Malinový sorbet je jemný a osviežujúci dezert, ktorý očarí svojou výraznou ovocnou chuťou a sýtou farbou. Tento sorbet, ktorý je ideálny pre letné dni, je vyrobený z čerstvých malín, ktoré mu dodávajú nielen skvelú chuť, ale aj množstvo vitamínov a antioxidantov.
Ľahký, ovocný dezert v podobe malinového sorbetu je nielen chutný a zdravý, ale aj ľahko pripraviteľný doma. Prinášame vám skvelý recept na lahodný malinový sorbet, ktorému neodolá žiadny maškrtník.
Neprehliadni: Recept na čučoriedkový džem: Odporúčaný všetkými skúsenými gazdinkami
Kde sa vzal sorbet?
Prvé zmienky o niečom, čo by sa dalo nazvať predchodcom sorbetu, pochádzajú zo starovekého Perzie (dnešný Irán). Perzské kráľovstvo už v 500 rokoch pred n. l. pripravovalo osviežujúci nápoj nazývaný „šerbet“ alebo „šarbat“. Tento nápoj bol vyrobený z ovocnej šťavy, ružovej vody a medu, zmiešaný so snehom alebo ľadom, ktorý bol získavaný z hôr.
Rimania tiež mali svoje vlastné verzie mrazených dezertov. Rímsky cisár Nero údajne posielal svojich otrokov do hôr pre sneh, ktorý sa potom zmiešal s ovocnými šťavami a medom.
V priebehu stredoveku sa arabské kuchyne začali zaoberať prípravou mrazených ovocných nápojov a dezertov, ktoré boli podobné dnešnému sorbetu.
Sorbet sa do Európy dostal počas stredoveku, najmä vďaka križiakom a obchodníkom, ktorí priviezli recepty a postupy z Blízkeho východu. Sorbet sa stal obľúbeným predovšetkým vo Francúzsku a Taliansku. V Taliansku sa tento dezert nazýval „sorbetto“ a bol často pripravovaný s vínom alebo likérmi.
Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. bol veľkým fanúšikom sorbetu a často ho podával na svojich kráľovských hostinách.
Pozri aj: Makový koláč s vanilkovým pudingom a višňami – dokonalá sladká dobrota bez múky!
Aký je rozdiel medzi sorbetom a zmrzlinou?
Zmrzlina a sorbet sú oba obľúbené mrazené dezerty, ktoré sa však podstatne odlišujú:
Zloženie
Zmrzlina: Obsahuje mliečne produkty ako je mlieko a smotana, čo jej dodáva krémovú textúru. Okrem toho obsahuje aj cukor a často vajcia alebo vaječné žĺtky.
Sorbet: Neobsahuje žiadne mliečne produkty ani vajcia. Jeho základom je ovocné pyré alebo šťava, cukor a voda. Vďaka tomu má ľahšiu, osviežujúcu a ovocnú chuť.
Textúra
Zmrzlina: Má bohatú, krémovú textúru vďaka vysokému obsahu tuku z mlieka a smotany.
Sorbet: Je hladký a ľahký, ale menej krémový ako zmrzlina, pretože neobsahuje tuk z mliečnych produktov.
Obsah tuku
Zmrzlina: Má vyšší obsah tuku, čo jej dodáva jej krémovú textúru a bohatú chuť.
Sorbet: Neobsahuje žiadny tuk, pretože neobsahuje mliečne produkty, čo ho robí ľahším a menej kalorickým.
Použitie a preferencie
Zmrzlina: Je obľúbená pre svoju krémovú textúru a bohatú chuť. Vyrába sa v mnohých rôznych príchutiach.
Sorbet: Je preferovaný ako osviežujúci dezert, najmä v teplých mesiacoch. Je vhodný pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy.
Dnes sa už pripravujú aj zeleninové sorbety, ako napríklad sorbet z mrkvi, zeleru či fenikla, ale aj inej zeleniny.
Malinový sorbet - ingrediencie
- 5 šálok čerstvých malín
- 1 šálka vody
- 1 ½ šálky cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1-2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
Malinový sorbet - postup
- Maliny dôkladne umyte.
- V hrnci rozmiešajte cukor vo vode. Zahrievajte na miernom stupni a povarte, až sa cukor rozpustí, zhruba 1–2 minúty.
- Maliny dajte do kuchynského robota.
- Mixujte, kým zmes nebude mať hladkú konzistenciu.
- Do sitka pridajte zmes (po 1/4) a pretlačte ich zadnou časťou veľkej lyžice alebo gumenou stierkou cez sitko, aby ste odstránili jadierka.
- Prepasírovanú zmes zmiešajte s vychladnutou zmesou vody a cukru a dôkladne zamiešajte. Pridajte šťavu z limetky.
- Sorbet nechajte zmraziť na 1 až 2 hodiny v plytkej nádobe.
Zaujme Ťa: Vynikajúci domáci jahodový likér - skvelý ako aperitív, ale aj do koláčov
Ako servírovať sorbet?
Domáci malinový sorbet môžete servírovať samostatný - zopár kopčekov ozdobených lístkami mäty. Môžete však k nemu pridať i kopček zmrzliny. Takto podávaný sorbet skúste ozdobiť ovocím, oblátkami alebo sladkými sušienkami, pretože mu dodajú kontrast v chuti a štruktúre.
Malinový sorbet môžete servírovať i s ovocnými omáčkami, so šampanským alebo proseccom, s kúskami tmavej čokolády.
Tipy na podávanie
Sorbet by mal byť podávaný veľmi studený, ale nie zmrznutý. Nechajte ho trochu zmäknúť pred podávaním, aby sa lepšie lyžičkoval.
Sorbet môžete servírovať v dezertných pohároch, miskách alebo v ovocných nádobách.