Recept na tradičný šošovicový prívarok: Ako od babičky!

šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok patrí medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej kuchyne. Jeho príprava je jednoduchá, výsledok je však mimoriadne chutný a sýty. Tento tradičný pokrm má bohatú históriu a bol neoddeliteľnou súčasťou jedálničkov našich predkov. 

Krémová konzistencia, jemne kyslastá chuť a príjemná vôňa bobkového listu a cesnaku robia zo šošovicového prívarku dokonalú voľbu na obed či večeru. Poďme si teda predstaviť osvedčený recept na základný šošovicový prívarok a pridáme aj tipy na jeho servírovanie a rôzne varianty.

Základný recept na šošovicový prívarok

Na prípravu šošovicového prívarku budete potrebovať iba niekoľko bežných surovín, ktoré nájdete takmer v každej domácnosti. Tento jednoduchý a chutný recept je ideálny na rýchly obed alebo večeru, pričom vás zasýti a dodá telu dôležité živiny.

Suroviny:

  • 250 g suchej šošovice (hnedá alebo zelená)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml vody alebo vývaru
  • 250 ml mlieka alebo smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica masla alebo oleja
  • 1 lyžička octu alebo citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička cukru (voliteľné)

strukovinové jedlá
Depositphotos

Postup prípravy šošovicového prívarku:

Šošovicu najskôr prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju na pár hodín namočenú, aby zmäkla. Ak použijete červenú šošovicu, nemusíte ju vopred namáčať. Na miernom ohni rozpustite maslo (alebo zahrejte olej) a pridajte na jemno nasekanú cibuľu. Orestujte ju do sklovita, potom pridajte prelisovaný cesnak a krátko orestujte.

Pridajte scedenú šošovicu, zalejte vodou alebo vývarom a pridajte bobkové listy. Prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 20-30 minút, kým šošovica nezmäkne. 

V menšom hrnčeku si pripravte zápražku – na lyžici masla opražte múku dozlatista a postupne prilievajte mlieko alebo smotanu, aby sa nevytvorili hrudky.

Zápražku pomaly vlejte do uvarenej šošovice a dôkladne premiešajte. Nechajte prívarok ešte chvíľu povariť, aby zhustol. Nakoniec dochuťte soľou, čiernym korením, cukrom a octom alebo citrónovou šťavou podľa chuti. Môžete pridať aj štipku majoránu pre intenzívnejšiu chuť. Pred podávaním nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute pekne prepojili.

S čím podávať šošovicový prívarok?

Tento prívarok chutí výborne samotný, ale tradične sa podáva s rôznymi prílohami. Najobľúbenejšou kombináciou je s vareným vajíčkom, opečenou klobáskou alebo údeným mäsom. Ak preferujete vegetariánsku verziu, skvelou voľbou je podávať ho s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.

Ďalšou možnosťou je podávať prívarok s volským okom alebo varenými haluškami, ktoré krásne nasiaknu chuť krémovej omáčky. Niektorí ho radi dochucujú aj lyžicou kyslej smotany alebo čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať alebo pažítka.

Obmeny tradičného šošovicového prívarku – ako ho pripraviť inak?

Ak chcete vyskúšať niečo nové, existuje niekoľko spôsobov, ako obmeniť tento recept a prispôsobiť ho podľa chuti či dostupných surovín.

  • Z červenej šošovice: Červená šošovica sa varí rýchlejšie a nepotrebuje namáčanie. Prívarok z nej bude jemnejší a krémovejší.
  • Bez múky: Ak chcete prívarok bez lepku, zahustite ho rozmixovanou šošovicou alebo použite zemiak ako prírodné zahustenie.
  • So zeleninou: Pridanie mrkvy, zeleru alebo papriky dodá jedlu viac chuti a nutričnej hodnoty.
  • S kokosovým mliekom: Pre exotickejšiu verziu môžete namiesto mlieka použiť kokosové mlieko a dochutiť ho kari korením.
  • Pikantná verzia: Ak máte radi pálivejšie jedlá, pridajte do prívaru štipku čili alebo údenú papriku.

Šošovicový prívarok – jednoduchý, výživný a vždy chutný

Šošovicový prívarok je vynikajúcim jedlom pre všetkých, ktorí hľadajú niečo sýte, lacné a zároveň zdravé. Jeho príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník. Okrem toho obsahuje veľa bielkovín a vlákniny, takže je skvelou voľbou nielen pre vegetariánov, ale aj pre každého, kto chce zaradiť do jedálnička viac strukovín.

Vďaka rôznym obmenám si ho môžete pripraviť presne podľa svojich predstáv – či už v tradičnej forme s údeninou, v ľahšej verzii so zeleninou alebo v modernej exotickej úprave s kokosovým mliekom. Nech si zvolíte akúkoľvek variantu, jedno je isté: tento prívarok vás nikdy nesklame a vždy zahreje na tele aj na duši.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Zdeno M.

Zdeno M.

13.02.2025 13:10

Ďakujem za recept, určite vyskúšam.

Vaše meno:

Simona Krátka

Simona Krátka

13.02.2025 13:09

Mňam šošovidový prívarok zbožňujem už o dectva

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.