Balkánska kuchyňa – ako pripraviť čevapčiči, burek a ďalšie balkánske špeciality?

Pod balkánsku kuchyňu spadajú predovšetkým kuchyne krajín Balkánskeho polostrova. To znamená, že zahŕňa v prvom rade grécku kuchyňu, taktiež bulharskú, chorvátsku, rumunskú, albánsku, srbskú, ako aj kuchyňu Čiernej Hory či Bosny a Hercegoviny a ďalšie. Balkánska kuchyňa je vo všeobecnosti značne ovplyvnená napríklad talianskou, tureckou alebo maďarskou kuchyňou, pričom v každom kúte Balkánu možno nájsť rôzne verzie tradičných tunajších jedál, ako aj unikátne pokrmy.

Celkovo sú pre balkánsku kuchyňu typické napríklad olivy, orechy, syry, nakladaná zelenina, jedlá z vajec, ryby, jahňacina, fazuľa, sladké pečivo a zmesi korenín, a to v prvom rade čubrica. Pozrite sa spolu s nami na výber lahôdok zo slnečného Balkánu. Tradičné čevapčiči možno poznáte, no čo tak vyskúšať napríklad burek či rizotu podobný džuveč?

A možno dostanete chuť na sladké a vyskúšate domácu musaku. Prinášame recepty na balkánske jedlá, ktoré sa oplatí ochutnať!

Najväčšie balkánske špeciality:

Odporúčame: Talianska kuchyňa – prinášame TOP recepty na špeciality z Apeninského polostrova

čorba

Zdroj: Depositphotos

Fazuľová polievka bob čorba

Suroviny:

  • 200 g veľkej bielej fazule

  • 2-3 PL oleja
  • 1 stonka zeleru
  • 2 mrkvy
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 červená paprika (kápia)
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 3 menšie zrelé paradajky
  • 5-6 lístkov mäty
  • soľ a mleté čierne korenie
  • menšia hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup: Fazuľu namočíme na noc do vody. Ďalší deň vodu zlejeme a dáme variť do vody na 45 minút. Fazuľky by mali byť polotvrdé. Medzitým si rozpálime olej a opražíme na ňom kocky mrkvy. Následne pridáme aj nakrájaný zeler, cibuľu a prúžky kápie. Osmažíme do zlatohneda. 

Pridáme fazule, opekáme asi 3 minúty a zasypeme mletou paprikou. Potom pridáme na kocky nakrájané paradajky a po chvíli nasekanú mätu. Premiešame a zalejeme vývarom. Pod pokrievkou necháme na miernom plameni variť asi 20 minút (do zmäknutia fazúľ). Pred koncom varenia osolíme a okoreníme. Podávame s čerstvým chlebom posypané petržlenovou vňaťou. 

čevapčiči

Zdroj: Depositphotos

Čevapčiči

Suroviny:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa (alebo bravčové, hovädzie)

  • 1 ČL mletej sladkej papriky

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • mleté ​​čierne korenie a soľ
  • štipka mletej pálivej papriky alebo chilli,
  • 1 menšia lyžička majoránu

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a primiešame k mletému mäsu. Pridáme aj pretlačený cesnak, sladkú papriku, soľ, čierne korenie, majorán a pálivú papriku. Dôkladne premiešame a zmes necháme odležať hodinu v chladničke.

Z mäsovej zmesi tvoríme valčeky, ktoré opečieme z každej strany na grile alebo panvici s trochou oleja. Pečieme dozlatista, vnútri by malo byť čevapčiči zľahka ružové. Podávame s ľubovoľnou prílohou (pečené zemiaky, hranolky, šopský šalát).

Gjuveč

Zdroj: Depositphotos

Gjuveč (džuveč) s ryžou

Suroviny:

  • 500 g mäsa (bravčové, hovädzie alebo kuracie)

  • 200 guľatozrnnej ryže

  • 2 cibule
  • 6 zelených paprík
  • 6 paradajok
  • 1 menší baklažán
  • 50 g mrazeného hrášku
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 štipky soli
  • 1 PL červenej papriky
  • cca 1 l vývaru (alebo vody)

Postup: Mäso nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame najemno, paradajky na mesiačiky, papriky na tenké pásiky a baklažán na malé kocky. Vo väčšej panvici si rozohrejeme olivový olej a sprudka na ňom opečieme mäso z každej strany. Vyberieme ho z panvice a na zbytku oleja podusíme cibuľku s paprikami, paradajkami a baklažánom. 

Smažíme pár minút a pridáme mäso, ryžu a osolíme. Taktiež pridáme červenú papriku a zalejeme teplým vývarom. Na miernom plameni varíme do zmäknutia ryže a mäsa. Občas premiešame, v prípade potreby pridáme ešte tekutinu. Na záver pridáme hrášok. Hotový pokrm by mal mať krémovú konzistenciu. Tradične sa podáva s plátkom chleba. 

burek

Zdroj: Depositphotos

Burek (borek) s balkánskym syrom

Suroviny:

  • 450 g hladkej múky

  • 270 ml vody
  • olivový olej
  • soľ 
  • 2 PL kyslej smotany
  • 200 g balkánskeho syra
  • 50 g masla
  • sezam na posypanie (voliteľné)

Postup: Z múky, vody, soli a oleja (3 PL) vymiesime hladké cesto. Vytvoríme si bochníček, ktorý zvrchu polejeme trochou oleja. Dôkladne zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať v chladničke jednu hodinu. Na stôl si pripravíme čistý látkový obrus alebo plachtu a posypeme múkou. Do prostriedku umiestnime bochník, ktorý začneme rozťahovať. Ťaháme od stredu smerom do bokov a tvarujeme veľký obdĺžnik. 

Keď máme natiahnutý čo najtenší obdĺžnik, hrubé okraje orežeme a celé cesto potrieme kyslou smotanou. Následne posypeme pomrveným syrom a zrolujeme. Rolka by mala mať hrúbku asi 3 až 4 cm, čo znamená, že asi v polovici rolovania cesto prerežeme a zavinieme ešte druhú rolku. Prvú rolku stočíme na plechu do slimáka a následne nadpojíme a stočíme aj druhú rolku.

Vznikne nám veľký slimák, ktorého povrch potrieme olejom. Dáme do rúry na 20 minút (220 °C). Potom potrieme burek maslom, môžeme posypať sezamom a dáme zapiecť na ďalších 15 minút do zlatista.

caca rybky

Zdroj: Depositphotos

Caca rybky (grundle)

Suroviny:

  • mrazené rybky grundle (alebo iné malé mrazené ryby – šproty, sardely)

  • hladká múka
  • soľ a mleté čierne korenie
  • podľa chuti sušený cesnak, grilovacie korenie,
  • olej na smaženie
  • citrón na podávanie

Postup: Grundle necháme rozmraziť a prepláchneme ich v studenej vode. Necháme odkvapkať a osušíme ich kuchynskou utierkou. Do misky nasypeme múku a koreniny a pripravíme si tak obaľovaciu zmes. Soľ sa pridáva až po osmažení! Postupne v zmesi obaľujeme grundle a ihneď vhadzujeme do väčšieho množstva rozpáleného oleja. 

Smažíme postupne po menšom množstve rybiek a premiešavame. Za 4 až 5 minút môžeme zlatisté rybky vybrať a položiť na papierový servítok, aby odsal prebytočný tuk. Následne poriadne nasolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a ihneď podávame.

baklava

Zdroj: Depositphotos

Baklava z lístkového cesta

Suroviny:

  • 500 g lístkového cesta

  • mleté vlašské orechy
  • 150 g cukru
  • 150-200 g medu
  • 100 g masla
  • 1 PL mletej škorice
  • 0,5 PL kardamómu
  • 1 žĺtok (pre potretie)
  • 80 ml vody

Postup: Cesto rozmrazíme, maslo si rozpustíme. Mleté orechy zmiešame s 1 PL cukru, škoricou a kardamómom a jemne opražíme na suchej panvici. Natenko vyvaľkané lístkové cesto si narežeme na pláty podľa veľkosti formy. Formu vymastíme a uložíme na ňu prvú vrstvu cesta. Potrieme olejom a posypeme orechovou zmesou. Zakryjeme vrstvou cesta, potrieme olejom a znova nasypeme orechovú plnku a uložíme cesto. Takto pokračujeme, pričom posledná vrstva je cesto, ktoré potrieme vaječným žĺtkom. 

Pokrájame na malé kocky a pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút do zlatista. Vodu a cukor v hrnci privedieme k varu a varíme asi 5 minút za občasného miešania. Pridáme med a varíme ďalšie 3 minúty. Baklavu vyberieme z rúry, necháme trochu ochladnúť a do zárezov postupne nalejeme medovú zmes. Necháme nasiaknuť aspoň 1 až 2 hodiny a môžeme podávať.

ajvar

Zdroj: Depositphotos

musaka

Zdroj: Depositphotos

šopský šalát

Zdroj: Depositphotos

tzatziki

Zdroj: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE