Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché

Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú pripravené rýchlo a bez veľkej námahy. Takým receptom sú zapekané cestoviny, ktoré sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Ak ste na ne dostali chuť, tak do nich pridajte čerstvú cuketu, ktorá aktuálne boduje na pultoch v obchodoch.

Cuketa pochádza zo slnečného Stredomoria a svojim vzhľadom niekedy pripomína uhorku, ktorá je považovaná za jej príbuznú. Na cukete je skvelé to, že obsahuje až 93 % vody a na 100 gramov má len 16 kalórií. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a pozitívne vplýva na náš organizmus. Oplatí sa ju teda konzumovať aj častejšie, a to v rôznych pokrmoch.

zapekané cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Na zapekané cestoviny potrebujeme:

  • cestoviny podľa vlastného výberu
  • 1 až 2 menšie cukety
  • 1 kyslú smotanu
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 3 paradajky alebo paradajkové pyré
  • olivový olej
  • koreniny podľa vlastnej chuti
  • cca 200 g tvrdého syra
  • voliteľné – kuracie mäsko, klobáska, šunka

Ak v recepte použijete čerstvé paradajky, tak začnite tým, že ich zaparíte, aby ste ich mohli ľahko ošúpať. Až budú ošúpané, tak ich rozmixujte ponorným mixérom.

Cuketu si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak si očistíme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Na dno panvice nalejeme olivový olej, ktorý necháme rozpáliť. Pridáme cibuľu, ktorú necháme orestovať a následne aj nakrájanú cuketu a cesnak. Cuketu trochu osolíme, okoreníme a necháme chvíľku pražiť. Zalejeme rozmixovanými paradajkami alebo paradajkovým pyré a necháme chvíľku podusiť.

Medzitým si dáme uvariť cestoviny. Po dovarení ich odstavíme a vodu zlejeme. Dno zapekacej misky si natrieme olivovým olejom, vysypeme strúhankou a dáme vrstvu uvarených cestovín. Na to dáme cuketovú vrstvu a vrstvíme dovtedy, kým sa nám neminú všetky pripravené suroviny. V miske si zmiešame kyslú smotanu s vajíčkami a tú nalejeme na pripravené cestoviny. Vrch posypeme vrstvou nastrúhaného syra a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C približne 25 až 30 minút. Podávame s čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.

Pri mäsovej verzii je potrebné kuracie mäsko orestovať na panvici a chvíľku podusiť. Rovnako opiecť môžete aj klobásku, ktorú následne pridáte do cuketovej zmesi. Prajeme vám dobrú chuť.

11 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.06.2021 11:04

cuketu moc v kuchyni nevyužívam, mala by som to napraviť

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

21.06.2021 14:26

Cuketu mám rada na všetky spôsoby

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

21.06.2021 18:46

cuketu využívame často na rôzne spôsoby. vyskúšame aj tento recept.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

21.06.2021 20:52

Milujeme zapekané cestoviny .. No cuketu nie .. Ale niekedy urobím jedlo aj s cuketami . Potom to jem len ja :-) Tento recept určite skúsim , možno rodina ani nepozná ,že je tam cuketa ..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

22.06.2021 05:43

Výborné, rada pripravujem i na iné spôsoby.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

22.06.2021 07:16

cuketu máme doma veľmi radi, každý nový recept uvítam, určite vyskúšam

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

22.06.2021 12:34

Musím vyskúšať

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

22.06.2021 12:41

už rastú malé cuketky na záhrade,vyskúšam recept.

Vaše meno:

Dária Šugrová

Dária Šugrová

23.06.2021 18:04

V lete je u nás cuketa na jedálničku denne :) aj Váš recept určite vyskúšame

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

23.06.2021 19:28

konečne začína dozrievať zelenina na záhrade, milujem takéto jedlá

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.06.2021 12:55

Zapekané cestoviny mám rád

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE