Púpava na tanieri: Tieto chutné recepty musíš vyskúšať!

Púpavu poznáme všetci. Ale nie všetci vieme o jej pozitívnych účinkoch na naše zdravie. Vyskúšajte naše tipy na recepty, v ktorých hlavnú úlohu hrá púpava. Pochutnajte si a zároveň podporte svoje zdravie!

Čo sa zbiera z púpavy? No prakticky všetky jej časti! A ako konzumovať púpavu? Vyskúšate šalát z púpavových listov, víno z púpavy alebo smoothie s púpavovými listami?

Púpava lekárska – aké sú účinky púpavy?

Púpavu si môžete nazbierať od mája až do jesene. V našich končinách rastie vskutku bohato, a tak ju nájdete v lese, na lúkach aj pri chodníčkoch. Listy púpavy obsahujú množstvo vitamínov – najmä skupiny A, B a C. 

Okrem vitamínov je púpava mimoriadne bohatá aj na minerály, saponíny a horčík. 

Púpava má močopudné účinky, podporuje trávenie, pomáha pri liečbe cukrovky, pankreasu, zabraňuje vzniku žlčníkových kameňov, zmierňuje bolesti kĺbov a reumatické ochorenia.

Podporuje činnosť pečene, obliečik, čriev a srdca. Je zároveň vhodná pri detoxikácii organizmu, na podporu imunity, ale tiež ako kulinárska pochúťka.

Odporúčame prečítaťChutná čakanka na viacero spôsobov

púpavové listy

Zdroj: Shutterstock®

Netradičné recepty a tipy, ako konzumovať púpavu:

1. Volské oko s toastom a púpavovými listami

Ingrediencie: 

  • za hrsť mladých (jarných) púpavových listov

  • vajíčko
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • toastový chlieb
  • bylinková soľ
  • mletá červená paprika

Postup: V panvici na troche olivového oleja opražte nadrobno nakrájaný cesnak, ochuťte mletou červenou paprikou, pridajte umyté a osušené púpavové listy a za občasného miešania opečte približne jednu minútu.

Zalejte trochou vody (cca štvrtina menšieho hrnčeka), osoľte a varte 3 – 4 minúty, kým zmes nebude šťavnatá a väčšia časť vody sa neodparí. Z pečiva si pripravte chrumkavý toast, ktorý môžete potrieť strúčikom cesnaku, na druhej panvici urobte volské oko a to servírujte na púpavovej zmesi a opečenom toaste.

Odporúčame prečítaťListová zelenina plná zdravia a vitamínov

vysmážané púpavové kvety

Zdroj: Shutterstock®

2. Vyprážané púpavové kvety

Ingrediencie: 

  • cca 20 ks púpavových kvetov

  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice polenty
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • sušený tymian
  • sušené oregano
  • olivový olej

Postup: Očistené (od zelených častí), umyté a osušené púpavové kvety namočte do osoleného vyšľahaného vajíčka a následne do polenty zmiešanej s korením, štipkou soli a sušenými bylinkami.

Na rozpálenom olivovom oleji kvety vypražte, nechajte od oleja odkvapkať (napríklad na papierovej utierke) a podávajte ako jednohubky, chipsy, alebo tiež hlavné jedlo, so šalátom či zemiakmi.

Pozri aj: Najkrajšie druhy orchideí: Ktoré si nájdu miesto aj u teba doma?

púpavový šalát

Zdroj: Shutterstock®

3. Jarný púpavový šalát

Ingrediencie na šalát: 

  • mix zeleného šalátu

  • púpavové listy
  • za hrsť kvetov vistérie
  • uhorka, pomaranč
  • strúhaná pomarančová kôra

Ingrediencie na dressing: 2 lyžice balzamikového octu, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1 lyžica javorového sirupu, 1 lyžička dijonskej horčice, šťava z polovice pomaranča, olivový olej a korenie podľa chuti

Postup: Na dressing zmiešajte všetky ingrediencie, na záver olivový olej – množstvo podľa chuti, ideálne cca 1 – 2 lyžice a odložte odpočívať do chladu. Očistenú uhorku aj pomaranč nakrájajte na kúsky, pridajte umyté šalátové listy, púpavové listy, strúhanú kôru aj kvietky vistérie a dôkladne premiešajte. Pred podávaním pokvapkajte šalát dressingom.

Odporúčame prečítať: Zelenina, ktorá prečistí váš organizmus

púpavové víno

Zdroj: Shutterstock®

4. Púpavové víno

Ingrediencie: 

  • púpavové kvety (bez zelených častí, cca na 2 – 2,5 litra)

  • cca 1 liter vriacej vody
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • mix pomarančovo-citrónovej šťavy (2 pomaranče, 2 citróny)
  • 250 g sušených hrozienok
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • vínne kvasinky

Postup: Kvety púpavy zlejte vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať minimálne 24 hodín. Potom ich preceďte a prelejte do veľkej nádoby (demižóna), zalejte tromi litrami cukrovej prevarenej vody (v ktorej ste rozpustili kryštálový cukor).

Pridajte hrozienka, zázvor, ovocnú šťavu a vínne kvasinky, nádobu uzavrite (zaviažte gázou) a nechajte vykvasiť 2 dni, potom s kvasnou zátkou nechajte dokvasiť. Víno prelejte do fliaš a nechajte ešte pár mesiacov dozrieť, minimálne 3 mesiace.

Pozri aj: Ako zabiť vírusy v domácnosti? Pozor, každý prípravok nezaberá!

púpavová polievka

Zdroj: Shutterstock®

5. Púpavová polievka

Ingrediencie: 

  • 20 ks neotvorených púpavových kvetov

  • za dve hrste mladých púpavových listov
  • 2 litre vývaru z kvaky
  • cca 10 ks menších nových zemiakov
  • 0,5 dcl morských rias
  • 1 skaramelizovaná cibuľa
  • 1 chilli paprička
  • borievky
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: Umyté zemiaky uvarte v šupke vo vývare z kvaky. Keď budú mäkké, pridajte ostatné ingrediencie, povarte cca 5 minút, ochuťte a podávajte.

6. Smoothie s púpavovými listami

  • 1 hrnček čerstvých púpavových listov
  • 1 zrelý banán
  • 1/2 hrnčeka ananásu
  • 1 hrnček mandľového mlieka
  • Med alebo agávový sirup podľa chuti

Postup: Všetky ingrediencie dajte do mixéra. Mixujte na vysoké otáčky, kým nie je smoothie hladké. Ak je smoothie príliš husté, pridajte trochu viac mandľového mlieka. Podávajte okamžite, najlepšie chladené.

7. Pesto z púpavy

  • lístky púpavy cca 2 hrnčeky
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka parmezánu
  • 1/4 hrnčeka orieškov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie

Postup: Púpavové listy, oriešky, cesnak a parmezán dajte do mixéra alebo kuchynského robota. Začnite mixovať a pomaly pridávajte olivový olej, kým nevznikne hladká pasta. Ochuťte soľou a korením. Pesto je vynikajúce s cestovinami, ako dip alebo nátierka na chlieb.

Ďalšie super recepty z púpavy:

Článok aktualizovaný 14.4.2024

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Helena Zobková

Helena Zobková

22.05.2013 18:08

Volské oko s toastom a púpavovými listami - recept ma veľmi zaujal, iste vyskúšam. Z púpavového kvetu som už varila med ale nič iné z púpavy som ešte neskúšala.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

24.05.2013 11:22

Med som varila aj tento rok, veľmi sa mi vydaril, teraz varím sirup z bazy a suším ju na zimu na čajík.

Vaše meno:

slavka11

slavka11

24.05.2013 20:32

vsetky recepty ma zaujali okrem pupavovej polievky. Tento clanok sa vam vydaril, dakujem

Vaše meno:

Alžbeta

Alžbeta

28.05.2013 08:18

ja milujem všetko z púpavy, tieto receptíky sú fakt inšpiratívne, zaradím do svojej kuchyne :)

Vaše meno:

Danka

Danka

02.06.2013 17:32

zaujimave recepty ale aj tak netrufam si ani jeden spraviť

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

03.07.2013 13:38

zaujimave

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

28.10.2013 20:53

no teda toľko receptov z púpavy robievam púpavový med

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.12.2015 07:53

ked boli deti male,robievala som pupavovy med

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.