Aké slimáky robievate najčastejšie? Tie z lístkového alebo pizzového cesta, s ktorými sa nemusíte baviť? Áno, v tomto prípade stačí z chladničky vybrať cesto, natrieť ho a „dozdobiť" podľa vlastných chutí. No ak chcete svojich hostí alebo rodinku potešiť niečím iným, novým a chutným, tak vyskúšajte tieto slimáky zo zemiakového cesta, ktoré majú o trošku inú, ale za to zaujímavú chuť.
Výhodou je, že zemiaky nemusíte vopred variť. Do cesta sa totižto pridávajú surové zemiaky nastrúhané najemno, vďaka čomu vám ich príprava nezaberie veľa času. Tieto slimáky sú skvelé aj ako jednohubky na oslavu. Poďme si ich teda spolu upiecť!
Na slimáky budete potrebovať:
- 200 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 200 g masla
- 1 klobásu
- 1 vajíčko
- štipku soli
- kečup alebo paradajkové pyré
- syr
Zemiaky si ošúpeme a nastrúhame úplne na jemno. Následne ich zmiešame so zmäknutým maslom, žĺtkom, preosiatou múkou a štipkou soli. Z ingrediencií vyhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľku odpočívať.
Medzitým si nakrájame klobásku. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 3 mm a posypeme nakrájanou klobáskou. Ak chcete, aby boli slimáky o niečo chutnejšie a skôr pizzové, tak môžete cesto po rozvaľkaní natrieť kečupom a posypať aj nastrúhaným syrom (takto sme to spravili my a slimáky boli veľmi chutné). Napokon cesto zrolujeme a narežeme na kolieska asi 1 cm široké. Prenesieme na plech vystlaný papierom, potrieme bielkom a podľa chuti posypeme rascou. Slimáky pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 20 minút alebo kým nebudú upečené dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!