Všetci vieme, že leto je o slnku, piesku a roztečených zmrzlinách. No internet obletel trochu viac estetický trend, ktorý si najprv podmanil módu, ale teraz zasahuje aj naše chuťové poháriky. Ide o malinovo-ibištekový mocktail s mätovo-medovým sirupom a kopčekom sorbetovej zmrzliny.
Také typické leto v pohári. Tento nealkoholický koktejl je rozhodne zdravšou voľbou ako fľaša rosé o tretej poobede. No ak máte zároveň plné zuby klasickej limonády a ľadových káv, tento drink vás prenesie na dovolenku na Sicílii.
Recept na malinový mocktail s mätovým sirupom
Pôvodný názov je trochu mätúci. Znie totiž takto: Tomato Girl. V skutočnsoti je to len letný estetický trend, ktorý oslavuje prirodzenosť, ženskosť, taliansku atmosféru a čaro jednoduchých radostí - červené pery, zvlnené vlasy od morskej soli, prúžkované šaty a drink v ruke.
Ten ale musí byť farebný, svieži, a ideálne nealkoholický. Skrátka, niečo, čo môžete piť ráno, poobede aj večer.
Ingrediencie na medovo-mätový sirup:
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 polievková lyžica vody
- 1 polievková lyžica čerstvej mäty (nasekaná)
Mocktail:
- 1 kopček malinového sorbetu
- ½ šálky silného ibištekového čaju (125 ml)
- Šťava z 1 limetky alebo citróna
- 2 čajové lyžičky medovo-mätového sirupu
- Ľad podľa potreby
Na ozdobenie pohára:
- Kôra z 1 limetky (nastrúhaná)
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- Troška medu na okraj pohára
Na servírovanie:
- Pár čerstvých malín
- Lístky mäty
Postup:
- Najprv si pripravte medovo-mätový sirup. Do malého hrnca nalejte med, vodu a pridajte nasekanú mätu. Na miernom plameni priveďte zmes do varu. Občas premiešajte, aby sa med nepripálil, a nechajte pobublávať asi 5 minút. Keď sirup mierne zhustne a mäta pustí vôňu, odstavte a nechaj vychladnúť. Potom ho prelejte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.
- Následne si uvarte ibištekový čaj. Zalejte 1-2 čajové lyžičky sušených ibištekových kvetov (alebo 1 vrecúško) 150 ml horúcej vody a nechajte lúhovať 7-10 minút. Čím dlhšie, tým silnejšia bude chuť aj farba. Po vychladnutí čaj odložte do chladničky. Chceme, aby bol studený.
- Na tanier nastrúhajte limetkovú kôru a zmiešajte ju s trstinovým cukrom. Okraj pohára potrite jemne medom (stačí prstom alebo lyžičkou) a opatrne obaľte v cukrovej zmesi.
- Vezmite si shaker alebo uzatvárateľný pohár. Pridajte ľad, ½ šálky ibištekového čaju, šťavu z limetky (alebo citróna), 2 lyžičky medovo-mätového sirupu a poriadne pretraste.
- Do pripraveného pohára (ideálne s cukrovým okrajom) vložte 1 veľký kopček malinového sorbetu. Nalejte nápoj a nakoniec dozdobte čerstvými malinami a lístkami mäty.
Ako skladovať mätový sirup?
Ak vám náhodou niečo zo sirupu zostane alebo si budete chcieť pripraviť väčšiu dávku, prelejte ho do zaváraninového pohára, zavrite a uchovávajte v chladničke. Vydrží vám až 4-5 dní. Môžete ho využiť do čaju, na ovsenú kašu alebo dokonca na zmrzlinu. S príchuťami sirupu môžete experimentovať podľa seba či vyskúšať tieto recepty.
Aj vám tento mocktail pripomína, že leto má byť hravé, chutné a krásne? Tak si urobte chvíľku pre seba. Aj keď pre nás, ženy, to môže vyzerať tak, že si oblečieme niečo prúžkované, pustime si taliansku hudbu a vychutnáme si drink na terase (ako Julia Roberts v Jedz, modli sa a miluj, haha).
Osobne by som sa tam hneď teleportovala. Jedno je ale isté, tento nápoj zlepší deň a zlepší aj letné chvíle.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @brightmomentco