Vyprážaná cuketa v trojobale – celý foto postup prípravy a triky na vylepšenie chute

Vyprážaná cuketa v trojobale recept

Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Aj keď je to smažené jedlo, strávite ho ľahšie ako napríklad rezeň. Tak poďte s nami smažiť - táto cuketa v trojobale vás nesklame!

Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Vyprážaným jedlám sa počas letných horúčav radšej vyhýbame, lebo sú ťažšie na trávenie. 

No tento recept má určite výnimku, počas leta ho musíte urobiť aspoň raz. Cuketa je zelenina plná vody, preto ju strávime oveľa rýchlejšie ako napríklad smažený rezeň. 

Takže neváhajte a poďte si s nami pripraviť vyprážanú cuketu v trojobale, ktorú si môžeme vysmažiť kedykoľvek počas roka! Po tom to recepte, už nebudete pripravovať z cukety len klasické a veľmi obľúbené cuketové placky. My cuketu milujeme na rôzne spôsoby!

Ingrediencie na vyprážanú cuketu:

  • veľké cukety (ideálne užšie)
  • hladká múka
  • asi 5 vajíčok
  • strúhanka
  • soľ
  • masť alebo olej na vyprážanie

Vyprážaná cuketa postup prípravy:

1. Cuketu umyjeme a ošúpeme. Potom cukiny nakrájame na kolieska. Z obidvoch strán osolíme a necháme ju odležať aspoň 10 minút. Cuketa pustí vodu a zmäkne. Potom ju po jednom poukladáme na utierku a vysušíme.

Odporúčame: Ako si vyrobiť bujónové kocky? Tento domáci kurací bujón si zamiluješ!

príprava cukety na obalovanie
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

2. Pripravíme si trojobal. Do jednej misky nasypeme múku, do ďalšej rozbijeme vajíčka, osolíme ich a pridáme trošku mlieka. Do poslednej pripravíme strúhanku. Každý plátok cukety postupne obalíme najprv v múke, potom vo vajíčku a napokon v strúhanke. Takto obalíme kúsky cukety.

TIP: Ak nemáte radi drsný povrch takto vysmažených cukiet alebo rezňov, pred položením do horúceho oleja ich ešte raz namočte do vajíčka. Budú tak jemné, mäkké a vysmažia sa krásne dočervena. 

Odporúčame: Nevieš, ako zužitkovať zvyšok ryže? Sprav si z nej tieto chutné ryžové koláčiky!

ako obaliť cuketu v trojobale
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

3. Pripravíme si hlbokú panvicu, do ktorej dáme asi štyri kopcovité polievkové lyžice bravčovej masti a potom ešte prilejeme olej. Tuku musí byť toľko, aby v ňom cukety plávali. Musí byť tiež veľmi horúci, inak by ho priveľa vsiakli. Preto si pred smažením urobte skúšku s kúskom strúhanky zlepenej s vajíčkom. Ak okamžite vypláva na povrch, tuk je dostatočne horúci.

Odporúčame: Domáci recept: Cisársky trhanec

vysmážanie cukety v trojobale
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

4. Cuketu smažíme z oboch strán pár minút, musíme ju neustále sledovať, lebo to ide celkom rýchlo. Vysmažené kolieska odkladáme na tanier s kuchynskými obrúskami, aby stiekol prebytočný tuk.

Odporúčame: Originálny valentínsky recept – pizza srdiečko s mozzarellou

servírovanie cukety v trojobale
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Podávanie vyprážanej cukety

Smaženú cuketu podávame s ľubovoľnými prílohami. Skvelou voľbou sú varené zemiaky, tiež pečené zemiaky alebo zemiaková kaša. Môže to byť aj prívarok. Ak podávame cukety so zemiakmi, isto sa hodí tatárka, resp. tatárska omáčka, kečup alebo nejaký domáci dresing. Dobrú chuť!

Ďalšie tipy a triky pre vylepšenie receptu:

1. Pridajte bylinky:

Do trojobalu môžete pridať sušené bylinky ako oregano, bazalku alebo tymian, ktoré dodajú cukete extra chuť.

2. Zdravšia verzia:

Ak chcete zdravšiu verziu, môžete cuketu obaliť v kukuričných vločkách alebo mandľovej múke.

3. Bezlepková verzia: 

Použite bezlepkovú múku a bezlepkovú strúhanku na obalovanie cukety, aby ste mali bezlepkovú verziu tohto chutného jedla.

4. Pečenie namiesto smaženia: 

Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, môžete cuketu obalenú v trojobale upiecť v rúre. Pečte ju pri teplote 200°C, kým nebude zlatohnedá a chrumkavá.

Nutričné výhody cukety

Cuketa je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamín A, folát, draslík a antioxidanty. Vďaka vysokému obsahu vody je cuketa výborná na hydratáciu a podporu trávenia. Táto zelenina je skvelým doplnkom k vyváženej strave, a to nielen v letných mesiacoch.

Využitie zvyškov cukety

Ak vám po príprave vyprážanej cukety zostanú nejaké zvyšky, môžete ich využiť na prípravu rôznych jedál. Skúste ich pridať do šalátov, polievok alebo cestovín. Zvyšky cukety môžete tiež nakrájať na malé kúsky a pridať do omeliet alebo frittaty.

Odporúčame aj ďalšie chutné alebo zdravé recepty s cuketou:

Článok aktualizovaný 1.8.2024

Aktualizovaný článok: 01.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.08.2017 06:59

áno je to klasika aj u nás doma, keď máme v záhrade obdobie cukiet

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

12.08.2017 08:53

To máme radi,tiež patizón.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.08.2017 09:17

stara dobra osvedcena metoda.... cuketu mame velmi radi.... robievam placky... nakladanu cuketu z ryzou a klasika vyprazanu tiez, lem z rozdielom ze namiesto struhanky pouzijem confleksy.... nam to viac chuti takto...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

12.08.2017 09:23

Keď mám cukety na záhrade tak rada robím vypražané ale aj grilované,plnené a nezabúdam aj na cuketový prívarok.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

12.08.2017 13:16

mňam milujem vyprážanú ceketu :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

12.08.2017 16:33

Zas ste ma raz navnadili, toto jedlo milujem :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

13.08.2017 21:49

mňaaam, toto milujem

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.08.2017 18:19

máme radi cuketu v trojobale, ale patizón ešte radšej

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:26

rýchla a obľúbená klasika, ešte je fajn obaliť cuketu plátkom syra alebo šunky a potom v trojobale

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

09.08.2022 12:29

Dlho som už nemala - tak si ju určite pripravím.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.