Vyprážaná cuketa v trojobale – celý foto postup prípravy a triky na vylepšenie chute

Vyprážaná cuketa v trojobale recept

Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Aj keď je to smažené jedlo, strávite ho ľahšie ako napríklad rezeň. Tak poďte s nami smažiť - táto cuketa v trojobale vás nesklame!

Určite túto pochúťku dobre poznáte. A ak nie, je najvyšší čas to napraviť. Počas cuketovej sezóny by bola veľká škoda neskúsiť tento jednoduchý recept. Garantujeme vám, že jedna cuketa vám stačiť nebude. Vyprážaným jedlám sa počas letných horúčav radšej vyhýbame, lebo sú ťažšie na trávenie. 

No tento recept má určite výnimku, počas leta ho musíte urobiť aspoň raz. Cuketa je zelenina plná vody, preto ju strávime oveľa rýchlejšie ako napríklad smažený rezeň. 

Takže neváhajte a poďte si s nami pripraviť vyprážanú cuketu v trojobale, ktorú si môžeme vysmažiť kedykoľvek počas roka! Po tom to recepte, už nebudete pripravovať z cukety len klasické a veľmi obľúbené cuketové placky. My cuketu milujeme na rôzne spôsoby!

Ingrediencie na vyprážanú cuketu:

  • veľké cukety (ideálne užšie)
  • hladká múka
  • asi 5 vajíčok
  • strúhanka
  • soľ
  • masť alebo olej na vyprážanie

Vyprážaná cuketa postup prípravy:

1. Cuketu umyjeme a ošúpeme. Potom cukiny nakrájame na kolieska. Z obidvoch strán osolíme a necháme ju odležať aspoň 10 minút. Cuketa pustí vodu a zmäkne. Potom ju po jednom poukladáme na utierku a vysušíme.

príprava cukety na obalovanie
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

2. Pripravíme si trojobal. Do jednej misky nasypeme múku, do ďalšej rozbijeme vajíčka, osolíme ich a pridáme trošku mlieka. Do poslednej pripravíme strúhanku. Každý plátok cukety postupne obalíme najprv v múke, potom vo vajíčku a napokon v strúhanke. Takto obalíme kúsky cukety.

TIP: Ak nemáte radi drsný povrch takto vysmažených cukiet alebo rezňov, pred položením do horúceho oleja ich ešte raz namočte do vajíčka. Budú tak jemné, mäkké a vysmažia sa krásne dočervena. 

ako obaliť cuketu v trojobale
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

3. Pripravíme si hlbokú panvicu, do ktorej dáme asi štyri kopcovité polievkové lyžice bravčovej masti a potom ešte prilejeme olej. Tuku musí byť toľko, aby v ňom cukety plávali. Musí byť tiež veľmi horúci, inak by ho priveľa vsiakli. Preto si pred smažením urobte skúšku s kúskom strúhanky zlepenej s vajíčkom. Ak okamžite vypláva na povrch, tuk je dostatočne horúci.

4. Cuketu smažíme z oboch strán pár minút, musíme ju neustále sledovať, lebo to ide celkom rýchlo. Vysmažené kolieska odkladáme na tanier s kuchynskými obrúskami, aby stiekol prebytočný tuk.

vysmážanie cukety v trojobale
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Podávanie vyprážanej cukety

Smaženú cuketu podávame s ľubovoľnými prílohami. Skvelou voľbou sú varené zemiaky, tiež pečené zemiaky alebo zemiaková kaša. Môže to byť aj prívarok. Ak podávame cukety so zemiakmi, isto sa hodí tatárka, resp. tatárska omáčka, kečup alebo nejaký domáci dresing. Dobrú chuť!

Alternatívy príloh alebo spôsobov servírovania

Vyprážaná cuketa v trojobale je veľmi univerzálna a dá sa podávať na viacero chutných spôsobov. Okrem klasických príloh, ako sú varené zemiaky či zemiaková kaša, skvele ladí aj s osviežujúcim zeleninovým šalátom alebo jogurtovým dipom.

Ak máte radi streetfood štýl, skúste obalené cuketové kolieska vložiť do sendviča či domáceho burgeru namiesto mäsa – doplnené tatárskou omáčkou a chrumkavým šalátom to bude dokonalý zážitok. Cuketu tiež môžete podávať ako predjedlo alebo ako ľahký večerný snack.

Skladovanie a ohrev cukety v trojobale

Ak vám ostane pár kúskov vyprážanej cukety, neváhajte si ich odložiť na neskôr. Ideálne je uložiť ich do vzduchotesnej nádoby a uchovávať v chladničke, kde vydržia čerstvé približne 1 až 2 dni. Pred uskladnením ich však nechajte úplne vychladnúť, aby sa v nádobe netvorila vlhkosť.

Pri opätovnom ohrievaní sa vyhnite mikrovlnke, ktorá z cukety spraví „gumové kolieska“. Oveľa lepší výsledok dosiahnete v rúre predhriatej na 180 °C – cuketu poukladajte na plech s papierom na pečenie a krátko zohrejte, kým nebude chrumkavá. Výbornou voľbou je aj airfryer, kde postačí niekoľko minút.

servírovanie cukety v trojobale
Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Ďalšie tipy a triky pre vylepšenie receptu:

1. Pridajte bylinky:

Do trojobalu môžete pridať sušené bylinky ako oregano, bazalku alebo tymian, ktoré dodajú cukete extra chuť. Skvele sa hodí aj kombinácia provensalských byliniek, ktorá dodá jedlu stredomorský nádych. Ak chcete jemnejšiu chuť, môžete skúsiť čerstvé nasekané bylinky, ktoré z cukety urobia svieže letné jedlo.

2. Zdravšia verzia:

Ak chcete zdravšiu verziu, môžete cuketu obaliť v kukuričných vločkách alebo mandľovej múke. Týmto spôsobom znížite množstvo klasickej pšeničnej múky a pridáte viac vlákniny či zdravých tukov. Mandľová múka navyše dodá obalu jemne orieškovú chuť, ktorá sa k cukete výborne hodí.

3. Bezlepková verzia: 

Použite bezlepkovú múku a bezlepkovú strúhanku na obaľovanie cukety, aby ste mali bezlepkovú verziu tohto chutného jedla. Dnes už sú na trhu rôzne druhy bezlepkových alternatív, ktoré zachovajú chrumkavosť obalu. Výbornou voľbou je aj ryžová múka alebo strúhanka z pohánkového chleba.

4. Pečenie namiesto smaženia: 

Ak sa chcete vyhnúť vyprážaniu, môžete cuketu obalenú v trojobale upiecť v rúre. Pečte ju pri teplote 200 °C, kým nebude zlatohnedá a chrumkavá, ideálne na papieri na pečenie s kvapkou olivového oleja. Takto pripravená cuketa je ľahšia, menej mastná a vhodná aj pre ľudí, ktorí preferujú diétnejšiu stravu.

5. Cuketa v trojobale z teplovzdušnej fritézy:

Ak si chcete dopriať túto pochúťku v odľahčenej podobe, skúste prípravu v teplovzdušnej fritéze. Cuketu obalíte klasicky v trojobale, poukladáte do airfryera a jemne postriekate olejom v spreji. Pečte približne 12 až 15 minút pri teplote 180 °C – výsledok bude krásne zlatistý, chrumkavý a oveľa menej mastný ako pri klasickom smažení.

Nutričné výhody cukety

Cuketa je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamín A, folát, draslík a antioxidanty. Vďaka vysokému obsahu vody je cuketa výborná na hydratáciu a podporu trávenia. Táto zelenina je skvelým doplnkom k vyváženej strave, a to nielen v letných mesiacoch.

Využitie zvyškov cukety

Ak vám po príprave vyprážanej cukety zostanú nejaké zvyšky, môžete ich využiť na prípravu rôznych jedál. Skúste ich pridať do šalátov, polievok alebo cestovín. Zvyšky cukety môžete tiež nakrájať na malé kúsky a pridať do omeliet alebo frittaty.

Odporúčame aj ďalšie recepty s cuketou:

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Barbora Vizváryová

Aktualizovaný článok: 31.07.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Andrea Petrušková

Andrea Petrušková

09.08.2022 12:29

Dlho som už nemala - tak si ju určite pripravím.

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.08.2017 10:26

rýchla a obľúbená klasika, ešte je fajn obaliť cuketu plátkom syra alebo šunky a potom v trojobale

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.08.2017 18:19

máme radi cuketu v trojobale, ale patizón ešte radšej

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

13.08.2017 21:49

mňaaam, toto milujem

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

12.08.2017 16:33

Zas ste ma raz navnadili, toto jedlo milujem :)

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

12.08.2017 13:16

mňam milujem vyprážanú ceketu :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

12.08.2017 09:23

Keď mám cukety na záhrade tak rada robím vypražané ale aj grilované,plnené a nezabúdam aj na cuketový prívarok.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.08.2017 09:17

stara dobra osvedcena metoda.... cuketu mame velmi radi.... robievam placky... nakladanu cuketu z ryzou a klasika vyprazanu tiez, lem z rozdielom ze namiesto struhanky pouzijem confleksy.... nam to viac chuti takto...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

12.08.2017 08:53

To máme radi,tiež patizón.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.08.2017 06:59

áno je to klasika aj u nás doma, keď máme v záhrade obdobie cukiet

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.