Prečo jesť listovú zeleninu? Nepodceňuj jej účinky – nevypláca sa to!

Rozličné druhy zeleniny by mali tvoriť veľkú časť našej stravy. Čerstvá zelenina plná vitamínov, minerálov a ďalších živín prispieva k pevnému zdraviu a preventívne pôsobí proti mnohým ochoreniam. Mrkva, rajčiny, papriky, uhorky, reďkovky – to všetko sú obľúbené druhy zeleniny, ktoré sa na tanieri mnohých z nás objavujú každý deň. Čo však taká zelená listová zelenina? Prečo aj tú zaradiť do jedálnička, ako ju konzumovať a na ktoré druhy sa rozhodne spoľahnúť, to sa dozviete v nasledujúcom článku.

Odporúčame: Toto si ešte nejedla! Vyskúšaj tri netradičné recepty z avokáda

prečo konzumovať listovú zeleninu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo jej povedať áno?

Nuž, zelené lístky nie sú každému dvakrát sympatické. Navyše by sa mohlo zdať, akoby nám v podstate ani nemali čo ponúknuť. Opak je však pravdou. Listová zelenina je totiž nesmierne zdravá a určite by sme ju nemali zavrhovať.

Čím je teda taká jedinečná a ako vplýva na naše zdravie? V prvom rade nesmieme zabudnúť spomenúť, že listová zelenina v sebe ukrýva množstvo zeleného farbiva zvaného chlorofyl. Ten pôsobí antioxidačne aj protizápalovo a prispieva k dobrej obranyschopnosti organizmu. Okrem toho je listová zelenina charakteristická vysokým obsahom kyseliny listovej, ktorú radíme medzi vitamíny skupiny B.

Tá je dôležitá pri metabolizme, produkcii serotonínu, pre správnu funkciu čriev aj žalúdka a rovnako prispieva k prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka. Z veľkej časti je listová zelenina tvorená vodou, pričom obsahuje i dostatok vlákniny.

Prispieva tak k dobrému tráveniu a predchádza zápche. Vďaka tomu, že mnohé druhy listovej zeleniny obsahujú karotenoidy luteín a zeaxantín, chránia naše oči a zrak pred poškodením. Zástupcovia tejto kategórie zeleniny ďalej prispievajú k dobrému stavu srdca a ciev. Vďaka vysokému obsahu vápnika podporujú zdravie kostí. Rovnako prispievajú k detoxikácii celého organizmu.

Odporúčame: Zaskočí ťa, čo si všímajú muži na ženách: Toto všetko pôsobí ako magnet

účinky listovej zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Na ktoré druhy sa spoľahnúť?

Výhodou je, že pod pojmom listová zelenina sa ukrýva skutočne veľké množstvo rozličných druhov zeleniny. Každý si tak môže nájsť svoj obľúbený, respektíve je ich možné neustále striedať. Špenát, rukola, mangold, rôzne druhy šalátov, kel i kapusta – všetky tieto druhy sú v našich jedálničkoch viac než vítané a je vhodné, aby sa na našich tanieroch nachádzali niekoľkokrát do týždňa, pokojne však i každý deň. Špenát je možno pre mnohých skôr postrachom, no obsahuje poriadnu dávku železa, draslíka i viacerých vitamínov skupiny B, a preto sa oplatí s ním skamarátiť. Preventívne pôsobí proti chudokrvnosti, znižuje vysoký cholesterol a podporuje zdravie kostí, kĺbov aj zubov.

Kapusta prispieva k znižovaniu rizika viacerých typov rakoviny, zlepšuje činnosť čriev a telu doplní vitamíny K aj C. Mnohí si dozaista obľúbia i jedinečnú horkastú chuť rukoly. Ukrýva v sebe vitamín C, vlákninu, betakarotén aj kyselinu listovú. Podporuje krvotvorbu, normalizuje hladinu cukru v krvi, prečisťuje cievy a bojuje proti plynatosti. Vyskúšať sa rozhodne oplatí aj nie tak známy mangold. Táto listová zelenina má močopudné účinky a z tela odvádza nadbytočnú vodu. Zlepšuje koncentráciu, upravuje trávenie a podporuje tvorbu červených krviniek. Ukrýva sa v nej luteín, cholín aj mnohé minerály. Jednoducho povedané, zelenú má ktorýkoľvek druh listovej zeleniny!

konzumácia listovej zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju konzumovať?

Listová zelenina je vo všeobecnosti z veľkej časti tvorená vodou, je skutočne nízkokalorická a má nízky glykemický index. Mala by byť súčasťou jedálnička každého z nás. Ocenia ju športovci, jedinci na redukčných diétach, deti, starší jedinci i tehotné ženy. Listovú zeleninu sa pritom vo väčšine prípadov oplatí konzumovať predovšetkým v surovom stave. Takto si totiž uchová vysoký podiel účinných látok, ktoré sú telu prospešné. Môže byť základom pre chutný zeleninový šalát. Pridajte k nej rajčiny, fialovú cibuľku, papriku či inú obľúbenú zeleninu a máte skvelú prílohu k mäsu i rybám.

Ak listovú zeleninu tepelne upravujete, je vhodné, aby to bolo čo najkratšie. Skvelá je napríklad praženica s baby špenátom. Listová zelenina je tiež vhodná na prípravu polievok. Mnohí si určite obľúbia šalátovú polievku s vajíčkom. Ďalším spôsobom, ako konzumovať listovú zeleninu, je aj vo forme nápojov. Tento druh zeleniny totiž predstavuje dokonalú ingredienciu do chutných smoothies nápojov. Verte, že hrsť špenátových listov či nakrájaného mangoldu v kombinácii so sladkým banánom a lahodnými jahodami si rýchlo obľúbite. To, že sa vo vašom nápoji nachádzajú nejaké zelené lístky, ani neucítite, no vášmu telu doplníte množstvo dôležitých látok.

Odporúčame: Ako vyprať zájdené kuchynské utierky? Vďaka týmto trikom budú ako nové!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

11.11.2019 11:41

Mám ju rada aj v šaláte aj rozmixovanú, občas som mala potrebu si doplňovať chlorofyl do tela, že moje telo si vyžadovalo zelené šaláty a zeleninu.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2019 19:33

milujem paradajky a špenát

Vaše meno:

kristýna ryglová

kristýna ryglová

16.06.2021 06:23

Ja jem listovú zeleninu len na jar a na jeseň, keď pestujem šalát v skleníku. Cez zimu ma neneapadne, že by som si ho mohla kúpiť v obchode. To si kupujem takú tú klasickú zeleninu ako paradajky, papriky a uhorky. Nie je ale nad to, keď máte vlastné dobrú zeleninu. Som rada, že sa mi podarí celkom dosť zeleniny vypestovať :-) . Škoda, že to nejde celý rok. Okrem zeleniny máme ešte domáce vajíčka, pretože chováme sliepky. Tie našťastie znáša vajíčka celý rok, takže je nemusím kupovať.

Vaše meno:

Zuz Kosle

Zuz Kosle

04.12.2022 15:38

listovej zeleniny ja jem velmi malo aj celkovo zelenej zeleniny by som povedala ze az minimalne

Vaše meno:

Oliv Medk

Oliv Medk

07.12.2022 13:35

my doma jeme dost vela zeleniny ale je pravda ze tej listovej na tanieroch moc nemavame

Vaše meno:

Lea Junsk

Lea Junsk

11.12.2022 19:35

kyselinu listovu uzivam vo forme ogestanu, zacala som si ho davat ako som zistila ze som tehotna

Vaše meno:

Zita Zadr

Zita Zadr

14.12.2022 14:43

zelena listova zelenina sa mne na tanieri objavuje velmi sporadicky...moc ju nejedavam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.