Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú pripravené rýchlo a bez veľkej námahy. Takým receptom sú zapekané cestoviny, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Ak ste na ne dostali chuť, tak do nich pridajte čerstvú cuketu, ktorá aktuálne boduje na pultoch v obchodoch.
Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria a svojim vzhľadom niekedy pripomína uhorku, ktorá je považovaná za jej príbuznú. Na cukete je skvelé to, že obsahuje až 93 % vody a na 100 gramov má len 16 kalórií.
Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a pozitívne vplýva na náš organizmus. Oplatí sa ju teda konzumovať aj častejšie, a to v rôznych pokrmoch.
Recept na zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny sú dokonalým riešením, keď chcete chutný obed alebo večeru bez toho, aby ste trávili celé dopoludnie v kuchyni. V tomto recepte zohráva hlavnú úlohu cuketa – ľahká, šťavnatá a plná vitamínov.
V spojení so syrom, smotanou a voňavým cesnakom vytvára jemnú, no výraznú kombináciu chutí. Navyše, recept je veľmi flexibilný – pridať môžete aj kúsky mäsa či obľúbenú zeleninu, ktorú máte práve poruke.
Suroviny na zapekané cestoviny s cuketou:
- cestoviny podľa vlastného výberu
- 1 až 2 menšie cukety
- 1 kyslú smotanu
- 2 vajíčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 3 paradajky alebo paradajkové pyré
- olivový olej
- koreniny podľa vlastnej chuti
- cca 200 g tvrdého syra
- voliteľné – kuracie mäsko, klobáska, šunka
Postup prípravy zapekaných cestovín s cuketou
Ak v recepte použijete čerstvé paradajky, tak začnite tým, že ich zaparíte, aby ste ich mohli ľahko ošúpať. Až budú ošúpané, tak ich rozmixujte ponorným mixérom.
Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak si očistíme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Na dno panvice nalejeme olivový olej, ktorý necháme rozpáliť. Pridáme cibuľu, ktorú necháme orestovať a následne aj nakrájanú cuketu a cesnak. Cuketu trochu osolíme, okoreníme a necháme chvíľku pražiť. Zalejeme rozmixovanými paradajkami alebo paradajkovým pyré a necháme chvíľku podusiť.
Medzitým si dáme uvariť cestoviny. Po dovarení ich odstavíme a vodu zlejeme. Dno zapekacej misky si natrieme olivovým olejom, vysypeme strúhankou a dáme vrstvu uvarených cestovín. Na to dáme cuketovú vrstvu a vrstvíme dovtedy, kým sa nám neminú všetky pripravené suroviny.
V miske si zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a tú nalejeme na pripravené cestoviny. Vrch posypeme vrstvou nastrúhaného syra a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 25 až 30 minút. Podávame s čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
Pri mäsovej verzii je potrebné kuracie mäsko orestovať na panvici a chvíľku podusiť. Rovnako opiecť môžete aj klobásku, ktorú následne pridáte do cuketovej zmesi. Prajeme vám dobrú chuť.
S čím podávať zapekané cuketové cestoviny
Aj keď sú zapekané cestoviny samy o sebe výdatným jedlom, ich chuť viete ešte povýšiť vhodne zvolenou prílohou. Skvele sa k nim hodí jednoduchý zeleninový šalát – napríklad rukolový so semienkami a balsamicom, či klasický uhorkový alebo paradajkový šalát so syrom feta. Takáto ľahká príloha osvieži a vyváži sýtosť syrovej a smotanovej vrstvy cestovín.
K jedlu môžete servírovať aj kúsok čerstvého pečiva – ideálne kváskového alebo celozrnného – ktoré poslúži na vytretie chrumkavého dna zapekacej misky. Nezabudnite ani na pohár vychladeného nápoja – k letnej verzii sa hodí limonáda s mätou, k večernej zas pohár suchého bieleho vína.
Tipy na obmenu receptu:
Cestoviny môžete nahradiť celozrnnými, špaldovými alebo bezlepkovými pre ľahšie trávenie či špeciálne diéty.
Cuketu v recepte skvele doplní baklažán, paprika alebo šampiňóny.
Smotanu nahraďte rastlinnou alternatívou (napr. ovsenou, sójovou či kokosovou), ak preferujete bezlaktózovú verziu.
Syr môžete kombinovať – výborne sa hodí mozzarella, niva či parmezán.
Bylinky ako tymian, oregano či bazalka dodajú jedlu stredomorský charakter.
Na výraznejšiu chuť skúste pridať sušené paradajky alebo olivy.
Mäsová verzia bude chutná s kuracími prsiami, slaninkou alebo restovanou klobáskou.
Jedlo, ktoré si zamilujete
Zapekané cestoviny s cuketou sú dôkazom, že aj rýchle a jednoduché jedlá môžu byť chutné, výživné a všestranné. Či už si zvolíte vegetariánsku alebo mäsovú verziu, jedno je isté – táto kombinácia vás nikdy nesklame. Nezabudnite využiť cuketovú sezónu naplno a dopriať si túto dobrotu hoci aj viackrát do týždňa v obmenenej podobe.
Aktualizovaný článok: 21.06.2025