Ako si pripraviť jedinečný púpavový sirup? Objav jeho liečivú silu!

S príchodom jari môžeme postupne privítať čoraz viac zelene a hlavne byliniek, ktoré majú nemalé liečivé účinky. Mnohí sa ich zberu už nevedia dočkať. Vlastné zásoby sú totiž na nezaplatenie. V apríli sa spravidla začínajú objavovať aj žlté hlávky púpavy. 

Na prvý pohľad ide o burinu, ktorá rastie úplne všade, no opak je pravdou. Aj púpava lekárska je totiž neoddeliteľnou súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. 

 

Púpava má skvelé detoxikačné účinky, je plná dôležitého vitamínu C a perfektne sa dajú zužitkovať všetky jej časti. V dnešnom článku vám prezradíme, aký vplyv má na naše telo, ako aj postup prípravy púpavového sirupu! Vyskúšate si pripraviť liečivý sirup z púpavy aj vy?

Zber púpavy na domáci púpavový sirup

Púpava lekárska, latinsky Taraxacum officinale, je trváca bylina s jednoduchým podzemkom, prízemnou ružicou hlboko vykrajovaných listov a dlhým dutým stvolom, ktorý je zakončený úborom drobných žltých jazykovitých kvetov.

Púpavu je možné nájsť takmer vo všetkých zákutiach planéty. Rastie na úrodných lúkach, pasienkoch, poliach, v záhradách, pri cestách aj v okolí ľudských obydlí. Na zber je vhodné vybrať sa ďalej od civilizácie, a to kvôli znečisteniu. Všetky byliny vždy zbierame v čo najčistejšom prostredí, nikdy nie pri cestách!

A ktoré časti sa z púpavy lekárskej zbierajú? V podstate sa dá využiť úplne celá rastlina. V prvom rade sa na lekárske účely zberá počas jari i jesene koreň. Z neho sa dá napríklad pripraviť liečivý odvar na vonkajšie i vnútorné použitie.

Mladé zelené listy púpavy sú jedlé a pokojne ich môžete pridať do zeleninového šalátu. Sú plné vitamínov či železa. Nakoniec sa tiež zberajú žlté hlávky rastliny. Z nich sa tradične pripravuje i púpavový med, no rovnako aj chutný a zdravý sirup.

Pozri aj: Raňajky od A po Z: Odborníci ti poradia, ako začať produktívny deň!

púpava lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Sirup z kvetov púpavy

Skôr než sa pozrieme na to, ako sa dá jednoducho pripraviť púpavový sirup, môžeme si ešte spomenúť, aké účinné látky táto rastlinka skrýva a aký je jej vplyv na organizmus. Púpava obsahuje viaceré vitamíny.

Aké vitamíny púpava lekárska obsahuje? Bohatá je napríklad na vitamín C aj niektoré vitamíny skupiny B. Nájdeme v nej horčiny, triesloviny, organické kyseliny, mnohé minerály a množstvo ďalších látok. Tá bylina je známa viacerými účinkami.

  • Používa sa na podporu obranyschopnosti, podporuje látkovú premenu a má antiseptické a detoxikačné vlastnosti.
  • Taktiež napomáha očisťovať a okysličovať krv.
  • Priaznivo vplýva na tráviaci systém človeka a procesy trávenia.
  • Zlepšuje chuť do jedla a môže byť nápomocná pri zápche či žalúdočných aj črevných ťažkostiach.
  • Posilňuje funkcie pečene aj žlčníka.
  • Ďalej sa využíva pri vysokom cholesterole aj vysokom krvnom tlaku.
  • Koreň púpavy tiež predstavuje veľkú pomoc pri liečbe cukrovky.
  • Púpave sa pripisujú aj močopudné účinky. Odstraňuje z tela nadbytočnú vodu a prečisťuje močové cesty.
  • Pri vonkajšom použití dezinfikuje rany.

Odporúčame: Čo telo ničí viac než cigarety? Budeš prekvapená!

zber púpavy

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť domáci púpavový sirup?

Púpava je skutočne všestrannou liečivou bylinkou a rozhodne sa ju oplatí používať. Spomínaný púpavový sirup môže byť dobrým pomocníkom pri liečbe dýchacích ťažkostí, napríklad môže prispieť k úľave od nepríjemného kašľa. Je zdrojom vitamínu C, priaznivo pôsobí na obranyschopnosť, ale aj na pečeň, žalúdok či krv.

Na jeho prípravu budeme potrebovať:

  • očistené púpavové kvety – približne 500,

  • 2 l vody,
  • 2 citróny,
  • 800 g trstinového cukru,
  • 1 lyžičku kyseliny citrónovej.

PRÍPRAVA LIEČIVÉHO SIRUPU: Pripravíme si primerane veľký hrniec, necháme v ňom zovrieť vodu a vychladnúť. Do vody pridáme kvety púpavy a čerstvú šťavu z citrónov. Prikryjeme a necháme lúhovať celý deň a noc, najlepšie v chladnejšej miestnosti. Po 24 hodinách zmes scedíme, aby sme tekutinu zbavili všetkých tuhých častí.

Do výluhu prisypeme cukor aj kyselinu citrónovú a dáme variť. Keď zmes dosiahne cez 70 °C, oheň úplne znížime a ďalej varíme už len 3 minúty. Neprevárajte sirup dlhšie, inak sa z neho stratí väčšia časť vitamínov.

Následne horúci sirup naplníme do sterilizovaných fliaš alebo pohárov na zaváranie, uzavrieme a obrátime hore dnom. Po ochladnutí skladujeme v suchu a chlade, napríklad v špajze či pivnici.

Ako púpavový sirup využiť?

  • Domáce sirupy sú skvelé na prípravu osviežujúcich letných limonád. Dokonalý chladený nápoj s púpavovým sirupom vás nadchne.
  • Vhodný je aj na ochutenie teplého čaju. Pridajte púpavový sirup do horúceho čaju namiesto cukru alebo medu. Dodá nápoju unikátnu chuť.
  • Využite púpavový sirup ako polevu na palacinky, vafle alebo francúzske toasty.
  • Taktiež sa hodí ako sladidlo do jogurtov alebo tvarohu.
  • Môžete použiť púpavový sirup pri pečení koláčov alebo muffinov ako náhradu za iné sladidlá. Dodá zaujímavý nádych domácim sladkostiam.
  • Púpavový sirup možno použiť aj ako sladkú zložku do dresingov a marinád.

TIP: Neváhajte a obohaťte sirup aj o iné ingrediencie, ktoré dodajú sirupu špecifickú chuť. Vyskúšajte pridať napríklad kúsok koreňa zázvoru a pripravte lahodný púpavový sirup so zázvorom. Alebo pridáte mätu a vytvoríte púpavový sirup s mätou?

Článok aktualizovaný 17.4.2024

2 komentárov
Kristína Dická

Kristína Dická

22.04.2020 22:47

Určite vyskúšam tento púpavový sirup, keďže zatiaľ som z púpavy pripravovala vždy iba med :-)

Vaše meno:

Marcela Mantičová

Marcela Mantičová

03.05.2020 02:04

Zaujímavý článok,rada som si ho prečítala:-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE