DIY: Prípravok na čistenie záhradného nábytku s vôňou pomaranča

čistenie záhradného nábytku

Leto je v plnom prúde a mnohí z nás trávia veľa času v záhrade a na terase. Slnečné dni lákajú na posedenie v príjemnom prostredí, kde si môžeme oddýchnuť, grilovať alebo sa jednoducho tešiť z prírody. S príchodom teplých dní často vyťahujeme záhradný nábytok, ktorý však po dlhých mesiacoch skladovania môže potrebovať dôkladnú údržbu. Prach, peľ či rôzne iné nečistoty sa na nábytku ľahko usadia a pokiaľ chceme, aby vyzeral čo najlepšie, je potrebné ho pravidelne čistiť.

Pravidelná údržba záhradného nábytku je kľúčová nielen pre estetický vzhľad, ale aj pre jeho dlhú životnosť. Nečistoty môžu spôsobiť, že nábytok začne vyzerať opotrebovane a zanedbano, čo určite nechceme. Našťastie, existujú jednoduché a efektívne spôsoby, ako udržať nábytok čistý a svieži. Jedným z nich je výroba vlastného nechemického čistiaceho prípravku, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a zároveň veľmi účinný.

Máme pre vás skvelý tip na jednoduchý DIY prípravok na čistenie záhradného nábytku. Tento domáci čistiaci prostriedok je ľahko pripraviť a nevyžaduje žiadne drahé ani ťažko dostupné ingrediencie. Stačí vám len voda, kastílske mydlo (ktoré sa dá zohnať v lekárni aj na internete) a esenciálny olej. Takýto čistiaci prostriedok je ideálny na plastový a umelý nábytok, ktorý bežne používame na terasách a v záhradách.

Je dôležité si uvedomiť, že tento prípravok úplne nie je vhodný na drevený nábytok, ktorý vyžaduje špeciálnu starostlivosť a ochranu pred vlhkosťou. Plastové a umelé materiály však tento domáci čistič zvládne bez problémov. Našťastie, väčšina záhradného nábytku je vyrobená práve z týchto materiálov, takže si s ním hravo poradíte.

V nasledujúcich odsekoch vám predstavíme podrobný postup, ako si tento nechemický čistiaci prípravok pripraviť, ako ho správne používať a ako zabezpečiť, aby váš záhradný nábytok vyzeral vždy ako nový. Tento jednoduchý recept vám ušetrí peniaze a zároveň budete mať istotu, že používate prostriedok šetrný k prírode.

Odporúčame: DIY citrónovo-mätové tablety do odpadkového koša – zabudni na zapáchajúci kôš!

záhradný nábytok Depositphotos

Čo potrebujeme na prípravok na čistenie záhradného nábytku:

  • 500 ml teplej vody
  • 2 PL kastilského mydla
  • 2 kvapky pomarančového esenciálneho oleja

TIP: Nemusíte sa držať len pomarančovej vône. Ak máte svoju obľúbenú vôňu, pokojne zvoľte tú. Dobrou voľbou je napríklad aj esenciálny olej s vôňou levandule, citróna, citrónovej trávi, mäty, bergamotu alebo borovice. 

Ako si vyrobiť prípravok na čistenie záhradného nábytku

Výroba nechemického čistiaceho prípravku na čistenie záhradných stoličiek či stolov je úplne jednoduchá. Pripravíme si nádobku s rozprašovačom, ktorá má objem aspoň pol litra. Do nádobky nalejeme vodu, pridáme mydlo a taktiež zvolený esenciálny olej. Zavrieme a dobre pretrepeme, aby sa mydlo rozpustilo a zložky sa premiešali. A môžete začať používať. 

Prípravok prakticky nemá trvanlivosť, bez problémov ho môžete používať počas celej jari a leta. Skladujte v tme a suchu.

Ako používať DIY prípravok na záhradný nábytok? Ideálne je nábytok najskôr vysprchovať vodou zo záhradnej hadice. Samozrejme, postupujeme takto v prípade, že ide o rôzne druhy plastových a z umelých materiálov vyrobených kusov nábytku, ktoré môžu prísť do kontaktu s vodou. 

Na nábytok následne nastriekame pripravený mydlový roztok a opäť všetko opláchneme. Ak je nábytok príliš špinavý, po aplikácii čistiaceho prípravku si zoberieme handričku alebo hubku a nábytok ešte ručne vydrhneme. Nakoniec opäť opláchneme vodou z hadice. 

Anketa: Čistíte pred letnou sezónou záhradný nábytok?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE