Púpavu poznáme všetci. Ale nie všetci vieme o jej pozitívnych účinkoch na naše zdravie. Vyskúšajte naše tipy na recepty, v ktorých hlavnú úlohu hrá púpava. Pochutnajte si a zároveň podporte svoje zdravie!
Čo sa zbiera z púpavy? No prakticky všetky jej časti! A ako konzumovať púpavu? Vyskúšate šalát z púpavových listov, víno z púpavy alebo smoothie s púpavovými listami?
Púpava lekárska – aké sú účinky púpavy?
Púpavu si môžete nazbierať od mája až do jesene. V našich končinách rastie vskutku bohato, a tak ju nájdete v lese, na lúkach aj pri chodníčkoch. Listy púpavy obsahujú množstvo vitamínov – najmä skupiny A, B a C.
Okrem vitamínov je púpava mimoriadne bohatá aj na minerály, saponíny a horčík.
Púpava má močopudné účinky, podporuje trávenie, pomáha pri liečbe cukrovky, pankreasu, zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov, zmierňuje bolesti kĺbov a reumatické ochorenia.
Podporuje činnosť pečene, obliečik, čriev a srdca. Je zároveň vhodná pri detoxikácii organizmu, na podporu imunity, ale tiež ako kulinárska pochúťka.
Odporúčame prečítať: Chutná čakanka na viacero spôsobov
Netradičné recepty a tipy, ako konzumovať púpavu:
1. Volské oko s toastom a púpavovými listami
Ingrediencie:
-
za hrsť mladých (jarných) púpavových listov
- vajíčko
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- toastový chlieb
- bylinková soľ
- mletá červená paprika
Postup: V panvici na troche olivového oleja opražte nadrobno nakrájaný cesnak, ochuťte mletou červenou paprikou, pridajte umyté a osušené púpavové listy a za občasného miešania opečte približne jednu minútu.
Zalejte trochou vody (cca štvrtina menšieho hrnčeka), osoľte a varte 3 – 4 minúty, kým zmes nebude šťavnatá a väčšia časť vody sa neodparí. Z pečiva si pripravte chrumkavý toast, ktorý môžete potrieť strúčikom cesnaku, na druhej panvici urobte volské oko a to servírujte na púpavovej zmesi a opečenom toaste.
Odporúčame prečítať: Listová zelenina plná zdravia a vitamínov
2. Vyprážané púpavové kvety
Ingrediencie:
-
cca 20 ks púpavových kvetov
- 1 vajíčko
- 2 lyžice polenty
- mleté čierne korenie
- soľ
- sušený tymian
- sušené oregano
- olivový olej
Postup: Očistené (od zelených častí), umyté a osušené púpavové kvety namočte do osoleného vyšľahaného vajíčka a následne do polenty zmiešanej s korením, štipkou soli a sušenými bylinkami.
Na rozpálenom olivovom oleji kvety vypražte, nechajte od oleja odkvapkať (napríklad na papierovej utierke) a podávajte ako jednohubky, chipsy, alebo tiež hlavné jedlo, so šalátom či zemiakmi.
Pozri aj: Najkrajšie druhy orchideí: Ktoré si nájdu miesto aj u teba doma?
3. Jarný púpavový šalát
Ingrediencie na šalát:
-
mix zeleného šalátu
- púpavové listy
- za hrsť kvetov vistérie
- uhorka, pomaranč
- strúhaná pomarančová kôra
Ingrediencie na dressing: 2 lyžice balzamikového octu, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1 lyžica javorového sirupu, 1 lyžička dijonskej horčice, šťava z polovice pomaranča, olivový olej a korenie podľa chuti
Postup: Na dressing zmiešajte všetky ingrediencie, na záver olivový olej – množstvo podľa chuti, ideálne cca 1 – 2 lyžice a odložte odpočívať do chladu. Očistenú uhorku aj pomaranč nakrájajte na kúsky, pridajte umyté šalátové listy, púpavové listy, strúhanú kôru aj kvietky vistérie a dôkladne premiešajte. Pred podávaním pokvapkajte šalát dressingom.
Odporúčame prečítať: Zelenina, ktorá prečistí váš organizmus
4. Púpavové víno
Ingrediencie:
-
púpavové kvety (bez zelených častí, cca na 2 – 2,5 litra)
- cca 1 liter vriacej vody
- 1,5 kg kryštálového cukru
- mix pomarančovo-citrónovej šťavy (2 pomaranče, 2 citróny)
- 250 g sušených hrozienok
- 1 lyžička mletého zázvoru
- vínne kvasinky
Postup: Kvety púpavy zlejte vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať minimálne 24 hodín. Potom ich preceďte a prelejte do veľkej nádoby (demižóna), zalejte tromi litrami cukrovej prevarenej vody (v ktorej ste rozpustili kryštálový cukor).
Pridajte hrozienka, zázvor, ovocnú šťavu a vínne kvasinky, nádobu uzavrite (zaviažte gázou) a nechajte vykvasiť 2 dni, potom s kvasnou zátkou nechajte dokvasiť. Víno prelejte do fliaš a nechajte ešte pár mesiacov dozrieť, minimálne 3 mesiace.
Pozri aj: Ako zabiť vírusy v domácnosti? Pozor, každý prípravok nezaberá!
5. Púpavová polievka
Ingrediencie:
-
20 ks neotvorených púpavových kvetov
- za dve hrste mladých púpavových listov
- 2 litre vývaru z kvaky
- cca 10 ks menších nových zemiakov
- 0,5 dcl morských rias
- 1 skaramelizovaná cibuľa
- 1 chilli paprička
- borievky
- soľ a korenie podľa chuti
Postup: Umyté zemiaky uvarte v šupke vo vývare z kvaky. Keď budú mäkké, pridajte ostatné ingrediencie, povarte cca 5 minút, ochuťte a podávajte.
6. Smoothie s púpavovými listami
- 1 hrnček čerstvých púpavových listov
- 1 zrelý banán
- 1/2 hrnčeka ananásu
- 1 hrnček mandľového mlieka
- Med alebo agávový sirup podľa chuti
Postup: Všetky ingrediencie dajte do mixéra. Mixujte na vysoké otáčky, kým nie je smoothie hladké. Ak je smoothie príliš husté, pridajte trochu viac mandľového mlieka. Podávajte okamžite, najlepšie chladené.
7. Pesto z púpavy
- lístky púpavy cca 2 hrnčeky
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1/4 hrnčeka parmezánu
- 1/4 hrnčeka orieškov
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
Postup: Púpavové listy, oriešky, cesnak a parmezán dajte do mixéra alebo kuchynského robota. Začnite mixovať a pomaly pridávajte olivový olej, kým nevznikne hladká pasta. Ochuťte soľou a korením. Pesto je vynikajúce s cestovinami, ako dip alebo nátierka na chlieb.
Ďalšie super recepty z púpavy:
Článok aktualizovaný 14.4.2024
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos