Leto je v plnom prúde a my zbierame v záhradách chutné sezónne plody, prípadne ich za výhodné ceny vieme zohnať na trhoviskách či v obchodoch. Sezónne plodiny dokážu príjemne oživiť naše jedálničky, no a my sa teraz zameriame na jednu mimoriadne obľúbenú zeleninu, akou je cuketa.
Môže sa pripraviť na mnoho spôsobov a my vám v troch receptoch predstavíme práve jej možnosti variabilnej úpravy. Väčšinou sa s touto zeleninou jemnej chuti stretávame v podobe prívarkov či polievok. Dnes vám však predstavíme menej tradičné a nadýchané placky s tvarohom, chrumkavé cuketové čipsy a delikátne cuketovo-mäsové špízy. Ale aj iné pochúťky. Nech sa páči, inšpirujte sa a pochutnajte si na tejto zdravej zelenine v čase, keď je najdostupnejšia.
Ako si vybrať ideálnu cuketu na varenie či pečenie
Pri výbere cukety záleží na veľkosti, farbe aj pevnosti. Mladé cukety sú ideálne na rýchlu tepelnú úpravu – majú jemnejšiu chuť, mäkšiu šupku a nie sú plné semien. Ak ju plánujete vyprážať, grilovať alebo jesť len krátko tepelne upravenú (napríklad ako čipsy či špízy), siahnite po mladých kusoch dlhých do 20 cm, ktoré sú pevné, bez mäkkých miest či poškodení.
Väčšie a prerastené cukety sa hodia na plnky, prívarok alebo do placiek, pretože ich možno ľahko nastrúhať či upraviť do krémovitejšej konzistencie. Nezabudnite ich však zbaviť semien aj vnútornej vodnatej časti, aby vám z pokrmu nevznikla kaša. Ich chuť je o niečo výraznejšia, nie však horká, ak sú čerstvé. Cuketa by mala byť vždy tvrdá na dotyk a mať sýtu, matnú farbu.
Shutterstock®Cuketové placky s tvarohom – kombinácia, ktorá vás očarí
Spojenie tvarohu a cukety je famózne. Keď k tomu ešte pridáte chuť kôpru, ktorý je extra dodaný aj v dresingu, ide naozaj o vynikajúcu kombináciu. Okrem toho tieto placky nie sú také ťažké na žalúdok ako klasické cuketové placky. Skúste teda túto odľahčenejšiu verziu a určite neoľutujete.
Ingrediencie na placky:
- 800 g cukety
- 250 g polohrubej múky
- 2 cibule
- 2 vajcia
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 200 g hrudkovitého tvarohu
- petržlenová vňať
- kôpor
- soľ
- olej
Ingrediencie na dresing:
- 200 g kyslej smotany
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- kôpor
Postup prípravy
V prvom rade si treba pripraviť cuketu, očistiť ju, lyžičkou vydlabať vnútro a nastrúhať. Mladé a malé cukety možno očistené postrúhať celé. Posolenú cuketu nechajte zhruba 20 minút odstáť, aby ste mohli odstrániť prebytočnú vodu. V tomto čase si pripravte cibuľu, petržlenovú vňať aj kôpor, ktoré nakrájajte nadrobno.
Ďalej si nastrúhajte tvaroh, rozmiešajte vajíčka a naváženú múku zmiešajte s práškom do pečiva. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte, aby vzniklo hustejšie cesto a podľa chuti posoľte. Na panvici nechajte rozohriať olej, do ktorého lyžicou dávkujte placky.
Osmažte ich dozlatista a po vybratí z panvice nechajte placky odkvapkať. Hotové placky je ideálne podávať s osviežujúcim dresingom, ktorý pripravíte tak, že kyslú smotanu zmiešate s pretlačeným cesnakom, nakrájaným kôprom a podľa chuti prisolíte.
Shutterstock®Cuketové čipsy – zdravá pochúťka
Táto skvelá chrumkavá dobrota je zdravšou alternatívou klasických zemiakových čipsov. Tak si ich teda s chuťou a bez výčitiek svedomia doprajte. Ani ich príprava nie je vôbec komplikovaná.
Ingrediencie:
- 2 ks cukety (menšie kusy)
- 30 g strúhaného parmezánu
- olej
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Cukety si po umytí nakrájajte na tenké plátky, pričom na nich nechajte šupku. Ideálne je mať na tento recept mladé menšie cukety. Nakrájané plátky cukety nechajte trochu odležať a papierovými obrúskami z nich odsajte prebytočnú vodu.
Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý pomocou štetca potrite olejom. Naň potom vedľa seba ukladajte posolené a okorenené plátky cukety. Tie ešte potrite zvrchu olejom. Pečte v rozohriatej rúre na 190 – 200 °C zhruba 20 minút, pokiaľ nebudú čipsy zlatohnedé. Ešte horúce čipsy zasypte parmezánom a chrumkavou pochúťkou potešte seba aj svojich blízkych.
Cuketový chlieb s bylinkami a syrom
Ingrediencie:
2 hrnčeky nastrúhanej cukety (odkvapkanej)
2 vajcia
½ hrnčeka oleja
1 hrnček hladkej múky
1 prášok do pečiva
100 g strúhaného syra (napr. čedar, eidam)
1 ČL soli
bylinky podľa chuti (oregano, tymián, pažítka)
Postup
V miske zmiešajte vajcia, olej a nastrúhanú cuketu. V druhej miske premiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a bylinky. Spojte s cuketovou zmesou, pridajte syr a dôkladne premiešajte. Nalejte do formy na chlieb vystlanej papierom a pečte na 180 °C približne 40 – 45 minút. Výborný ako ľahká večera alebo desiata.
Shutterstock®Špízy s cuketou a kuracím mäsom – jednoduché a chutné
Jednoduchý recept, ktorý poznáme v rôznych obmenách – to sú špízy. Prečo do nich nezakomponovať aj našu obľúbenú cuketu? V recepte okrem nej nájdete aj červenú papriku, avšak vy si na špíz pokojne napichnite aj inú zeleninu podľa vlastných preferencií.
Ingrediencie:
- 250 g kuracích pŕs
- 1 ks cukety
- 1 ks červenej papriky (prípadne pár cherry paradajok, šampiňóny a pod.)
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- olej
- 2 lyžice horčice
- tymián
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Najprv si urobte marinádu z oleja, prelisovaného cesnaku, tymiánu, horčice, mletého korenia a soli. Do nej dajte aspoň na hodinu odležať na kocky nakrájané kuracie mäso. Cuketu s paprikou (prípadne inou zeleninou) po umytí a očistení nakrájajte na väčšie kúsky. Potom na grilovacie ihly striedavo napichujte kúsky cukety, mäsa, papriky a inej zeleniny. Pripravené špízy opečte na grile zo všetkých strán. A chutný obed alebo večera je na svete, už len doladiť prílohu podľa chuti.
Cuketové muffiny s kakaom a orechmi
Ingrediencie:
1 a ½ hrnčeka nastrúhanej cukety
2 vajcia
½ hrnčeka cukru
½ hrnčeka oleja
1 hrnček hladkej múky
1/3 hrnčeka kakaa
1 ČL sódy bikarbóny
hrsť nasekaných orechov (vlašské, lieskové)
štipka soli
Postup
Cuketu zľahka vyžmýkajte. V jednej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a olejom, pridajte cuketu. V druhej miske premiešajte múku, kakao, sódu a soľ. Spojte všetko dokopy, nakoniec vmiešajte orechy. Nalejte do muffinových formičiek a pečte na 180 °C asi 20 minút. Muffiny budú vláčne a jemne čokoládové – cuketu ani nespoznáte.
Cuketa – nenápadná hviezda letnej kuchyne
Cuketa patrí k tým surovinám, ktoré si dokážu nájsť miesto v každom jedálničku – od slaného po sladké, od grilu až po rúru. Je lacná, výživná, dostupná a najmä mimoriadne variabilná. Stačí ju správne pripraviť, doplniť o bylinky či syr a zrazu z nej máte letnú delikatesu. Dajte jej šancu aj vy – možno sa stane kráľovnou vašej sezónnej kuchyne!
Aktualizovaný článok: 18.07.2025