Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Aj keď je to smažené jedlo, strávite ho ľahšie ako napríklad rezeň. Tak poďte s nami smažiť - táto cuketa v trojobale vás nesklame!
Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Vyprážaným jedlám sa počas letných horúčav radšej vyhýbame, lebo sú ťažšie na trávenie.
No tento recept má určite výnimku, počas leta ho musíte urobiť aspoň raz. Cuketa je zelenina plná vody, preto ju strávime oveľa rýchlejšie ako napríklad smažený rezeň.
Takže neváhajte a poďte si s nami pripraviť vyprážanú cuketu v trojobale, ktorú si môžeme vysmažiť kedykoľvek počas roka! Po tom to recepte, už nebudete pripravovať z cukety len klasické a veľmi obľúbené cuketové placky. My cuketu milujeme na rôzne spôsoby!
Ingrediencie na vyprážanú cuketu:
- veľké cukety (ideálne užšie)
- hladká múka
- asi 5 vajíčok
- strúhanka
- soľ
- masť alebo olej na vyprážanie
Vyprážaná cuketa postup prípravy:
1. Cuketu umyjeme a ošúpeme. Potom cukiny nakrájame na kolieska. Z obidvoch strán osolíme a necháme ju odležať aspoň 10 minút. Cuketa pustí vodu a zmäkne. Potom ju po jednom poukladáme na utierku a vysušíme.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová2. Pripravíme si trojobal. Do jednej misky nasypeme múku, do ďalšej rozbijeme vajíčka, osolíme ich a pridáme trošku mlieka. Do poslednej pripravíme strúhanku. Každý plátok cukety postupne obalíme najprv v múke, potom vo vajíčku a napokon v strúhanke. Takto obalíme kúsky cukety.
TIP: Ak nemáte radi drsný povrch takto vysmažených cukiet alebo rezňov, pred položením do horúceho oleja ich ešte raz namočte do vajíčka. Budú tak jemné, mäkké a vysmažia sa krásne dočervena.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová3. Pripravíme si hlbokú panvicu, do ktorej dáme asi štyri kopcovité polievkové lyžice bravčovej masti a potom ešte prilejeme olej. Tuku musí byť toľko, aby v ňom cukety plávali. Musí byť tiež veľmi horúci, inak by ho priveľa vsiakli. Preto si pred smažením urobte skúšku s kúskom strúhanky zlepenej s vajíčkom. Ak okamžite vypláva na povrch, tuk je dostatočne horúci.
4. Cuketu smažíme z oboch strán pár minút, musíme ju neustále sledovať, lebo to ide celkom rýchlo. Vysmažené kolieska odkladáme na tanier s kuchynskými obrúskami, aby stiekol prebytočný tuk.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora VizváryováPodávanie vyprážanej cukety
Smaženú cuketu podávame s ľubovoľnými prílohami. Skvelou voľbou sú varené zemiaky, tiež pečené zemiaky alebo zemiaková kaša. Môže to byť aj prívarok. Ak podávame cukety so zemiakmi, isto sa hodí tatárka, resp. tatárska omáčka, kečup alebo nejaký domáci dresing. Dobrú chuť!
Alternatívy príloh alebo spôsobov servírovania
Vyprážaná cuketa v trojobale je veľmi univerzálna a dá sa podávať na viacero chutných spôsobov. Okrem klasických príloh, ako sú varené zemiaky či zemiaková kaša, skvele ladí aj s osviežujúcim zeleninovým šalátom alebo jogurtovým dipom.
Ak máte radi streetfood štýl, skúste obalené cuketové kolieska vložiť do sendviča či domáceho burgeru namiesto mäsa – doplnené tatárskou omáčkou a chrumkavým šalátom to bude dokonalý zážitok. Cuketu tiež môžete podávať ako predjedlo alebo ako ľahký večerný snack.
Skladovanie a ohrev cukety v trojobale
Ak vám ostane pár kúskov vyprážanej cukety, neváhajte si ich odložiť na neskôr. Ideálne je uložiť ich do vzduchotesnej nádoby a uchovávať v chladničke, kde vydržia čerstvé približne 1 až 2 dni. Pred uskladnením ich však nechajte úplne vychladnúť, aby sa v nádobe netvorila vlhkosť.
Pri opätovnom ohrievaní sa vyhnite mikrovlnke, ktorá z cukety spraví „gumové kolieska“. Oveľa lepší výsledok dosiahnete v rúre predhriatej na 180 °C – cuketu poukladajte na plech s papierom na pečenie a krátko zohrejte, kým nebude chrumkavá. Výbornou voľbou je aj airfryer, kde postačí niekoľko minút.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora VizváryováĎalšie tipy a triky pre vylepšenie receptu:
1. Pridajte bylinky:
Do trojobalu môžete pridať sušené bylinky ako oregano, bazalku alebo tymian, ktoré dodajú cukete extra chuť. Skvele sa hodí aj kombinácia provensalských byliniek, ktorá dodá jedlu stredomorský nádych. Ak chcete jemnejšiu chuť, môžete skúsiť čerstvé nasekané bylinky, ktoré z cukety urobia svieže letné jedlo.
2. Zdravšia verzia:
Ak chcete zdravšiu verziu, môžete cuketu obaliť v kukuričných vločkách alebo mandľovej múke. Týmto spôsobom znížite množstvo klasickej pšeničnej múky a pridáte viac vlákniny či zdravých tukov. Mandľová múka navyše dodá obalu jemne orieškovú chuť, ktorá sa k cukete výborne hodí.
3. Bezlepková verzia:
Použite bezlepkovú múku a bezlepkovú strúhanku na obaľovanie cukety, aby ste mali bezlepkovú verziu tohto chutného jedla. Dnes už sú na trhu rôzne druhy bezlepkových alternatív, ktoré zachovajú chrumkavosť obalu. Výbornou voľbou je aj ryžová múka alebo strúhanka z pohánkového chleba.
4. Pečenie namiesto smaženia:
Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, môžete cuketu obalenú v trojobale upiecť v rúre. Pečte ju pri teplote 200 °C, kým nebude zlatohnedá a chrumkavá, ideálne na papieri na pečenie s kvapkou olivového oleja. Takto pripravená cuketa je ľahšia, menej mastná a vhodná aj pre ľudí, ktorí preferujú diétnejšiu stravu.
5. Cuketa v trojobale z teplovzdušnej fritézy:
Ak si chcete dopriať túto pochúťku v odľahčenej podobe, skúste prípravu v teplovzdušnej fritéze. Cuketu obalíte klasicky v trojobale, poukladáte do airfryera a jemne postriekate olejom v spreji. Pečte približne 12 až 15 minút pri teplote 180 °C – výsledok bude krásne zlatistý, chrumkavý a oveľa menej mastný ako pri klasickom smažení.
Nutričné výhody cukety
Cuketa je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamín A, folát, draslík a antioxidanty. Vďaka vysokému obsahu vody je cuketa výborná na hydratáciu a podporu trávenia. Táto zelenina je skvelým doplnkom k vyváženej strave, a to nielen v letných mesiacoch.
Využitie zvyškov cukety
Ak vám po príprave vyprážanej cukety zostanú nejaké zvyšky, môžete ich využiť na prípravu rôznych jedál. Skúste ich pridať do šalátov, polievok alebo cestovín. Zvyšky cukety môžete tiež nakrájať na malé kúsky a pridať do omeliet alebo frittaty.
Odporúčame aj ďalšie recepty s cuketou:
- Pizza cuketové jednohubky
- Cuketový prívarok s kyslou smotanou
- Grilované cukety a iné recepty z cukety
- Plnená pečená cuketa
- Cuketová nátierka
- Cuketová polievka s mrkvou
- Cuketové fašírky
- Domáce chipsy z cukety
- Cuketová galetka s ricottou
- Cuketové závitky s klobáskou
- Čokoládové muffiny z cukety
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová
Aktualizovaný článok: 31.07.2025