Nazbierala alebo nakúpila si si čučoriedky a teraz nevieš, čo s nimi? Prípadne tvoj zámer bol jasný – uvariť si džem, ale bude to tvoja premiéra a tak ešte nemáš v zálohe žiadny osvedčený recept? Tak potom si na správnom mieste, pretože máme pre teba chutný, poctivý a skúsenými gazdinkami overený recept. Recept na čučoriedkový džem, ktorý nájdeš v článku, pôjde v tvojej domácnosti zaručene na odbyt a ani sa nenazdáš a budeš pripravovať ďalšiu várku. Tak čo, ideš na to?
Nazbierali alebo nakúpili ste si čučoriedky a teraz neviete, čo s nimi? Prípadne váš zámer bol jasný – uvariť si džem, ale bude to vaša premiéra a tak ešte nemáte v zálohe žiadny osvedčený recept?
Tak potom ste na správnom mieste, pretože máme pre vás chutný, poctivý a skúsenými gazdinkami overený recept. Čučoriedkový džem pôjde vo vašej domácnosti zaručene na odbyt a ani sa nenazdáte a budete pripravovať ďalšiu várku. Tak čo, idete na to?
Recept na čučoriedkový džem
Na prípravu džemu budete potrebovať:
- 1 kg čučoriedok
- 400 g cukru
- citrón
Odporúčame: Jarabina vtáčia: Skús tento netradičný recept na výživu z jarabiny!
Ako pripraviť čučoriedkový džem? Postup prípravy čučoriedkového džemu
Príprava je mimoriadne jednoduchá, ani sa nenazdáte a džem bude chladnúť vo fľaštičkách. Poďme teda na to! Čučoriedky si umyte a vložte do hrnca spolu s cukrom. Odkedy sa začne zmes variť, odstopujte si približne 30 minút, počas ktorých džem miešajte a varte.
Dôležité však je priebežne odoberať zo zmesi vzniknutú penu. Akonáhle zmes začne dostávať rôsolovitú konzistenciu, pridajte šťavu z jedného citróna, čím rôsolovatenie ešte podporíte a tým pádom nemusíte použiť ani želírovací prípravok, teda zbytočnú chémiu.
Pozri aj: Celosvetovo známa zmes byliniek – ako pripraviť domáce provensálske korenie?
Recept na zdravý čučoriedkový džem - ako spoznáte, že je čučoriedkový džem hotový?
Test tuhosti džemu už zrejme dobre poznáte, no ak nie, pripomenieme, že za malú lyžičku horúceho džemu dáte na malý tanierik a po vychladnutí sa vám ukáže, či je už džem dostatočne tuhý alebo si pýta ešte pár minút varenia. Hotový džem potom prelejte až po okraj do čistých zaváracích fľašiek, ktoré dôkladne uzavrite, otočte hore dnom a nechajte džem pomaličky chladnúť, ideálne zakrytý dekou, prípadne ho zasterilizujte na zhruba 90 °C asi desať minút.
Keď si takýto džem doprajete na raňajky na čerstvom pečive s maslom, prípadne v bielom jogurte alebo na obed v palacinkách či na lievancoch, verte nám, neodolá naozaj nikto. A keď si navyše zloženie takéhoto „home made“ džemu porovnáte s tým z obchodu, určite už zostanete pri svojom domácom.
TIP č. 2: Extra čučoriedkový džem s ríbezľami
Ingrediencie:
700 g čučoriedok
- 300 g červených ríbezlí
- 1 kg želírovací cukor 2:1
Postup: Ríbezle aj čučoriedky umyjeme a zasypeme v hrnci želírovacím cukrom. Dobre premiešame a privedieme za stáleho miešania k varu. Následne necháme povariť asi 5 minút. Hotový džem nalejeme do pripravených pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Pod dekou alebo hrubšou utierkou necháme pomaly vychladnúť do druhého dňa.
Anketa: Pripravujete si aj vy čučoriedkový džem?
Odpovedalo 486 ľudí
86%
9%
5%
Aktualizované na 27.06.2024
Aktualizovaný článok: 27.06.2024