Ovocné kokteily už dávno nie sú výsadou banánov, jahôd či manga. Svet chutí je omnoho pestrejší a prináša možnosti, ktoré mnohí ešte ani neobjavili. Niekedy práve to najmenej nápadné ovocie ukrýva tú najväčšiu chuťovú výzvu – a zároveň ponúka benefity pre zdravie i zmysly.
V tomto článku vás pozývame na malý chuťový výlet. Objavíme spolu ovocie, ktoré sa v koktailoch často nepoužíva, no má potenciál stať sa hviezdou každého letného večera. A aby ste sa do experimentovania mohli pustiť hneď, pripravili sme pre vás aj konkrétne recepty, ktoré zvládne každý.
Dula – nostalgická vôňa v novom šate
Dula, ovocie známe z kompótov a sirupov našich starých mám, zažíva nečakaný návrat – tentoraz v osviežujúcich letných koktailoch. Jej výrazná aróma a trpkejšia chuť sa po tepelnej úprave mení na jemnú, sladkastú a harmonickú. Práve vďaka tejto transformácii je ideálnou ingredienciou pre nečakané spojenia chutí a vôní.
Recept: Dulový koktail s jablkom a medom
Ingrediencie:
1 dula (varená alebo dusená do mäkka)
1 jablko
1 PL medu
150 ml studenej vody alebo jablkovej šťavy
štipka škorice
ľad
Postup: Dulu a jablko nakrájajte, rozmixujte s vodou, medom a škoricou. Preceďte cez sitko, pridajte ľad a podávajte s plátkom jabĺčka ako ozdobou.
PINTEREST/Susan KeefeKantalupový melón – šťavnatý letný poklad
Kantalupový melón je menej známy brat klasického žltého melóna. Má intenzívnu vôňu, výraznú chuť a výborne ladí s bylinkami.
Recept: Melónový koktail s bazalkou
Ingrediencie:
200 g kantalupového melónu
1 ČL čerstvej limetkovej šťavy
3 lístky bazalky
100 ml perlivej vody
ľad
Postup: Melón rozmixujte s limetkovou šťavou a bazalkou. Prelejte do pohára, pridajte perlivú vodu, ľad a ozdobte lístkom bazalky.
PINTEREST/WidyaKaki – krémová sladkosť s chuťou slnka
Kaki, známe aj ako hurmikaki, má sladkú chuť a hladkú konzistenciu, ktorá výborne vynikne v krémových nápojoch.
Recept: Kaki smoothie so škoricou
Ingrediencie:
1 zrelé kaki
100 ml pomarančovej šťavy
štipka mletej škorice
50 ml kokosového mlieka
ľad
Postup: Kaki ošúpte, vložte do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami a mixujte dohladka. Podávajte vychladené, ideálne s lyžičkou kokosovej smotany navrchu.
Arónia – sila ukrytá v bobuliach
Arónia má vysoký obsah antioxidantov a zemitú trpko-sladkú chuť. Správne skombinovaná však dokáže prekvapiť svojou sviežosťou.
Recept: Aróniový elixír s limetou
Ingrediencie:
100 g arónie (čerstvej alebo mrazenej)
50 g čučoriedok
šťava z 1 limety
1 ČL medu
200 ml kokosovej vody
ľad
Postup: Všetky suroviny dajte do mixéra, rozmixujte a preceďte. Podávajte v pohári s ľadom, môžete ozdobiť vetvičkou mäty.
PINTEREST/Grazi sem Cauã 2Karambola – hviezda každého pohára
Karambola je nielen efektná na pohľad, ale aj výborne osviežujúca. Má jemne kyslastú chuť a ideálne sa kombinuje so zeleninovými tónmi.
Recept: Karambolový koktail s uhorkou
Ingrediencie:
1 zrelá karambola
50 g šalátovej uhorky
150 ml limonády alebo sódy
1 ČL cukru alebo agáve
ľad
Postup: Karambolu a uhorku nakrájajte a rozmixujte. Pridajte trochu vody, preceďte, oslaďte podľa chuti. Doliať limonádou, ozdobiť kolieskom karamboly.
PINTEREST/havocinthekitchen.comRakytník – vitamínová bomba v pohári
Rakytník má silne kyslastú chuť, no v kombinácii s medom a grepom vytvára neuveriteľne svieži koktail plný vitamínu C.
Recept: Rakytníkový drink s grepom a mätou
Ingrediencie:
2 PL rakytníkovej šťavy
150 ml čerstvej grepovej šťavy
1 ČL medu
pár lístkov mäty
ľad
Postup: Zmiešajte rakytníkovú a grepovú šťavu, pridajte med a premiešajte. Podávajte s ľadom a mätou, ideálne v pohári s hrubším okrajom.
Alkoholické verzie kokteilov
Dulový koktail
Dula má jemne trpký, no aromatický základ, ktorý si rozumie s calvadom – jablkovým destilátom z Normandie. Pridajte 30 ml calvadosu do koktailu a vytvoríte elegantný drink s nádychom nostalgie a francúzskeho šarmu.
Kantalupový koktail
K sladkej šťave kantalupového melónu sa výborne hodí gin, ideálne jemnejší kvetinový. Približne 20–30 ml kvalitného ginu zvýrazní bylinkové tóny bazalky a vytvorí dokonalý letný aperitív.
Kaki smoothie
K jemnému kaki kokteilu môžete pridať rum, najmä biely alebo ochutený vanilkový. Získa tým karibský nádych a kaki sa krásne spojí s citrusovými tónmi pomarančovej šťavy.
Aróniový elixír
Zemitú chuť arónie dokáže výborne podporiť čierny ribezľový likér (napr. crème de cassis) alebo tmavý rum. Použite 20 ml, aby ste nepremohli chuť bobúľ, ale zvýraznili ich silu.
Karambolový koktail
Vizuálne aj chuťovo osviežujúci koktail s karambolou získa nový rozmer s vodkou – čírou, neutrálnou bázou, ktorá nezatieni hlavné tóny. Môžete použiť aj vodku, ak chcete zachovať zeleninovú chuť.
Rakytníkový drink
Do grepovo-rakytníkového koktailu odporúčame pridať aperol alebo citrusový likér, ktoré podčiarknu jeho kyselkavý charakter. Alternatívne sa hodí aj tequila blanco pre sviežejší „margaritový“ pocit.
Svet ovocia ponúka omnoho viac než len overené klasiky. Mnohé menej známe druhy čakajú na to, aby ste im dali šancu zažiariť – a to nielen v šalátoch či marmeládach, ale aj v osviežujúcich nápojoch, ktoré si zamilujete. Tieto netradičné suroviny dokážu nielen chuťovo prekvapiť, ale aj vizuálne obohatiť každý pohár.
Vyskúšajte aspoň jeden z týchto receptov a uvidíte, ako ľahko dokáže zdanlivo obyčajný koktail zmeniť náladu dňa. A kto vie – možno sa práve z dulovky alebo karamboly stane vaša nová obľúbená ingrediencia nielen na leto, ale po celý rok.
Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/hgofarms.com, PINTEREST/Luci's Morsels {Style + Sustainability}