Čo pripraviť z cukety? Na výber máte množstvo receptov, ktoré stoja za vyskúšanie. Poďte si s nami pripraviť zdravé recepty na obed či na večeru. V prvom rade si môžete pochutnať na cuketových plackách, ktoré sú jednoducho tou najlepšou pochúťkou, ktorá sa v našich domácnostiach pripravuje aspoň raz do týždňa.
A čo také cuketové muffiny? Tie si môžete spraviť na raňajky s vajíčkami, tzv. raňajkové muffiny, alebo na klasický spôsob s múkou ako maškrtu na desiatu či olovrant. Okrem nich je však skvelou voľbou aj zapekaná cuketa, cuketová pomazánka a pod.
A čo by ste povedali na cuketové fašírky? Aj tie sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov, ktoré stoja za vyskúšanie. Piecť ich môžete klasicky – na oleji alebo v rúre. Môžete si ich pripraviť so syrom alebo skombinovať s mletým mäsom pre sýtejší obed. Ktorú verziu skúsite ako prvú?
Cuketové fašírky so syrom
- 2 cukety
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g strúhaného syra
- 1 vajíčko
- 8 lyžíc hladkej múky
- 3 lyžice ovsených vločiek
- strúhanka na obaľovanie
- majoránka, čierne korenie a soľ podľa chuti
Postup prípravy: Na najmenšom strúhadle nastrúhame očistenú mrkvu aj cuketu. K nastrúhanej zelenine pridáme ovsené vložky a necháme postať, aby sa vločky rozmočili. Pridáme soľ, korenie, majoránku, pretlačený cesnak, nastrúhaný syr a vajíčko. Dobre rozmiešame.
Podľa potreby pridáme múku. Pripravené fašírky obalíme v strúhanke a pečieme na 200 °C približne 30 minút.
Odporúčame: Syrová omáčka vhodná na cestoviny i k mäsu: Najlepšie recepty!
Zdroj: Depositphotos
Cuketové fašírky s ovsenými vločkami
- 1 stredne veľká cuketa
- 150 – 200 g ovsených vločiek
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajíčka
- soľ, majoránka, korenie podľa chuti
- strúhanka na obaľovanie
- olej na vyprážanie
Postup prípravy: Cuketu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Necháme odležať, aby pustila šťavu, ktorú z nej vyžmýkame. Medzitým si očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Pridáme k cukete a rovnako aj pretlačený cesnak. Následne pridáme vajíčka a korenie podľa chuti.
K zmesi pridáme ovsené vločky a necháme postáť 15 minút, aby sa vločky „rozmočili“ a zmäkli. Z hotovej zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. Fašírky vyprážame na rozpálenom oleji.
Cuketové fašírky s mletým mäsom
- 1 stredne veľká cuketa
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 4 vajíčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- strúhanka
Postup prípravy: Do misky nastrúhame cuketu, jemne ju osolíme a necháme odstáť, aby pustila šťavu. Následne ju vyžmýkame. Pridáme k nej mleté mäso, vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ a korenie.
Všetko spolu premiešame. Ak je potrebné pridáme aj strúhanku, aby bola zmes konzistentnejšia a dali sa z nej tvarovať fašírky. Pripravené fašírky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a pečieme na 220 °C dozlatista.
Odporúčame vyskúšať aj ďalšie recepty z cukety:
- Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby
- Cuketová galetka s ricottou: Poteší aj mimo letnej cuketovej sezóny
- Čokoládové muffiny z cukety, vďaka ktorej budú šťavnaté a vláčne
- Cuketová mini pizza hotová za pár minút
- Cuketová polievka s mrkvou: V lete by si na nej mal pochutnať každý
- Božské zapekané cestoviny s cuketou: Rýchle a jednoduché
- TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!
- Svieži slaný cuketový koláč: Zažeň hlad zdravou pochúťkou!
- Recept na cuketový perník: Tá najlepšia pochúťka aj pre celiatikov!
- Vyprážaná cuketa v trojobale - klasika, ktorá nikdy nesklame