Ľudí, ktorí zo svojich jedálničkov vylúčili mäso a potraviny živočíšneho pôvodu neustále pribúda. Ak sa teda chystáte hostiť grilovačku, určite by ste mali pri príprave menu myslieť aj na nich.
Recepty na vegánsky burger, ktoré síce mäso neobsahujú no na chuti im to neuberá, vás nenechajú v štichu a skutočne ulahodia každému vegánovi, vegetariánovi a možno aj mäsožravcom. Ak je totiž niečo, po čom vegánom či vegetariánom doslova srdce piští, je to dobrý, šťavnatý a výživný burger, ktorého sa museli vzdať zo zdravotných dôvodov, či presvedčení.
Ani mäso, ani syr
Vegánsky burger nie je zvláštny len tým, že v ňom chýba mäso. Neobsahuje napríklad ani syr či vajíčko, čo sú ingrediencie tiež pomerne často pridávané do bežného burgra pre mäsožravcov. Našťastie, v dnešnom svete už existuje náhrada za všetko, a tak sa bez väčšej námahy dá pripraviť aj dokonalý burger čisto rastlinného pôvodu. Ako na to vám prezradíme v receptoch nižšie.
TOP recepty na vegánsky burger:
Burger z čiernej fazule
Prvý vegánsky burger, ktorý môžete pripraviť pre seba či svojich hostí je z čiernej fazule. Recept podľa Sally‘s Baking Addiction musíte vyskúšať!
Ingrediencie:
- 2 konzervy čiernych fazulí (zbavených nálevu, prepláchnutých pod vodou a osušených)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 veľkej červenej papriky nakrájanej na malé kúsky
- 1/2 veľkej cibule nakrájanej nadrobno
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1,5 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička čili (alebo podľa chuti)
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky mletej údenej papriky
- 60 g strúhanky alebo pomletých ovsených vločiek
- 100 g uvareného a potlačeného batatu
- 1 lyžica vegánskej sójovej omáčky
- 2 lyžice kečupu alebo BBQ omáčky
- soľ a korenie na dochutenie
Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 160 stupňov a dáme do nej fazule na plechu s papierom na pečenie. Trocha ich vysušíme po dobu asi 15 minút. Na olivovom oleji si speníme cibuľu, cesnak a papriku, opekáme asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne. Ak je v zelenine veľa vody, vysušíme ju pomocou papierovej utierky.
Zmes presunieme do sekáčika, pridáme všetky ostatné ingrediencie okrem fazúľ a pulzujeme, kým nebude zmes hladká. Nakoniec pridáme fazule, ktoré môžeme rozmixovať alebo roztlačiť vidličkou tak, aby z nich zostali väčšie kusy. Vyformujte burgre a grilujte na alobale približne 8 minút z každej strany.
Burger z tempehu
Vegánsky burger si môžete pripraviť aj z tempehu, a to podľa receptu The Curious Chickpea.
Ingrediencie:
- 230 g tempehu
- 115 ml vody
- 1 lyžica tamari alebo sójovej omáčky
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica čili omáčky (napr. sirache) – voliteľné
- 1 lyžička miso pasty
- 1 lyžička ryžového octu
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky postrúhaného zázvoru
- 125 g strúhanky
Postup prípravy: Tempeh si namrvíme do hrnca, pridáme všetky ingrediencie okrem strúhanky. Privedieme do varu, následne zakryjeme pokrievkou a plameň stiahneme na mierny. Necháme bublať 10 až 15 minút, kým sa nevyparí tekutina. Sem-tam premiešame.
Zmes preložíme do misy a necháme vychladnúť. Pridáme strúhanku a rukami premiešavame, kým nevznikne zmes na burgre. Ak je príliš suchá, pridáme vodu, ak je neforemná, pridáme strúhanku. Tvarujeme burgre, ktoré grilujeme z každej strany 4 minúty.
FreepikŠošovicový burger
A čo tak pripraviť výživný proteínový burger, ktorého základnou ingredienciou je šošovica? Skúste recept podľa Dishing Out Health.
Ingrediencie:
- 285 g uvarenej zelenej šošovice
- 50 g najemno postrúhanej mrkvy
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica prelisovaného cesnaku
- 3/4 lyžičky mletej údenej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky sušenej cibule
- 3/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup prípravy: Dve tretiny uvarenej šošovice si vo väčšej mise poriadne potlačíme. Následne do zmesi primiešame ostatok šošovice v celku. Z mrkvy vytlačíme prebytočnú vodu a pridáme ju k šošovici. Pridáme ostatné ingrediencie a rukami vypracujeme konzistentnú hmotu. Vytvarujeme z nej burgre a grilujeme 3 až 4 minúty na každej strane.
Burger z červenej repy a cíceru
Tento burger je šťavnatý, plný chuti a výborne drží tvar. Červená repa mu dodáva nielen krásnu farbu, ale aj príjemnú sladkastú zemitosť.
Ingrediencie:
1 väčšia červená repa (upečená alebo uvarená, nastrúhaná najemno)
1 konzerva cíceru (cca 400 g, sceďte a prepláchnite)
1 malá cibuľa, nasekaná nadrobno
2 prelisované strúčiky cesnaku
1 lyžička mletej rasce
1 lyžička údenej papriky
2 lyžice mletých ľanových semienok + 5 lyžíc vody (nechajte napučať 10 minút)
3–4 lyžice ovsených vločiek
1 lyžica olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy: Cícer roztlačte vidličkou alebo rozmixujte nahrubo. Pridajte nastrúhanú červenú repu, cibuľu, cesnak, koreniny, napučané ľanové semienka a ovsené vločky. Všetko dobre premiešajte a nechajte zmes 10 minút odpočívať, aby vločky nasiakli vlhkosť. Z hmoty vytvarujte burgre a grilujte 4–5 minút z každej strany. Môžete ich pripraviť aj na panvici alebo v rúre.
Burger z údeného tofu a ovsených vločiek
Tento burger má príjemne výraznú chuť vďaka údenému tofu a výborne drží tvar vďaka ovseným vločkám. Je jednoduchý na prípravu a ideálny na gril či panvicu.
Ingrediencie:
200 g údeného tofu
1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná
2 strúčiky cesnaku, prelisované
3 lyžice sójovej alebo tamari omáčky
1 lyžička horčice
1/2 lyžičky údenej papriky
1/2 lyžičky tymianu alebo majoránky
5 lyžíc ovsených vločiek (prípadne aj viac podľa potreby)
2 lyžice mletých ľanových semienok + 5 lyžíc vody (nechať napučať)
čierne korenie a štipka soli podľa chuti
trochu oleja na potretie alobalu pri grilovaní
Postup prípravy: Údené tofu nastrúhajte nahrubo alebo rozdrvte vidličkou. V mise ho zmiešajte s cibuľou, cesnakom, sójovou omáčkou, horčicou, korením a bylinkami. Pridajte napučané ľanové semienka a ovsené vločky – toľko, aby vznikla tvarovateľná, hustejšia zmes. Nechajte postáť 10 minút.
Zo zmesi vytvorte placky a grilujte ich na mierne naolejovanom alobale 4–5 minút z každej strany. Môžete ich pripraviť aj na panvici alebo v rúre. Výborne chutia s karamelizovanou cibuľou a cviklovým dipom.
Vegánske burgre, ktoré presvedčia každého
Vegánsky burger už dávno nie je len náhradou za mäso. Vďaka rozmanitým surovinám, ako sú strukoviny, zelenina, obilniny či tofu, môže byť plnohodnotný, chutný a výživný. Či už stavíte na cviklu, tempeh alebo šošovicu, výsledok poteší nielen vegánov, ale aj zvedavých mäsožravcov. Nebojte sa kombinovať, ochucovať a tvoriť. Tieto burgre si zaslúžia miesto na každej grilovačke.
Anketa: Skúšli ste už nejaký vegánsky burger?
Odpovedali 4 ľudia
25%
50%
25%
Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock
Aktualizovaný článok: 15.07.2025