Bezkonkurenčná cuketová pomazánka len z 5 surovín

Počas leta preferujeme ľahšie jedlá pripravené zo sezónnych surovín, ktoré sú dostupné predovšetkým v tomto období. Aj keď cuketu môžeme v obchodoch vídať počas celého roka, aktuálne je jej letná sezóna. A keďže si ju mnohí pestujú aj doma, tak ju môžete využiť rôznorodo. Skvelé sú, samozrejme, cuketové placky, no dozaista nepohrdnete ani pochúťkou, akou je zapekaná cuketa.

Kam by ste zaradili cuketu? Medzi ovocie alebo zeleninu? Z botanického hľadiska ide totižto o ovocie, no v pokrmoch sa využíva skôr ako zeleninová príloha, preto si mnohí myslia, že cuketa je druhom zeleniny. Obsahuje veľké množstvo vody, nemá veľa kalórií a neobsahuje žiaden tuk. Je to skvelá zelenina (teda ovocie), ktorú je vhodné konzumovať aj počas chudnutia. Pri zhadzovaní kíl je ideálna aj preto, lebo obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a rovnako aj vyprázdňovanie. Neváhajte a doprajte si túto zeleninu, respektíve ovocie v chutnej nátierke.

cuketová pomazánka

Zdroj: Shutterstock®

Na cuketovú nátierku potrebujeme:

  • 1 menšiu mladú cuketu 
  • 100 g smotanovej nátierky (nátierkové maslo)
  • 1 lyžicu masla
  • 1 menšiu cibuľu (môže byť aj jarná cibuľka)
  • 1 strúčik cesnaku
  • korenie a bylinky podľa chuti – soľ, čierne korenie, petržlenová vňať a pod.

Výhodou mladej cukety je, že ju nemusíte vôbec šúpať a ani z nej vyberať dužinaté vnútro. Stačí ju umyť, odrezať konce a nastrúhať na hrubom strúhadle. Čo sa týka cibule, tak tú si ošúpeme a narežeme nadrobno. Na panvicu si dáme lyžicu masla a orestujeme cibuľku do sklovitá. K opraženej cibuli pridáme cuketu, osolíme a okoreníme. Následne pridáme pretlačený cesnak a restujeme približne 5 až 10 minút.

Podusenú cuketu necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju preložíme do mixéra, pridáme smotanovú nátierku a vymixujeme dohladka. Vznikne nám krémová nátierka, ktorú môžete podľa chuti dochutiť čerstvými alebo sušenými bylinkami. Necháme ju odležať v chladničke a následne podávame.

Ak nemáte radi úplne hladké nátierky, tak cuketu so smotanovou nátierkou nemusíte vôbec mixovať. Stačí, ak ich vymiešate varechou a pred podávaním necháte vychladnúť. Prajeme vám dobrú chuť.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.07.2021 05:59

Rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.07.2021 17:35

konečne máme vlastnú úrodu, hneď sa lepšie varí

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

18.07.2021 17:45

Mám rada všetky rôzne pomazánky a nátierky. Je to veľmi výhodné a hlavne rýchle pohostenie.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.