Recept na čučoriedkový džem: Odporúčaný všetkými skúsenými gazdinkami

Nazbierali alebo nakúpili ste si čučoriedky a teraz neviete, čo s nimi? Prípadne váš zámer bol jasný – uvariť si džem, ale bude to vaša premiéra a tak ešte nemáte v zálohe žiadny osvedčený recept?

Tak potom ste na správnom mieste, pretože máme pre vás chutný, poctivý a skúsenými gazdinkami overený recept. Čučoriedkový džem pôjde vo vašej domácnosti zaručene na odbyt a ani sa nenazdáte a budete pripravovať ďalšiu várku. Tak čo, idete na to?

Recept na čučoriedkový džem

Na prípravu džemu budete potrebovať:

  • 1 kg čučoriedok
  • 400 g cukru
  • citrón

Odporúčame: Jarabina vtáčia: Skús tento netradičný recept na výživu z jarabiny!

džem z čučoriedok

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy čučoriedkového džemu:

Príprava je mimoriadne jednoduchá, ani sa nenazdáte a džem bude chladnúť vo fľaštičkách. Poďme teda na to! Čučoriedky si umyte a vložte do hrnca spolu s cukrom. Odkedy sa začne zmes variť, odstopujte si približne 30 minút, počas ktorých džem miešajte a varte.

Dôležité však je priebežne odoberať zo zmesi vzniknutú penu. Akonáhle zmes začne dostávať rôsolovitú konzistenciu, pridajte šťavu z jedného citróna, čím rôsolovatenie ešte podporíte a tým pádom nemusíte použiť ani želírovací prípravok, teda zbytočnú chémiu.

Pozri aj: ​Celosvetovo známa zmes byliniek – ako pripraviť domáce provensálske korenie?

recepty z čučoriedok

Zdroj: Shutterstock®

Ako spoznáte, že je čučoriedkový džem hotový?

Test tuhosti džemu už zrejme dobre poznáte, no ak nie, pripomenieme, že za malú lyžičku horúceho džemu dáte na malý tanierik a po vychladnutí sa vám ukáže, či je už džem dostatočne tuhý alebo si pýta ešte pár minút varenia. Hotový džem potom prelejte až po okraj do čistých zaváracích fľašiek, ktoré dôkladne uzavrite, otočte hore dnom a nechajte džem pomaličky chladnúť, ideálne zakrytý dekou, prípadne ho zasterilizujte na zhruba 90 °C asi desať minút.

Keď si takýto džem doprajete na raňajky na čerstvom pečive s maslom, prípadne v bielom jogurte alebo na obed v palacinkách či na lievancoch, verte nám, neodolá naozaj nikto. A keď si navyše zloženie takéhoto „home made“ džemu porovnáte s tým z obchodu, určite už zostanete pri svojom domácom.

TIP č. 2: Čučoriedkovo-ríbezľový džem

Ingrediencie:

  • 700 g čučoriedok

  • 300 g červených ríbezlí
  • 1 kg želírovací cukor 2:1

Postup: Ríbezle aj čučoriedky umyjeme a zasypeme v hrnci želírovacím cukrom. Dobre premiešame a privedieme za stáleho miešania k varu. Následne necháme povariť asi 5 minút. Hotový džem nalejeme do pripravených pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Pod dekou alebo hrubšou utierkou necháme pomaly vychladnúť do druhého dňa. 

Aktualizované na 30. 09. 2023

6 komentárov
Mária Chromíková

Mária Chromíková

20.08.2018 14:15

Musí byť vynikajúci...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.08.2018 16:53

čučoriedky mám v mrazáku

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

20.08.2018 20:52

mnam dala by som si

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

21.08.2018 15:01

Skvelé ,že to ide aj bez požitia želírovacieho prípravku

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

21.08.2018 18:48

čučoriedok toľko nemám, ale černíc zasa neúrekom, takže ja varím džem z nich, je vynikajúci

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.09.2018 11:15

Je skvelý robievam aj iné džemy domce sú naj..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE