lyžica horčice (najlepšie dijonskej)
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie podľa chuti
avokáda (voliteľné)
POSTUP: Lososa nakrájajte na veľmi malé kocky ostrým nožom. Môžete ho tiež jemne nasekať, aby bol ľahšie premiešateľný s ostatnými prísadami. V mise zmiešajte nakrájaného lososa, jemne nasekanú cibuľu, kapary a kôpor. Pridajte horčicu, olivový olej a citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili.
Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Ak chcete, môžete pridať aj nakrájané avokádo, ktoré dodá jemnú a krémovú textúru. Tatársky biftek z lososa podávajte okamžite. Môžete ho servírovať na hriankach, ako predjedlo alebo ako hlavné jedlo s čerstvým šalátom. Na dozdobenie môžete použiť plátky citróna, vetvičky kôpru alebo nakrájané avokádo pre extra farbu a chuť.
Rýchle recepty na spracovanie cukety:
Anketa: Jedli ste už cuketový tatarák?
Odpovedalo 427 ľudí
26%
58%
15%
Článok aktualizovaný 10.6.2024
Aktualizovaný článok: 10.06.2024
20 komentárov
Alena Hocková
16.01.2019 15:39Toto musím vyskúšať. Toóóľko veľa cukety máme každý rok na záhrade, až mi je ľúto, že som na tento recept nenatrafila skôr, ale hneď ako bude sezóna, vyskúšam. Ďakujem za tip.
Zuzana Szocsova
01.12.2018 10:18tento recept sa mi paci, klasicky tatarsky som nikdy nejedla a bola by som ozaj zvedava ci tento je na nerozoznanie od praveho :)
Alžbeta Stanková
08.09.2018 18:09škoda, že my už v záhrade nemáme cukety, bolo ich neúrekom, aj susedkám som rozdávala celé leto.Takto som ju ešte nepripravovala -na budúci rok vyskúšam. Z cukety je výborný prívarok, s udusenou ciubuľkou a batatmi je výborná ako príloha k mäsu alebo rybe
Jana Čipková
03.08.2018 22:42určite vyskúšam
Marta Bujdošová
02.08.2018 10:37určite vyskusam, vyzera lakavo
Angela Gavlasová
26.07.2018 04:34Mňam, tak toto vyzerá božsky, vyskúšam :)
Ľudka Uličná
25.07.2018 14:46vyzera dobre
Daniela Šurláková
20.07.2018 11:39Cuketu tiež robievam na iks spôsobov,ale toto určite vyskúšam,lebo tatarák máme doma všetci radi.A keďže cukiet mám teraz plnú záhradu,tak aspoň budem obmieňať recepty.Niečo podobné robievam aj z húb.
Milka Damašková
20.07.2018 00:27Vyzerá to naozaj zaujímavo :) Už aj si píšem recept :)
Jana Uhrová
19.07.2018 18:17keďže cuketu rada obľubujem, aj toto musí byť skvelé
Mária Chromíková
19.07.2018 13:42vyskúšam, tento vegetariansky recept.
Blažena Sádovská
19.07.2018 13:28Ešte som z cukety neskúšala, ale musí byť výborný, určite vyskúšam z našej domácej cukety:))
Mária Liščinská
19.07.2018 01:44Skvelý tip! Tento rok bol a vyzerá to, že ešte stále je a bude veľmi plodný na cuketu, hokaido, patizóny a ďalšie odrody tejto skvelej zeleninky. Ak ste z východu (okres Bardejov) napr. alebo z blízkosti Raslavíc, ozvite sa mi na mail, lebo už s maminkou nevieme čo robiť, darujeme naozaj hocikomu. Kľudne si príďte aj osobne, ... :)
Elena Švachová
18.07.2018 22:35No toto určite vyskúšam...už si idem recept zapísať.
Pavlína Vaksmundská
18.07.2018 17:57Dakujem za recept, je to skvelý nápad. Určite to raz vyskúšam ,cuketu mám rada .Akurát som robila cuketové fašírky..
Martina Varhaníková
18.07.2018 13:17wau...určite vyskúšam...cuketa je výborná zeleninka...vďaka za recept. :o)
Marianna Rajniaková
18.07.2018 10:28vyzerá to dobre, zbieram takéto recepty, mäso moc nemusím
Mária Maxianová
18.07.2018 08:04vyskúšame, skoro každý deň máme niečo z cukety, keďže je zrovna sezóna a urodilo sa
Ľubica Šťastná
18.07.2018 07:54Super, vďaka za recept!
Marta Kendrová
18.07.2018 07:23Vyskúšam:)