Aké slimáky robievate najčastejšie? Tie z lístkového alebo pizzového cesta, s ktorými sa nemusíte baviť? Áno, v tomto prípade stačí z chladničky vybrať cesto, natrieť ho a „dozdobiť" podľa vlastných chutí. No ak chcete svojich hostí alebo rodinku potešiť niečím iným, novým a chutným, tak vyskúšajte tieto slimáky zo zemiakového cesta, ktoré majú o trošku inú, ale za to zaujímavú chuť.
Výhodou je, že zemiaky nemusíte vopred variť. Do cesta sa totižto pridávajú surové zemiaky nastrúhané najemno, vďaka čomu vám ich príprava nezaberie veľa času. Tieto slimáky sú skvelé aj ako jednohubky na oslavu. Poďme si ich teda spolu upiecť!
Na slimáky budete potrebovať:
- 200 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 200 g masla
- 1 klobásu
- 1 vajíčko
- štipku soli
- kečup alebo paradajkové pyré
- syr
Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame úplne na jemno. Následne ich zmiešame so zmäknutým maslom, žĺtkom, preosiatou múkou a štipkou soli. Z ingrediencií vyhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľku odpočívať.
Medzitým si nakrájame klobásku. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 3 mm a posypeme nakrájanou klobáskou. Ak chcete, aby boli slimáky o niečo chutnejšie a skôr pizzové, tak môžete cesto po rozvaľkaní natrieť kečupom a posypať aj nastrúhaným syrom (takto sme to spravili my a slimáky boli veľmi chutné). Napokon cesto zrolujeme a narežeme na kolieska asi 1 cm široké. Prenesieme na plech vystlaný papierom, potrieme bielkom a podľa chuti posypeme rascou. Slimáky pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 20 minút alebo kým nebudú upečené dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!
6 komentárov
JAN KOMADA
21.04.2021 15:36Tak toto môžem mňam
Zdenka Sabanošová
14.04.2021 12:38Vyzerajú chutne, vyskúšam
Ľubica Šťastná
14.04.2021 06:21Túto variantu som ešte neskúšala; ďakujem za inšpiráciu!
Pavlína Vaksmundská
13.04.2021 16:43Jednoduché , super , mňam .. Zvýšila sa klobása z Veľkej noci , tak idem urobiť.. Dakujem opäť za tip , a úžasný recept.
Katarína Konečná
13.04.2021 15:57robievam iba so syrom, sú výborné
Darina Božiková
13.04.2021 14:16vyzerajú výborne. určite vyskúšam.