Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché

zapekané cestoviny s cuketou

Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú pripravené rýchlo a bez veľkej námahy. Takým receptom sú zapekané cestoviny, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Ak ste na ne dostali chuť, tak do nich pridajte čerstvú cuketu, ktorá aktuálne boduje na pultoch v obchodoch.

Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria a svojim vzhľadom niekedy pripomína uhorku, ktorá je považovaná za jej príbuznú. Na cukete je skvelé to, že obsahuje až 93 % vody a na 100 gramov má len 16 kalórií. 

Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a pozitívne vplýva na náš organizmus. Oplatí sa ju teda konzumovať aj častejšie, a to v rôznych pokrmoch.

Recept na zapekané cestoviny

Zapekané cestoviny sú dokonalým riešením, keď chcete chutný obed alebo večeru bez toho, aby ste trávili celé dopoludnie v kuchyni. V tomto recepte zohráva hlavnú úlohu cuketa – ľahká, šťavnatá a plná vitamínov. 

V spojení so syrom, smotanou a voňavým cesnakom vytvára jemnú, no výraznú kombináciu chutí. Navyše, recept je veľmi flexibilný – pridať môžete aj kúsky mäsa či obľúbenú zeleninu, ktorú máte práve poruke.

Suroviny na zapekané cestoviny s cuketou:

  • cestoviny podľa vlastného výberu
  • 1 až 2 menšie cukety
  • 1 kyslú smotanu
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 3 paradajky alebo paradajkové pyré
  • olivový olej
  • koreniny podľa vlastnej chuti
  • cca 200 g tvrdého syra
  • voliteľné – kuracie mäsko, klobáska, šunka

zapekané cestoviny
Shutterstock®

Postup prípravy zapekaných cestovín s cuketou

Ak v recepte použijete čerstvé paradajky, tak začnite tým, že ich zaparíte, aby ste ich mohli ľahko ošúpať. Až budú ošúpané, tak ich rozmixujte ponorným mixérom.

Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak si očistíme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Na dno panvice nalejeme olivový olej, ktorý necháme rozpáliť. Pridáme cibuľu, ktorú necháme orestovať a následne aj nakrájanú cuketu a cesnak. Cuketu trochu osolíme, okoreníme a necháme chvíľku pražiť. Zalejeme rozmixovanými paradajkami alebo paradajkovým pyré a necháme chvíľku podusiť.

Medzitým si dáme uvariť cestoviny. Po dovarení ich odstavíme a vodu zlejeme. Dno zapekacej misky si natrieme olivovým olejom, vysypeme strúhankou a dáme vrstvu uvarených cestovín. Na to dáme cuketovú vrstvu a vrstvíme dovtedy, kým sa nám neminú všetky pripravené suroviny. 

V miske si zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a tú nalejeme na pripravené cestoviny. Vrch posypeme vrstvou nastrúhaného syra a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 25 až 30 minút. Podávame s čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Pri mäsovej verzii je potrebné kuracie mäsko orestovať na panvici a chvíľku podusiť. Rovnako opiecť môžete aj klobásku, ktorú následne pridáte do cuketovej zmesi. Prajeme vám dobrú chuť.

S čím podávať zapekané cuketové cestoviny

Aj keď sú zapekané cestoviny samy o sebe výdatným jedlom, ich chuť viete ešte povýšiť vhodne zvolenou prílohou. Skvele sa k nim hodí jednoduchý zeleninový šalát – napríklad rukolový so semienkami a balsamicom, či klasický uhorkový alebo paradajkový šalát so syrom feta. Takáto ľahká príloha osvieži a vyváži sýtosť syrovej a smotanovej vrstvy cestovín.

K jedlu môžete servírovať aj kúsok čerstvého pečiva – ideálne kváskového alebo celozrnného – ktoré poslúži na vytretie chrumkavého dna zapekacej misky. Nezabudnite ani na pohár vychladeného nápoja – k letnej verzii sa hodí limonáda s mätou, k večernej zas pohár suchého bieleho vína.

Tipy na obmenu receptu:

  • Cestoviny môžete nahradiť celozrnnými, špaldovými alebo bezlepkovými pre ľahšie trávenie či špeciálne diéty.

  • Cuketu v recepte skvele doplní baklažán, paprika alebo šampiňóny.

  • Smotanu nahraďte rastlinnou alternatívou (napr. ovsenou, sójovou či kokosovou), ak preferujete bezlaktózovú verziu.

  • Syr môžete kombinovať – výborne sa hodí mozzarella, niva či parmezán.

  • Bylinky ako tymian, oregano či bazalka dodajú jedlu stredomorský charakter.

  • Na výraznejšiu chuť skúste pridať sušené paradajky alebo olivy.

  • Mäsová verzia bude chutná s kuracími prsiami, slaninkou alebo restovanou klobáskou.

Jedlo, ktoré si zamilujete

Zapekané cestoviny s cuketou sú dôkazom, že aj rýchle a jednoduché jedlá môžu byť chutné, výživné a všestranné. Či už si zvolíte vegetariánsku alebo mäsovú verziu, jedno je isté – táto kombinácia vás nikdy nesklame. Nezabudnite využiť cuketovú sezónu naplno a dopriať si túto dobrotu hoci aj viackrát do týždňa v obmenenej podobe.

Aktualizovaný článok: 21.06.2025

11 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.06.2021 12:55

Zapekané cestoviny mám rád

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.06.2021 19:28

konečne začína dozrievať zelenina na záhrade, milujem takéto jedlá

Vaše meno:

Dária Šugrová

Dária Šugrová

23.06.2021 18:04

V lete je u nás cuketa na jedálničku denne :) aj Váš recept určite vyskúšame

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

22.06.2021 12:41

už rastú malé cuketky na záhrade,vyskúšam recept.

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

22.06.2021 12:34

Musím vyskúšať

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

22.06.2021 07:16

cuketu máme doma veľmi radi, každý nový recept uvítam, určite vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.06.2021 05:43

Výborné, rada pripravujem i na iné spôsoby.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

21.06.2021 20:52

Milujeme zapekané cestoviny .. No cuketu nie .. Ale niekedy urobím jedlo aj s cuketami . Potom to jem len ja :-) Tento recept určite skúsim , možno rodina ani nepozná ,že je tam cuketa ..

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

21.06.2021 18:46

cuketu využívame často na rôzne spôsoby. vyskúšame aj tento recept.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

21.06.2021 14:26

Cuketu mám rada na všetky spôsoby

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.06.2021 11:04

cuketu moc v kuchyni nevyužívam, mala by som to napraviť

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.