Záhrada nemusí byť len miestom na sadenie a relax. Môže sa z nej stať voňavý bar pod holým nebom, kde zohrávajú hlavnú rolu čerstvé bylinky a trocha kreativity.
Mätová limonáda, levanduľový sirup či tymianové mojito – každý dúšok dokáže premeniť obyčajný podvečer na pôžitok, ktorý stojí za zdieľanie. Práve spojenie prírody, chute a zmyslovej estetiky robí z bylinkových nápojov trend, ktorý si získava čoraz viac priaznivcov.
Či už chystáte grilovačku, narodeninovú oslavu alebo len tichý večer s knihou, domáce bylinkové drinky sú ideálnym doplnkom. Osviežia, prekvapia a zároveň pôsobia zdravo aj štýlovo. V tomto článku vám predstavíme niekoľko osvedčených receptov, inšpirácií na kombinácie a tipy, ako si z bežnej záhrady vytvoriť sezónny bar s nádychom Provence.
1. Letná klasika: Domáca limonáda s mätou
Jednoduchá, osviežujúca a vždy vítaná. Stačí citrón, lístky mäty, trstinový cukor, voda a ľad.
Ingrediencie:
1 citrón
5–6 lístkov mäty
2–3 PL trstinového cukru alebo medu
750 ml studenej vody
Ľad podľa chuti
Postup: Citrón umyte a vytlačte z neho šťavu. Mätu podrvte medzi prstami. Vložte do karafy, pridajte cukor, citrónovú šťavu, zalejte studenou vodou a premiešajte. Pridajte ľad a plátky citróna na ozdobu.
PINTEREST/Chandrea Shell2. Levanduľový sirup – kúsok voňavého Toskánska v pohári
Levanduľa nie je len na dekoráciu. Zo sušených alebo čerstvých kvetov si ľahko pripravíte sirup – povarte ich s vodou a cukrom, preceďte a nalejte do fľaše. Takýto sirup môžete pridať do limonád, sektu, ale aj do bieleho vína s ľadom.
Tip: Skvele sa kombinuje s malinami, grepom alebo limetkou.
Ingrediencie:
2 PL sušenej alebo čerstvej levandule
250 ml vody
250 g cukru
1 ČL citrónovej šťavy
Postup: Do hrnca dajte levanduľu, vodu a cukor. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte 5–7 minút. Odstavte, pridajte citrónovú šťavu a nechajte lúhovať 30 minút. Preceďte a nalejte do sterilizovanej fľaše. Skladujte v chladničke.
3. Bylinkové mojito s tymianom alebo medovkou
Prekvapte hostí nečakanou obmenou klasiky. Namiesto mäty vyskúšajte medovku – má jemne citrónovú arómu a pôsobí upokojujúco. Tymian zas pridá nápoju hĺbku a ľahkú pikantnosť. Stačí limetka, cukor, ľad, sóda a štipka fantázie.
Tip: Pre gurmánsky zážitok môžete tymian kombinovať aj s čiernymi ríbezľami.
Ingrediencie:
1 limetka
6–8 lístkov medovky alebo vetvička tymianu
2 ČL trstinového cukru
100 ml sódy
Ľad
Postup: Limetku nakrájajte na štvrťky a rozpučte spolu s cukrom v pohári. Pridajte podrvené bylinky a naplňte pohár ľadom. Dolejte sódu, premiešajte a ozdobte lístkami alebo ovocím.
PINTEREST/Amelia Addison4. Záhradný ľadový čaj s harmančekom a medom
Ak hľadáte niečo menej kyslé a viac harmonizujúce, vyskúšajte harmanček. Uvarte silný odvar, nechajte vychladnúť, pridajte citrón a med. Servírujte s plátkami jabĺk a ľadom v pohári so slamkou – ideálne na nedeľné popoludnie.
Tip: Harmanček výborne dopĺňa aj mäta alebo nechtík.
Ingrediencie:
2 PL sušeného harmančeka
500 ml vody
1–2 ČL medu
Plátky citróna a jablka
Ľad
Postup: Harmanček zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10–15 minút. Preceďte, nechajte vychladnúť, pridajte med a premiešajte. Podávajte s ľadom, plátkami citróna a jabĺk.
5. Bazový fizz – elegantný nápoj pre dospelých
Bazový sirup, trocha citrónovej šťavy, sóda a šumivé víno – ideálny drink na teplý večer. Je elegantný, svieži a veľmi ľahko pitný. Čerstvé kvety bazy vo vode navyše vyzerajú ako umelecké dielo.
Tip: Nahraďte víno tonikom a máte nealko verziu, ktorú si zamilujú aj deti.
Ingrediencie:
30 ml bazového sirupu
10 ml citrónovej šťavy
100 ml šumivého vína alebo toniku
100 ml sódy
Ľad
Postup: Do pohára pridajte ľad, bazový sirup a citrónovú šťavu. Dolejte sódu a šumivé víno, jemne premiešajte. Ozdobte plátkom citróna alebo čerstvou bazou.
PINTEREST/Jessica Leigh Haughton6. Ľadové kocky s bylinkami – estetika v detailoch
Nemáte čas na prípravu drinkov? Pripravte si vopred bylinkové ľadové kocky. Do formy vložte lístky mäty, medovky či levandule, zalejte vodou a zmrazte. Nielenže osviežia, ale aj nádherne vyzerajú vo fľaši s vodou alebo v sektovom pohári.
Tip: Výborne sa hodia aj do domácich limonád či ovocných džúsov.
Ingrediencie:
Čerstvé bylinky (mäta, medovka, levanduľa, bazalka)
Čistá voda
Forma na ľad
Postup: Do formy na ľad vložte jednotlivé bylinky alebo ich kombinácie. Zalejte vodou a nechajte zmraziť cez noc. Používajte do limonád, džúsov, sektu alebo minerálky pre extra efekt.
Ako skladovať bylinkové limonády a sirupy?
Limonády
Čerstvo pripravené limonády je ideálne spotrebovať do 1–2 dní. Uchovávajte ich v sklenených fľašiach alebo uzatvárateľných karafách v chladničke. Ak chcete nápoj udržať dlhšie svieži, bylinky a ovocie pridávajte až tesne pred podávaním – inak môžu zmeniť chuť alebo začať kvasiť.
Sirupy
Bylinkové sirupy (napr. levanduľový, bazový) vydržia v chladničke až 2–3 týždne, ak sú dobre precedené a uložené v sterilizovaných fľašiach. Môžete ich aj pasterizovať – teda krátko zahriať a uzavrieť horúce do fliaš, čo predĺži ich trvanlivosť. Sirupy vždy skladujte na chladnom a tmavom mieste, najlepšie v chladničke po otvorení.
Ľadové kocky s bylinkami
V mrazničke vydržia aj niekoľko týždňov. Odporúča sa skladovať ich v uzatvárateľnom vrecku alebo nádobe, aby nenasali pachy z mrazničky.
Letné limonády na každý deň
Letné mesiace sú ideálnym obdobím, kedy môžeme spojiť príjemné s užitočným – čerstvý vzduch, prírodné ingrediencie a priateľskú atmosféru. Bylinkové nápoje nie sú len osviežením, ale aj vyjadrením lásky k detailom, chutiam a prírode samotnej. Prinášajú do každodenného pitného režimu niečo výnimočné – sviežosť, jemnosť a trochu tej „divokej“ krásy zo záhrady.
Premeňte teda vašu záhradu na bar, ktorý nepotrebuje žiadnu licenciou. Stačí otvoriť dvere, nazbierať bylinky, pridať pár kvapiek citrónu a pozvať priateľov. Nápoje pripravené z vlastných surovín chutia lepšie – pretože okrem chuti v nich cítiť aj váš rukopis.
Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/Veggie Vibes & Vines 🌱 Vegetarian & Vegan Recipes, PINTEREST/Heart 🍒