Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú pripravené rýchlo a bez veľkej námahy. Takým receptom sú zapekané cestoviny, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Ak ste na ne dostali chuť, tak do nich pridajte čerstvú cuketu, ktorá aktuálne boduje na pultoch v obchodoch.
Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria a svojim vzhľadom niekedy pripomína uhorku, ktorá je považovaná za jej príbuznú. Na cukete je skvelé to, že obsahuje až 93 % vody a na 100 gramov má len 16 kalórií. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a pozitívne vplýva na náš organizmus. Oplatí sa ju teda konzumovať aj častejšie, a to v rôznych pokrmoch.
Vyskúšaj aj: Domáce gnocchi s červenou paprikou
Na zapekané cestoviny potrebujeme:
- cestoviny podľa vlastného výberu
- 1 až 2 menšie cukety
- 1 kyslú smotanu
- 2 vajíčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 3 paradajky alebo paradajkové pyré
- olivový olej
- koreniny podľa vlastnej chuti
- cca 200 g tvrdého syra
- voliteľné – kuracie mäsko, klobáska, šunka
Ak v recepte použijete čerstvé paradajky, tak začnite tým, že ich zaparíte, aby ste ich mohli ľahko ošúpať. Až budú ošúpané, tak ich rozmixujte ponorným mixérom.
Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak si očistíme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Na dno panvice nalejeme olivový olej, ktorý necháme rozpáliť. Pridáme cibuľu, ktorú necháme orestovať a následne aj nakrájanú cuketu a cesnak. Cuketu trochu osolíme, okoreníme a necháme chvíľku pražiť. Zalejeme rozmixovanými paradajkami alebo paradajkovým pyré a necháme chvíľku podusiť.
Medzitým si dáme uvariť cestoviny. Po dovarení ich odstavíme a vodu zlejeme. Dno zapekacej misky si natrieme olivovým olejom, vysypeme strúhankou a dáme vrstvu uvarených cestovín. Na to dáme cuketovú vrstvu a vrstvíme dovtedy, kým sa nám neminú všetky pripravené suroviny. V miske si zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a tú nalejeme na pripravené cestoviny. Vrch posypeme vrstvou nastrúhaného syra a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 25 až 30 minút. Podávame s čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
Pri mäsovej verzii je potrebné kuracie mäsko orestovať na panvici a chvíľku podusiť. Rovnako opiecť môžete aj klobásku, ktorú následne pridáte do cuketovej zmesi. Prajeme vám dobrú chuť.