Liek z medvedieho cesnaku: Zázračná tinktúra pre obličky, cievy, priedušky,...

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu, a preto by sme ju mali využiť naplno! Síce popularita medvedieho cesnaku stúpla len niekoľko rokov dozadu, už teraz môžeme povedať, že mnohí si jeho účinky nevedia vynachváliť.

Jeho sezóna je však častokrát ovplyvnená poveternostnými podmienkami, ktoré na jeho rast vplývajú najviac. Kým v teplejších oblastiach si ho môžete nazbierať takmer od začiatku jari (od marca), v chladnejších oblastiach ho pokojne môžete zbierať aj v máji.

Medvedí cesnak - ako a kedy ho správne zberať?

Babičky bylinkárky však upozorňujú, že zbierať by sme ho mali len dovtedy, kým nezakvitne.

Keď medvedí cesnak začne kvitnúť, stráca svoju silu a môže mať až horkú chuť. A pozor by ste si mali dávať aj na jeho vzhľad.

  • Medvedí cesnak si totižto veľmi ľahko môžete pomýliť s konvalinkou, ktorej listy sú jedovaté.
  • Pri zbere sa teda spoliehajte na svoj čuch – medvedí cesnak má silnú arómu, ktorú zacítite hneď, ako sa k nemu priblížite.

Prírodný liek z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak patrí k tým bylinkám, ktoré majú rôzne spôsoby využitia. My nedáme dopustiť na maslo s medvedím cesnakom alebo také pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa hodí do rôznych omáčok či cestovín. Medvedí cesnak si však môžete aj usušiť a uskladniť až do príchodu ďalšej sezóny jeho zberu.

Sušením však medvedí cesnak stráca svoje účinky, no jeho aróma mu ostáva, vďaka čomu ho môžete používať ako korenie do pokrmov.

Neprehliadnite: Medvedí cesnak: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!

ako využiť medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Medvedí cesnak a zdravie - je to silné prírodné antibiotikum!

Liečivé účinky a benefity medvedieho cesnaku však pôsobia aj týmto spôsobom:

  • liečba močových ciest,
  • zmierňuje dýchacie ťažkosti,
  • čistí zahlienené pľúca,
  • pomáha na obličky, cievy, priedušky.

Liečivá sila medvedieho cesnaku je jednoducho nepostrádateľná!

Uskladnenie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak si môžete aj zamraziť. Buď si môžete vyrobiť domáci bujón z medvedieho cesnaku a používať ho na dochutenie polievok a omáčok, alebo si medvedí cesnak môžete priamo zamraziť. Stačí ho poriadne poumývať, narezať na menšie kúsky a nechať poriadne vysušiť. Po vysušení medvedí cesnak presypte do nádoby a uskladnite v mrazničke.

Odporúčame aj: Medvedí cesnak: Vyskúšaj z neho pripraviť tieto pochúťky!

tinktúra z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Zázračná tinktúra z medvedieho cesnaku - ako si ju môžete pripraviť?

Ďalšou možnosťou, ako využiť liečivú silu medvedieho cesnaku, je tinktúra.

Sklenenú fľašu naplňte nadrobno nakrájanými lístkami medvedieho cesnaku (úplne po okraj) a zalejte 40 % liehom alebo čistým destilátom. Takto pripravenú zmes postavte na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja a nechajte lúhovať 14 dní.

  • Po 14 dňoch môžete začať tinktúru užívať.
  • Odporúčané dávkovanie je 10 až 30 kvapiek 2-krát denne po dobu jedného mesiaca.
  • Tinktúru zapíjajte čajom alebo čistou vodou. 

Na čo je taká tinktúra dobrá? 

  • Liek z medvedieho cesnaku alebo teda spomínaná tinktúra pomáha prečisťovať obličky a rovnako aj močové cesty.
  • Pomáha optimalizovať krvný tlak, zlepšuje cirkuláciu krvi v tele a zabraňuje kôrnateniu ciev.
  • Tinktúra je tiež skvelým liekom pre ženy, nakoľko pomáha pri ženských ochoreniach a výtokoch.
  • Blahodarne pôsobí aj na žalúdok, črevný systém a zo všetkého najviac pomáha znižovať negatívny vplyv nikotínu na pľúca, ktoré pomáha očistiť a tým aj zlepšiť celkové dýchanie.

Aktualizované na 13.03.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

13.04.2021 06:40

Výborné spôsoby využitia, rada pripravujem!

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

13.04.2021 19:39

Medvedí cesnak je zdravý a dá sa zadarmo nazbierať...

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

14.04.2021 09:32

Dobrý nápad

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

14.04.2021 23:29

Z medvedieho cesnaku som si robila pesto,dnes som si ho krájala do mrazáku. musím vyskúšať aj iné varianty - maslo,tinktúru...

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

18.04.2021 02:59

Tento rok sme už boli na medvedí cesnak, pričom som z neho pripravovala krémovú polievku a nasekala som ho aj do veľkonočnej hrudky. Ešte sa naňho chystáme, nakoľko chcem spraviť ešte nátierku, takže natrhám viac a vyskúšam aj tu tinktúru, vyzerá dobre :-)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

13.03.2024 19:56

Medvedí cesnak je to dar prírody.

Vaše meno:

Mária Sivová

Mária Sivová

14.03.2024 08:51

Chodievam zbierať medvedí cesnak každý rok. Teraz vyskúšam aj iné spôsoby jeho využitia.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.